Tăriceanu vrea ca Senatul să ceară clarificări de la autorităţile SUA privind afirmaţiile ambasadorului de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Arhivă Adevărul
Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Arhivă Adevărul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că se va consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare, în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune referitoare la afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit.

„Am luat cunoştinţă cu surprindere şi îngrijorare de textul declaraţiei făcută acum 2 zile de ambasadorul SUA la Chişinău, James Petit, pe care o resping fără echivoc. Datorită gravităţii celor afirmate de ambasador, declaraţia ar necesita   explicaţii suplimentare din partea autorităţilor americane. În calitate de preşedinte al Senatului, mă voi consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune pe această temă", transmite şeful Senatului.

Tăriceanu susţine că afirmaţiile ambasadorului James Pettit amintesc de poziţiile exprimate de liderul URSS Iosif Stalin. "Domnul ambasador reia şi actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor ţări din regiune printre care şi România.Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie,  că aceasta ar fi poziţia oficială a Departamentului de Stat", mai spune Tăriceanu.

Preşedintele Senatului spune că declaraţiile ambasadorului sunt „o gafă"”provocată fie de „grave deficienţe de cunoaştere“ ale statutului diplomaţilor, fie de „lacune de cultură generală şi politică".

Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a insistat James Pettit.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite