Revocarea lui Valeriu Zgonea: PSD a început numărătoarea inversă. Năstase: După un timp, Zgonea va înţelege şi el că americanii nu au «foşti» prieteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse politice, PSD va forţa în această săptămână schimbarea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor, Victor Ponta încălzindu-se să preia cea de-a treia funcţie în stat.

Planul a fost confirmat în parte chiar de Codrin Ştefănescu, secretarul general-adjunct al PSD. „Lucrurile continuă, zilele viitoare probabil că va intra în plen această chestiune cu modificarea unei virgule în Regulamentul Camerei“, a spus Ştefănescu. Virgula la care se referă înseamnă, de fapt, un articol din Regulamentul Camerei Deputaţilor. Mai exact, articolul 26, care, în forma actuală, spune că preşedintele Camerei poate fi revocat numai „la propunerea grupului din care face parte“. Cum Zgonea a fost exclus din PSD, el şi-a pierdut automat şi afilierea la grupul parlamentar al social-democraţilor, aşadar, fiind neafiliat, nu mai are cine să-i ceară, statutar, demisia. Însă Comisia de Regulament din Camera Deputaţilor – unde PSD are majoritate - va adopta luni un proiect de lege prin care articolul 26 să prevadă că preşedintele Camerei poate fi schimbat la propunerea „grupului care l-a propus“, deci fără să mai conteze afilierea sa actual. Iar cum Zgonea a fost propus de PSD, tot PSD îl poate „detrona“. Potrivit surselor citate,  revocarea lui Valeriu Zgonea va fi votată marţi în plenul Camerei.

Sprijinit de SUA

Valeriu Zgonea a avut vineri o întâlnire cu ambsadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, subiectul principal al discuţiilror fiind Justiţia. „Am abordat chestiunile legate de ce se întâmplă cu anumite modificări la Codul penal şi la Codul de procedură penală cerute de directivele europene, dar şi celelalte care pot să creeze regrese în progresele României, ce facem în chestiunile legate de modificările care pot lua din puterile ANI“, a spus Zgonea, după întâlnire.

Numai că, potrivit unor surse din PSD, susţinerea pe care Zgonea o primeşte din partea SUA mai mult i-a înrăit pe foştii lui colegi, care sunt decisi să nu mai piardă timp până să-l revoce. „Probabil că s-a milogit, pur şi simplu pentru această întâlnire“, a comentat şi Codrin Ştefănescu. În calitate de preşedinte, Valeriu Zgonea s-a opus constant ca pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor să fie introduse proiecte legislative ce urmăreau să mutileze Codul penal, fapt ce a stârnit furia multor deputaţi PSD, care l-au acuzat pe Zgonea că este „vândut americanilor şi DNA-ului“.

Năstase: Americanii n-au prieteni
Şi fostul premier Adrian Năstase critic faptul că ambsadorul SUA s-a afişat cu Valeriu Zgonea. „Intervenţia ambasadorului american în susţinerea sa (întâlnirea ce a avut loc după anunţarea retragerii sprijinului politic, mesajul transmis, conferinţa de presă – neobişnuită pentru acest tip de întâlnire) reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească. Ea aduce aminte de felul în care a acţionat, într-o anumită perioadă, Andrei Vîşinschi în relaţia cu autorităţile româneşti. Iar lui Vali Zgonea nu-i face niciun bine. Acest tip de susţinere îl va îndepărta şi mai mult de colegii săi şi-l va ostraciza. După un timp, va înţelege şi el că americanii, în politica externă, nu au «foşti» prieteni, ci doar persoane care le pot promova interesele la un moment dat. Traian Băsescu este un bun exemplu“, a scris Năstase pe blog.

Intervenţia ambasadorului american în susţinerea sa ( a lui Valeriu Zgonea - n.r.)  reprezintă un amestec brutal în viaţa politică românească.

Adrian Năstase, fost premier

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite