Reportaj. Congresul PMP, un eveniment cu fripturi, glume, mesaje unioniste şi atacuri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, reales preşedinte de partid. FOTO Mediafax
Traian Băsescu, reales preşedinte de partid. FOTO Mediafax

Congresul PMP pentru realegerea echipei de conducere s-a desfăşurat, duminică, la foc automat. În mai puţin de două ore s-au ţinut discursuri mobilizatoare, s-a votat echipa, Traian Băsescu a fost reconfirmat şef al partidului şi delegaţii PMP au fost trimişi acasă să pregătească alegerile locale sau să sărbătorească Paştele catolic.

PMP-ul şi-a chemat oamenii din teritoriu la Bucureşti pentru a realege echipa de conducere, cu toate că în urma cu cinci luni formaţiunea mai avusese un Congres. Atunci, delegaţii stabiliseră şi schimbarea numelui partidului din Partidul Mişcarea Populară în Mişcarea Populară. ÎnsăTribunalul Bucureşti a respins cererea de înregistrare a Mişcării Populare ceea ce a dus la refacerea alegerilor.

Într-o atmosferă de sărbătoare, peste 2.000 de membri ai PMP, din care doar 480 cu drept de vot, au venit la Congresul extraordinar. Cu puţin timp înainte de începerea lucrărilor, sute de oameni erau încă la intrarea în Parlament aşteptând să treacă de filtrul de securitate. 

Congres PMP 27 martie

Norocoşii intraţi în Parlament au avut timp să mănânce carnaţi sau friptură la doar câţiva metri de sala unde se desfăşura Congresul. Singura problemă invocată de invitaţii care luau masa: fumatul interzis. „După ce mănânci, parcă merge o ţigară!? Nu?“, întreba aprobator un delegat nemulţumit că nu avea unde să fumeze.   

Mărul lui Tomac

Congresul a debutat cu prezentarea programului zilei de către Dorel Onaca, secretar-general al PMP. Rând pe rând au luat cuvântul Siegfried Mureşan, Cristian Diaconescu şi Eugen Tomac, înainte de a fi chemat la microfon Traian Băsescu. Tomac a încercat să facă o glumă despre sigla partidului, mărul. 

„PMP va face congrese ori de câte ori va fi nevoie pentru a demonstra adversarilor că acest partid este o mişcare populară dornică de victorie şi care renaşte de fiecare dată. De aia avem simbolul măr, pentru că Traian Băsescu l-a bătut măr pe Adrian Năstase, în 2004“, a afirmat Tomac. Invitaţii nu s-au amuzat prea tare. 

Chemat la microfon, Băsescu şi-a demonstrat încă o dată talentul de bun orator. Fostul şef de stat şi-a început discursul prin sublinierea faptului că la 27 martie 1918, Sfatul Ţării din Basarabia a votat unirea acestei provincii cu România. La 98 de ani de la acel moment, Băsescu a cerut ca unirea României cu Republica Moldova să fie unul dintre principalele proiecte ale PMP. După intro-ul cu Basarabia, fostul preşedinte a lansat un atac dur la adresa actualului şef de stat, Klaus Iohannis. Motivul: discuţiile purtate de liderul român cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la construirea unei moschei în Bucureşti.

Căciula lui Iohannis

„Nu aş vrea să supun la vot dacă să facem o moschee pentru pelerinaj. Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iaşi, că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee. Autorizaţie de construire trebuie semnată de un primar, sper să fie unul al nostru, care să facă ce trebuie, aici discutăm de o moschee, ceea ce însemnă pelerinaj. Ce a oferit Erdogan în schimb? O capelă. O capelă putem avea fiecare la noi acasă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune, care să devină şi loc pentru pelerinaj, adică o adevărată poveste“, a afirmat Băsescu în faţa delegaţiilor. Mesajul a fost bine receptat de cei din sală.

„Băsescu e altceva. Ce atitudine are. Dacă se ducea el la turci, obţinea mai multe de la ei. Nu îi lăsa să construiască moscheea aşa cum vor ei. Ori obţinea şi pentru noi o biserică mare, ori îi refuza pe ăia“, a declarat Vali, un delegat venit din Piatra Neamţ pentru Congres.

Băsescu a alternat în discursul său sugestiile de modernizare a administraţiei locale cu glume făcute pe seama proiectelor de campanie ale lui Sorin Oprescu din 2008 şi 2012, autostrada suspendată şi grădina zoologică din centrul Capitalei. Spre final, liderul PMP a vorbit de obiectivele imediate ale formaţiunii.

„Am auzit, în deplasările din ţară, că o să ne batem pentru locul 2, locul 3. Nu avem acest obiectiv, nici locul 2, nici locul 3. Suntem un partid de câştigători şi aceasta trebuie să fie mentalitatea cu care intrăm în competiţie, a învingătorului. Nu intrăm pentru a fi pe locul doi sau trei, ci cu voinţa de a câştiga”, a spus Băsescu. Într-un ton optimist şi de mobilizare pentru luptă, fostul şef de stat deja a prezentat partidul său formaţiunea care va fi la guvernare din toamnă. „Alegerile din vară vor fi postamentul ca în toamnă să fim un partid care va guvern România”, a subliniat Băsescu.

„E bun, domnule! Ai văzut ce discurs are“

Cele spuse de fostul preşedinte au fost bine receptate de publicul încântat de discurs. „Mie mi-a plăcut domnul Traian Băsescu din 2004, de când a fost prima dată ales preşedinte. E bun, domnule! Ai văzut ce discurs are. Nu s-a uitat pe nicio foaie când a vorbit. Gândiţi-vă că în locul lui era Iohannis. Îi trebuia o săptămână să se antreneze ca să facă la fel“, afirmat Buşcan Petrea, membru PMP din Teleorman venit la Congres să-l vadă pe Băsescu.

Desfăşurarea votului a ţinut mai puţin de o jumătate de oră.  Echipa de conducere aleasă e aceeaşi ca în urmă cu cinci luni: Traian Băsescu – preşedinte; Eugen Tomac – preşedinte executiv; Cristian Diaconescu şi Siegfried Mureşan – prim-vicepreşedinţi; Dorel Onaca – secretar general. Toţi cinci au fost votaţi în unanimitate: 480 de voturi pentru. Nici un semn de opoziţie, cel puţin pentru imagine. De asemenea, în Comitetul Executiv Naţional au mai fost aleşi doi secretari generali-adjuncţi, 14 vicepreşedinţi şi 14 secretari executivi.

La sfârşit, Băsescu le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru încrederea acordată şi i-a trimis în teritoriu să pregătească alegerile locale sau să sărbătorească Paştele, în funcţie de opţiuni. Lumea a plecat mulţumită că l-a văzut pe fostul preşedinte. „E pe placul meu Băsescu. Nu se compară cu alţii. A vorbit despre toate: locuri de muncă, creşe. Se vede că a fost preşedinte. Acum, ce să facem şi noi, trebuie să ne apucăm de treabă pentru alegeri“, a declarat Iulia Manea. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite