Tokes comentează propunerea de retragere a distincţiei „Steaua României“: „Mi-a rănit demnitatea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Laszlo Tokes FOTO Mediafax
Europarlamentarul Laszlo Tokes FOTO Mediafax

Europarlamentarul Laszlo Tokes a exprimat nemulţumire în legătură cu propunerea de retragere a distincţiei „Steaua României“. În opinia sa, România prezintă „unele semne ale unui regim dictatorial“.

Laszlo Tokes a catalogat propunerea de retragere a distincţiei "Steaua României" drept o tentativă de a fi lipsit de libertatea de exprimare.

„România prezintă unele semne ale unui regim dictatorial. Nu mai simt nicio onoare pentru ce am luptat la Timişoara. Această propunere mi-a rănit demnitatea umană“, a declarat Tokes pentru presa ungară, conform MTI.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut, vineri, retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari“ din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu „Steaua României“.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos“, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.

„Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor - n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“, declara Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară „Balvanyos“, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat“.

El adăuga că „probabil“ va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite