Traian Băsescu, de la Bruxelles: România sprijină semnarea Acordului de Asociere la UE a R. Moldova şi a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la finalul sesiunii Consiliului European de la Bruxelles, că România susţine semnarea, de către Republica Moldova şi Ucraina, a Acordului de Asociere la UE.

“Cu siguranţă, interesul nostru direct este legat de Republica Moldova. O parafare completă, cum sperăm că se va întâmpla, este obiectivul nostru pentru Republica Moldova. În acelaşi timp, însă, pentru UE, cel mai important eveniment ar fi semnarea de către Ucraina a acestui acord. (...) România susţine necesitatea ca Ucraina să semneze acordurile cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic”, a declarat preşedintele, la finalul lucrărilor Consiliului European.

Potrivit liderului de la Cotroceni, autorităţile de la Kiev trebuie să găsească o soluţie în cazul Iuliei Timoşenko.

“Există voci care pun sub semnul întrebării situaţia Ucrainei în cazul în care nu se dă o rezolvare corectă cazului Timoşenko, însă, din punctul nostru de vedere, semnarea celor două acorduri de către Ucraina ar fi un extraordinar succes al UE. Autorităţile de la Kiev trebuie să înţeleagă că trebuie rezolvată şi problema Timoşenko”, a mai spus Băsescu.

În ce priveşte liberalizarea regimului de vize, Traian Băsescu a precizat că Republica Moldova este avantajată şi există posibilitatea eliminării vizelor în viitorul apropiat.

“Din punctul de vedere al liberalizării regimului de vize, Republica Moldova este cea mai avantajată. Dacă Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan sunt în prima fază de negociere, Republica Moldova a încheiat şi a doua fază a negocierilor, ceea ce înseamnă că ar avea premise ca într-un an, un an şi jumătate, cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de ridicarea vizelor”, a arătat preşedintele Băsescu.

Materiale pe aceeaşi temă:

Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite