STUDIU România, cea mai „leneşă“ din UE în lupta împotriva corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit studiului România se clasează pe ultimul loc în UE la capitolul "lupta anticorupţie"
Potrivit studiului România se clasează pe ultimul loc în UE la capitolul "lupta anticorupţie"

România se clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ce priveşte lupta anticorupţie, potrivit unui studiu dat publicităţii joi.

Studiul, coordonat de un think-tank al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni din Parlamentul European, atrage atenţia asupra României, una dintre ţările cu cele mai slabe performanţe în ce priveşte combaterea corupţiei, respectarea statului de drept şi libertatea presei.

Totodată, autorii insistă asupra faptului că, la nivelul multora dintre statele analizate, se constată un declin al democraţiei, iar situaţia este chiar mai gravă decât în momentul în care acestea s-au integrat în Uniune.

În schimb, statele nordice continuă să înregistreze scoruri bune la toate capitolele, în special Danemarca, Luxemburg şi Suedia. Dintre statele europene s-au remarcat, din punctul de vedere al respectării principiilor democratice, ţări precum Polonia, Slovenia, Estonia, Republica Cehă, în timp ce România, Ungaria şi Bulgaria se află la polul opus.

Criteriile de analiză enunţate de autorii raportului sunt: independenţa instituţiilor, statul de drept, corupţia, manifestarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, toleranţa faţă de minorităţi, gradul de participare a cetăţenilor în viaţa publică, încrederea populaţiei în autorităţi, respectiv în instituţiile statului.

România s-a clasat pe ultimul loc între statele membre  în ce priveşte lupta anticorupţie şi pe penultimul loc la capitolul „reforma instituţiilor publice“ şi “funcţionarea statului de drept”. Potrivit autorilor, criza economică este una dintre cauzele declinului democraţiei, însă nu este singurul factor care a declanşat această situaţie.

Studiul a citat un sondaj care arată că 96% dintre români văd corupţia ca pe o problemă majoră, în timp ce 67% dintre aceştia cred că nivelul corupţiei a crescut în ultimii trei ani. Totodată, autorii raportului adaugă: „având în vedere istoria acestor ţări, asta nu ar trebui să fie surprinzător“, adăugând că, totuşi, au existat îmbunătăţiri minore în acest domeniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite