VIDEO Băsescu, la Oarba de Mureş: „Poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băsescu continuă băile de mulţime şi în acest sfârşit de săptămână. FOTO: Sebastian Lungu
Băsescu continuă băile de mulţime şi în acest sfârşit de săptămână. FOTO: Sebastian Lungu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Oarba de Mureş, că poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge şi a făcut din nou referire la afirmaţiile europarlamentarului Tokes Laszlo, spunând că l-au şocat şi cutremurat.

"Poate că unora care nu au citit istoria acestei ţări li se pare uşor să vorbească de Transilvania ca despre ceva ce poate fi schimbat sau întors în altă parte. Astăzi, aici, la Oarba de Mureş, ştim toţi că Transilvania a costat enorm poporul român şi poporul român nu a dat nici bani, nu a dat nici favoruri, ci a dat sânge pentru Transilvania", a declarat Băsescu.  El a susţinut un discurs la ceremonia de comemorare a soldaţilor români căzuţi la Oarba de Mureş în 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord.

Replică lui Tokes 

Preşedintele a făcut referire la declaraţiile recente ale europarlamentarului Tokes Laszlo, acelea prin care cerea Ungariei protectorat asupra Transilvaniei, adăugând că l-au "şocat" deoarece îl considera pe acesta un simbol al Revoluţiei Române. "Şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania ar putea face obiect de discuţii, de negocieri, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor." Întrebat de jurnalişti dacă a facut referire la Tokes Laszlo, preşedintele a răspuns: "La cine altcineva?". 

A învăţat până la 6 dimineaţa

La întrebarea "ce măsuri ar trebui luate în cazul declaraţiilor făcute de Tokes", Băsescu a relplicat: "Să ne schimbăm legile". Preşedintele a mai spus că a învăţat până la ora 6.00 dimineaţa, pentru că vineri are un test la cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă, afirmând că ar fi ruşinos să nu ia testul. 

"Am învăţat până dimineaţă la 6.00 pentru că mâine am un test. Mi-am terminat temele şi am venit aici", a spus preşedintele la Oarba de Mureş.  Şeful statului a mai spus că a început aceste cursuri pentru că este vorba despre sentimentul său de siguranţă: "Fac parte din sentimentul meu de siguranţă. Ştiu că am o meserie foarte bună. E o invitaţie şi către alţi politiceni ca înainte să facă politică să fie foarte buni în meseria lor", a adăugat Băsescu.

Băsescu: "Poporul român nu a dat nici bani şi nici favoruri pentru Transilvania, ci a dat sânge"

A depus o coroană de flori

În cadrul ceremoniei oficiale de la Oarba de Mureş, preşedintele Băsescu a depus o coroană de flori la monumentul dedicat soldaţilor români şi a asistat la o slujbă religioasă de comemorare. Manifestările de la Oarba de Mureş mai cuprind demonstraţii ale unor structuri din sistemului naţional de apărare, scurte scenete de război, dar şi spectacole de muzică populară patriotică. Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, pe 27 iulie la Băile Tuşnad, ca împreună cu guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud". 

La Oarba de Mureş este Cimitirul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial care a fost amenajat în memoria militarilor români căzuţi între 17 septembrie-5 octombrie 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord. Aici sunt înhumaţi aici circa 3.500 de eroi români, din care au fost identificaţi în arhive, până în prezent, 1.169 de militari. 

Traian Băsescu: "Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română"

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite