Tăriceanu: „Cred că se impune sesizarea CCR cu privire la refuzul preşedintelui de a o revoca pe Kovesi“. Iohannis: Nu există niciun conflict şi niciun temei pentru CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a spus miercuri că seiszarea Curţii Constituţionale de către ministrului Justiţiei, Tudorel Toader trebuie făcută, iar acest lucru se impune deoarece preşedintele a refuzat revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Coduţei Kovesi. Şeful statului este de altă părere.

“Cred că sesizarea trebuie făcută, ministrul Justiţiei a anunţat că Guvernul, subliniez, doamna prim-ministru va face această sesizare lucru care, după părerea mea, se impune în situaţia dată de refuz a preşedintelui de a semna revocarea procurorului-şef”, a spus Tăriceanu, întrebat despre declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis potrivit cărora nu există temei pentru sesizarea CCR.

Întrebat despre rolul principal al CSM de a interveni indiferent de decizia preşedintelui şi de a reglementa ce se întâmplă în cadrul DNA, Tăriceanu a spus că nu comentează felul în care a lucrat instituţia în utimii ani, deoarece atitudinea lui nu ar face alteva decât să reflecte mulţumirea.

“CSM are un rol distinct, descris în Constituţie, care este cel de garant al independenţei justiţiei. Nu vreau să vorbesc despre felul în care CSM şi-a exercitat acest rol în ultimii ani şi probabil că atitudinea mea nu ar face decât să reflecte mulţumirea pentru modul în care CSM a funcţionat şi a înţeles să îşi asume acest rol de adevărat garant al independenţei. Aici nu este vorba de o problemă a CSM, legislaţia în vigoare este clară cu privire la rolul preşedintelui, la rolul ministrului Justiţiei în ceea ce priveşte procedurile de numire şi revocare”, a continuat acesta.

Preşedintele a declarat, la Parlament, unde a participat la primul Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), că, în opinia sa, nu există niciun conflict între guvern şi preşedinte şi niciun temei pentru sesizarea CCR, pentru că a fost respectată legea.

"După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a CCR. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitarea avizului CSM şi în final decizia mea, legislaţia în vigoare în materie a fost respectată sută la sută. Iar după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Ar fi deosebit de ciudat dacă de fiecare dată când un decident ia o decizie care nu convine unui partener sau unei instituţii să ne aflăm în faţa unui conflict constituţional. Nici vorbă de aşa ceva. Cred că putem să înţelegem că ministrul Justiţiei este personal nemulţumit că nu i s-a acceptat solicitarea, dar de aici şi până la un conflict constituţional este cale lungă", a spus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite