Ultimul bilanţ al SRI cu Traian Băsescu la comandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Român de Informaţii a prezentat, ieri, raportul de activitate pe anul 2013. Prezent la eveniment, Traian Băsescu a subliniat că SRI trebuie să fie mai activ pe contraspionaj

Prezent la bilanţul de activitate al SRI pe 2013, ultimul la care a participat în calitate de şef al statului, Traian Băsescu a rememorat primul său mandat şi a vorbit despre începutul reformării instituţiei. Totuşi, şeful statului a abordat  şi teme referitoare la provocările viitoare ale SRI. În contextul regional actual, a arătat preşedintele, România trebuie „să consolideze componenta de contraspionaj“ şi să acorde atenţie sporită ameninţărilor externe.  „E posibil ca România să fie unul din beneficiarii repoziţionării resurselor militare ale NATO în teritoriul Uniunii Europene, ceea ce o va face mult mai atractivă după elementele de baze militare care există acum, elementele Deveselu, o va facei şi mai atractivă pentru spionaj. De aceea, componenta de contraspionaj trebuie consolidată ca o adaptare la realităţile de astăzi“, a punctat Băsescu. În ceea ce priveşte planurile instituţiei pentru 2014, George Maior, directorul SRI, a subliniat, la rândul său, că ameninţările din regiune au intrat în atenţia Serviciului, care se va dedica unei „cunoaşteri strategice“ a acestor evoluţii.

Depolitizarea, cheia succesului
Expunerea preşedintelui Băsescu s-a concentrat pe una dintre realizările comune ale SRI şi ale Preşedinţiei, deopotrivă: depolitizarea instituţiei. În opinia sa, neimplicarea politicului în instituţiile statului echivalează, de fapt, cu şansa de a face performanţă. „Mă uit pe toate sondajele, încrederea în SRI este undeva în jurul a 50%. Cred că toţi politicienii ne-am dori un asemenea nivel de încredere. De ce s-a putut ajunge aici şi de ce perspectivele SRI sunt de creştere în continuare? În primul rând, datorită depolitizării. Este un serviciu care nu a mai beneficiat, între ghilimele, de influenţa partidelor“, a explicat Băsescu şi a oferit SRI drept exemplu şi pentru alte instituţii ale statului, cum ar fi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Băsescu şi-a amintit, cu acest prilej, de momentul în care Serviciul a intrat în subordinea sa, în 2004, când a preluat mandatul de preşedinte. La acea dată, a insistat el, influenţa politicului parazita SRI, iar numele instituţiei era implicat în numeroase conflicte.

„O să încep cu o amintire pe care sper să o stimulez şi pentru dumneavoastră. Când am preluat funcţia de preşedinte al României SRI avea un director care umbla sau folosea maşină de la Sorin Ovidiu Vântu, SRI era amestecat frecvent în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Florian Coldea (n.r.- fost director interimar al SRI) era maior. Este o evoluţie extrem de importantă a serviciului, care a avut ca unul din piloni şi numirea în frunte a unui om politic din opoziţie, în persoana domnului director Maior“, a mai spus Băsescu.

Maior:„ Nu candidez la Preşedinţie“
Directorul SRI, George Maior, s-a lansat într-o expunere detaliată cu privire la activitatea SRI în 2013: 9.000 de informări transmise autorităţilor, pe teme precum: evaziunea fiscală, corupţia în justiţie sau administraţie.
Pe de altă parte, directorul SRI a vorbit şi despre propriul mandat în fruntea instituţiei şi, deocamdată, a pus capăt zvonurilor care îl plasau în cursa pentru alegerile prezidenţiale. „Anul 2014 va fi unul complex, reafirm în acest context valorile fundamentale cu care operăm la nivelul serviciului. Mă refer la independenţă, la neutralitate, la profesionalism. Orice deviere de la aceste noţiuni cu care operăm va fi sancţionată corespunzător. Acest aspect se aplică şi directorului Serviciului, s-a aplicat totdeauna în acest an şi aş vrea să fiu eliminat din scenariile în legătură cu diverse candidaturi“, a conchis George Maior.


„Nu voi utiliza informaţiile în bătălia politică“
La finalul discursului, Băsescu le-a mulţumit „tuturor ofiţerilor, subofiţerilor, angajaţilor civili, specialiştilor SRI“ pentru efortul depus şi a dat asigurări că, deşi s-a aflat în posesia a numeroase informaţii, de-a lungul celor zece ani, nu le va exploata în viitor, în luptele politice. „Deşi în aproape cei 10 ani am beneficiat de un volum enorm de informaţii, i-am asigurat că niciodată, după ce voi pleca din funcţie, nu voi utiliza informaţiile primite de la ei în bătălia politică“, a conchis Băsescu.

Citeşte şi:

Băsescu, la bilanţul SRI: România ar putea fi beneficiara repoziţionării forţelor NATO, deci şi atractivă la spionaj

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite