Lovitură de teatru. Meleşcanu, propus de PSD pentru şefia Senatului. Surse: Votul va avea loc miercuri. ALDE va vota împotrivă, dar ruptura e iminentă
0Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost propus de premierul Viorica Dăncilă pentru şefia Senatului. Condiţia pusă de liderul PSD: Meleşcanu să rupă câţiva parlamentari de la Tăriceanu, care ulterior să sprijine Guvernul în Parlament la votul de restructurare şi la moţiunea de cenzură. Potrivit unor surse politice, cinci-şase parlamentari ALDE vor trece la PSD. Funcţia de preşedinte al Senatului este râvnită şi de senatori PSD.
UPDATE Şedinţa Senatului s-a terminat. Votul pentru alegerea noului preşedinte al Senatului va avea loc miercuri, potrivit unor surse politice.
UPDATE Dacă Teodor Meleşcanu va fi exclus din ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va rămâne fără grup la Senat. Un grup parlamentar trebuie să numere minum 7 senatori aleşi pe listele aceluiaşi patid, nu prin racolări ulterioare. ALDE are în acest moment exact 7 senatori aleşi la scrutinul din 2016.
UPDATE Senatorii au luat o pauză. Urmează să fie ales noul preşedinte.
UPDATE Călin Popescu Tăriceanu şi-a anunţat demisia: Azi e ultima mea zi în calitate de preşedinte. A fost o onoare şi un privilegiu să mă aflu 5 ani în fruntea unei instituţii care funcţioează de un veac şi jumătate. Nu m-am cramponat de această funcţie. Voi continua să mă implic politic. Pentru mine nu este nimic mai presus decât respectarea dreputilor şi libertăţilor individuale.
UPDATE Teodor Meleşcanu, înainte de vot: Am discutat în grupul senatorial ALDE. Există reţineri foarte multe. Să vedem care va fi votul în Senat. Au fost evaluări potrivit cărora ALDE nu ar mai trebui să aibă nicio relaţie cu PSD. Eu am propus ca la nivel regional, naţional, organizaţiile noastre să rămână în continuare în alianţă. Nu s-a discutat despre o excludere. E nevoie de stabilitate în România.
UPDATE Viorica Dăncilă: Meleşcanu nu e de acord cu ProRomânia. Vor fi unii parlamentari ALDE care vor da dovadă de responsabilitate şi vor merge alături de PSD.
UPDATE Marcel Ciolacu: PSD nu are această funcţie. Domnul Tăriceanu nu era de la PSD. Deci nu e nicio problemă. E o decizie foarte bună. Ne menţinem echilibrul. Ar fi fost o decizie incorectă faţă de senatorii PSD dacă până acum ar fi avut această funcţie.
UPDATE Ce spune Regulamentul Senatului: „Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi“.
UPDATE Călin Popescu Tăriceanu urmează să-şi anunţe demisia în plen.
UPDATE În cazul în care toţi senatorii PSD vr vota pentru Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleşcanu va fi instalat fără emoţii în fruntea Senatului.
„Merg la colegii mei de la ALDE. O să vedem la vot. Mă bazez pe cei care vor la conducerea Senatului pe un om cu experienţă, un om echilibrat. Nu mi-a cerut nimeni să plec de la ALDE. Le voi oferi colegilor o perspectivă să rămână în ALDE. Nu am disutat cu Tăriceanu“, a spus Teodor Meleşcanu.
Întrebat despre Teodor Meleşcanu, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a răspuns: „ Am avut aseară o discuţie cu domnul Meleşcanu în care nu mi-a spus nimic despre o astfel de intenţie. Mai mulţi senatori PSD îşi doresc funcţia“.
Majoritatea e rezolvată
Senatorii PSD Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc, Nicolae Moga şi Ecaterina Andronescu şi-ar dori funcţia de preşedinte al Senatului, susţin surse politice pentru Adevărul. Deşi a pierdut majoritatea în Parlament, tot PSD are cele mai mari şanse să numească viitorul preşedinte al Senatului: social-democraţii mai au nevoie doar de un vot pentru a strânge o majoritate, vot care va veni de la ALDE.
Senatorul ALDE (fost PNL) Daniel Zamfir va vota cu PSD, astfel încât social-democraţii să obţină funcţia de preşedinte al Senatului, susţin sursele citate. Alături de Zamfir, e posibil ca alţi doi senatori ALDE să treacă de partea PSD, în urma unor negocieri purtate cu premierul Viorica Dăncilă. PSD s-ar mai putea baza la Senat pe încă două-trei voturi venite de la PMP.
Liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, a publicat un mesaj în care a criticat decizia formaţiunii sale de a ieşi de la guvernare şi hotărârea de a încheia o alianţă electorală cu Pro România.
„Nu se pune problema sa particip la vreun joc sau la vreo tradare, nu se pune problema sa accept sa fiu presedintele Senatului (i-am explicat aceste lucruri si doamnei premier cu care am avut o discutie extrem de corecta). Nu plec din ALDE dar spun ferm ca in ciuda neintelegerilor din guvernare si lucrurilor incorecte fata de ALDE nu vad de ce sunt mai frecventabili Ponta-Tudose-limbric decat Dancila-Teodorovici-Fifor“, a scris Zamfir.
La Senat, PSD are nevoie de 69 de voturi pentru majoritate, iar social-demorcaţii numără doar 68, după ce doi aleşi au plecat la Pro România, adică Vasile Ilea şi Nicolae Marin. În schimb, PSD a reuşit să-l înregimenteze pe senatorul Ilie Niţă de ALDE.