Speranţe pentru alegerea primarilor în două tururi. ALDE se dezice de PSD şi trece de partea Opoziţiei. Ce spune aritmetica parlamentară
0Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin, chiar dacă partidul aliat, PSD, se opune. Astfel, ALDE ar trece de partea Opoziţiei, însă tot mai lipsesc câteva voturi ca majoritatea PSD să fie răsturnată, fie că vrobim doar de subiectul legislaţiei electorale. Balanţa ar putea fi totuşi înclinată de grupul lui Victor Ponta, în condiţiile în care UDMR este alături de Liviu Dragnea.
Există o şansă, cel puţin teoretică, pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a anunţat că partidul său nu mai susţine sistemul actual - alegeri locale într-un singur tur- deoarece absenteismul la urne a crescut în România cu fiecare scrutin, deci edilii nu mai au legitimitate. Poziţia ALDE este, pe de o parte, suprinzătoare, în condiţiile în care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu se află în alianţă cu PSD, formaţiune care se opune din răsputeri schimbării legislaţiei electorale. Pe de altă parte, un sistem electoral în două tururi de scrutin ar fi singura şansă ca ALDE - şi alte partide mici- să poate obţine mandate de primari. „Nu suntem anexa PSD“, a spus Norica Nicolai.
ALDE a făcut deja un prim pas concret în acest sens. Comisia de Administraţie din Senat a avizat favorabil, zilele trecute , un proiect de lege pentru alegerea primarilor în două tururi, iniţiat de PNL, decizia fiind posibilă numai cu ajutorul unui senator ALDE - Mihai Ruse -, care a votat alături de PNL şi USR, şi nu cot la cot cu PSD şi UDMR.
Numai că trecerea ALDE în tabără Opoziţiei, fie şi numai pentru acest proiect de lege, tot nu zdruncină majoritatea PSD, în condiţiile în care social- democraţii sunt aliaţi şi cu UDMR, partid care nu vrea schimbare. Dacă ar există două tururi, în judeţele cu populaţie predominant maghiară, partidele româneşti s-ar putea coaliza în turul doi, iar candidatul UDMR ar rata primăria. Aşa că PSD şi UDMR sunt unite de un interes comun şi pragmatic: păstrarea numărului actual de primari, cel mai mare din istoria celor două partide.
PNL, USR, PMP şi ALDE n-ar strânge majoritatea nici în Senat, nici în camera Deputaţilor, dar s-ar apropia la numai o mână de voturi de coaliţia PSD-UDMR. Balanţa ar putea fi înclina de voturile celor 17 parlamentari care reprezintă minorităţile naţionale - dintre care unii susţin PSD, iar alţii sunt de partea Opoziţiei - sau de voturile grupului informal strâns în jurul tandemului Victor Ponta- Daniel Constantin.
Cum arată aritmetica parlamentară
Camera Deputaţilor
PSD – 153 de deputaţi
ALDE -14
PNL - 69
USR – 30
PMP - 16
UDMR - 21
Minorităţi – 17
Neafiliaţi – 7
Aşadar, la Camera Deputaţilor, PSD şi UDMR au 174 de deputaţi din 329. Majoritatea e de 165.
Senat
PSD – 67 de senatori
PNL – 29
USR – 13
ALDE – 9
UDMR – 9
PMP – 8
Neafiliat – 1 (Vergil Chiţac, fost PNL)
Majoritatea PSD-UDMR e de 76 de senatori. Pentru majoritate e nevoie de 69 de senatori.