UDMR nu renunţă: „Vom amenda Articolul 1 din Constituţie pentru a schimba sintagma de «stat naţional»”. USL se opune dorinţei maghiarilor
0Kelemen Hunor, liderul UDMR, a explicat că în acest moment ar fi nevoie de o nouă Constituţie şi nu doar de o modificare, aşa cum propune USL. În ceea ce priveşte obiectivul UDMR, Kelemen Hunor susţine că maghiarii vor amenda Articolul 1 din Constituţie pentru a schimba sintagma de „stat naţional". Practic, UDMR va lua din nou în discuţie punctul din cauza căruia negocierile cu USL au fost stopate.
„Noi vom avea amendamente la articolul 1 al Constituţiei, dar nu la caracterul unitar, nu la caracterul indivizibil, ci la caracterul de stat naţional", a afirmat Kelemen Hunor.
Negocierile dintre USL şi UDMR, privind o intrare la guvernare a maghiarilor, au intrat în impas în momentul în care maghiarii au cerut amendarea articolului 1 din Constituţie. La momentul respectiv, Dan Voiculescu a intervenit şi a stopat negocierile dintre USL şi UDMR.
„Declaraţia lui Kelemen Hunor, dacă este reală, poate fi considerată o formă de terorism etnic. Da, eu am fost cel care am comunicat UDMR şi domnului Hunor că articolul 1 din Constituţia României nu este negociabil. România este şi trebuie să rămînă stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Şi, sunt convins, aceasta este opinia tuturor românilor, inclusiv a liderilor PSD, PNL, PC sau PDL”, a fost reacţia lui Dan Voiculescu.
Kelemen Hunor a reacţionat dur în urma intervenţiei lui Dan Voiculescu. Întrebat care sunt politicienii care au condiţionat intrarea la guvernare a UDMR de recunoaştere caracaterului naţional al statului român, Hunor i-a amintit pe Antonescu şi Voiculescu.
„Liderul liberal Crin Antonescu şi tumoarea canceroasă a politicii romaneşti, fondatorul partidului conservator, Dan Voiculescu”, a răspuns Kelemen Hunor.
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. (Articolul 1 din Constituţia României)
Maghiarii cer o nouă Constituţie
"Din punctul meu de vedere, ar fi de preferat să avem o nouă Constituţie, şi nu o Constituţie reşapată, dar acum depinde de cei care deţin majoritatea constituţională, de USL. Dacă ar fi să decid eu, aş spune că trebuie o Constituţie nouă. Este un lucru important pentru societatea românească, nu pentru câţiva ani, ci pentru câteva decenii. Şi eu cred că în momentul în care faci o nouă Constituţie, atunci şi coerenţa textului, coerenţa construcţiei şi logica este alta decât în cazul în care amendezi anumite articole. Eu aş opta pentru o nouă Constituţie", a spus Kelemen Hunor, pentru Mediafax.
Liderul UDMR nu consideră că termenul avansat de Victor Ponta este unul realist. Premierul a precizat că modificarea Constituţiei ar trebui făcută până la finalul actualei sesiuni parlamentare.
„Nu ştiu dacă este un termen realist, dar sunt convins că este un termen la care majoritatea USL va ţine foarte mult. Depinde cât de mult vrei să modifici şi cât de repede şi cât de intens vrei să faci consultările necesare. Aici nu este vorba despre două-trei amendamente, ci despre o construcţie politică de la cap la coadă şi care trebuie să fie şi coerentă şi organică şi funcţională, ca să nu ne trezim peste doi ani de zile că iarăşi nu merg lucrurile. Dar eu sunt convins că dacă există această intenţie de a termina textul până la sfârşitul lunii iunie, atunci este posibil, dar trebuie să începem de mâine", a spus liderul UDMR.
Modificarea Articolului 1, pe agenda UDMR încă din 2003
Modificarea Articolului 1 din Constituţie este o temă dezbătută de maghiari încă din anul 2003, la precedenta schimbare a Constituţiei. Marko Bela, liderul de atunci al UDMR, cerea tot la fel eliminarea sintagmei de „stat naţional".
Conjunctura politică de atunci era oarecum similară. PSD câştigase alegerile şi, pe tot parcursul anului 2002, guvernase alături de UDMR. Când s-a pus problema modificării Constituţiei în anul 2003 UDMR a încercat să negocieze cu liderii PSD.
La momentul respectiv, PRM, care era partid parlamentar, s-a opus vehement acestei mişcări gândite de liderii UDMR. „Începerea dezbaterilor, pe articole, a Proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României a scos în evidenţă, o dată în plus, o politică antinaţională dusă de reprezentanţii UDMR. Toate modificările propuse de această formaţiune culturală, aduse Constituţiei României, nu urmăresc altceva decât eliminarea noţiunilor de stat naţional, suveran, independent şi de popor român, să ducă la limitarea acestora în condiţii inacceptabile şi, evident, să-şi croiască o administraţie şi o justiţie separată, în condiţiile folosirii exclusive a limbii maghiare în unele zone ale ţării", spunea Corneliu Vadim Tudor în anul 2003.
În cele din urmă, Constituţia a fost modificată în anul 2003, dar fără a lua în considerare schimbările cerute de liderii UDMR.