Alegeri prezidenţiale 2014. Prima zi de campanie, pe stradă: „Nu primim şi noi ceva? În alţi ani ne dădeau şepci şi tricouri“
0Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a debutat oficial vineri, 3 octombrie, la miezul nopţii, însă primele semne au devenit vizibile la lumina zilei. Reporterii "Adevărul" au luat la pas oraşul, pentru a afla cum privesc cetăţenii noul decor al Capitalei.
Vineri, 3 octombrie, în prima zi de campanie, la orele prânzului, Capitala este cât se poate de liniştită. Bucureştenii îşi fac cumpărăturile, se plimbă sau sorb cafele aşezaţi pe băncile din parcuri, departe de zarva politică.
Facem prima oprire la Piaţa Victoriei, unde întâlnim vârstnici care îşi iau nepoţii de la şcoală şi câţiva tineri ieşiţi în pauza de masă. De o parte şi de alta Guvernului se văd afişele care îl înfăţişează pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, în timp ce, pe bulevarde, se observă fotografia liderului PSD, lângă care stă scris: "Victor Ponta Preşedinte!".
Întrebăm un tânăr care aşteaptă la semafor dacă ştie că e campanie electorală şi ridică din umeri, surprins. "Credeam că a început campania când am văzut corturile", spune el, şi arată spre cortul unde s-au strâns semnături pentru Monica Macovei, candidat independent. Comentează, la rugămintea noastră, sloganul candidatului ACL şi, amuzat, ne transmite că în România doar un lucru e bine făcut: furtul.
"Politicienii ştiu cel mai bine asta, cred că la asta se referă", glumeşte Andrei, un student în vârstă de 22 de ani. Ne spune apoi că refuză să meargă la vot şi că preferă, în orice caz, să emigreze.
Tot în apropierea Palatului Victoria o întâlnim şi pe Alina, o tânără care acceptă să stea de vorbă cu noi şi ne spune, prompt, că este fană declarată a lui Klaus Iohannis. "Am fost în Germania, poate şi de asta, dar cred că sloganul de care vorbim e inspirat tocmai din mentalitatea nemţilor. Nu ştiu cât o să fie pe placul românilor, pentru care nu contează cât de bine e făcut un lucru, ci cât câştigă de pe urma lui", ne spune ea. "Să înţelegem că nu sunteţi mândră că sunt româncă?", o întrebăm, iar ea se încruntă. "Aş fi fost mândră dacă aveam de ce, dar nu cred că dacă eşti român eşti mai special decât un chinez, de exemplu. Din contră, poate", mai spune ea.
"Campanie nu înseamnă că primim ceva?"
Mergem mai departe, spre Piaţa Universităţii unde, exact deasupra gurii de metrou, tronează un afiş cu imaginea lui Victor Ponta. La ieşirea din pasaj, abordăm un bărbat între două vârste, care vinde lozuri. "Ştiţi că a început campania?", îl întrebăm, iar el, încurcat, răspunde că a auzit de la televizor.
"Nu a venit nimeni până acum să-mi dea nimic. Nu trebuia să vină, ca în anii trecuţi, copii din ăia care împart plase cu pixuri, şepci, tricouri? La mine nu a venit nimeni", ne spune el, dezamăgit.
Alături, un alt bărbat, care aude conversaţia şi se recomandă drept fost profesor, se implică în discuţie.
"Eu ştiţi pe cine aş vota? Pe domnul Meleşcanu. Dar văd că dumnealui nu a pus niciun afiş în oraş Mai candidează, nu-i aşa?". Îl asigurăm că Teodor Meleşcanu s-a înscris în cursă, dar vânzătorul de lozuri protestează. "Cum să-l votezi pe Meleşcanu? E moale Meleşcanu, ce să mai facă?".
"Şi apa e moale", îi răspunde fostul cadru didactic, "dar sapă-n stâncă".
Tot la Piaţa Universităţii, pe băncile din faţa Teatrului Naţional, o întâlnim şi pe doamna Mioara, care a ieşit la o plimbare de weekend. O întrebăm dacă a aflat că a început campania şi răspunde, prompt, că este informată.
"Pe mine nu mă interesează aşa mult politica, dar soţul meu e pasionat. Păcat că nu e aici să vorbiţi cu el. El îl preferă pe Victor Ponta, eu parcă l-aş vota pe domnul Tăriceanu". O întrebăm dacă ştie sloganul lui Călin Popescu Tăriceanu, dar răspunde, uşor încurcată, că nu a avut timp să îl urmărească. "Şi parcă nici nu apare aşa des ca ceilalţi", se scuză ea.
"România, a şaptea putere a Europei, acesta e sloganul", o informăm, iar ei îi piere zâmbetul. "De ce a şaptea? De ce nu prima? De ce să ne mulţumim cu un aşa loc? Şi a şaptea la ce? Nu înţeleg cum a ajuns domnul Tăriceanu la concluzia asta, dar m-aţi făcut curioasă. O să mă informez, promit. Aici se vede că Victor Ponta e mai tânăr, mai energic, mai optimist, îmi place sloganul lui, parcă te face să te simţi mai bine că trăieşti în ţara asta, să îţi aminteşti că am fost, totuşi, pe vremuri, o mare putere a lumii", ne spune ea, entuziasmată.
"Politica - pentru naivi"
Ultima oprire o facem la Piaţa Unirii, aproape de orele amiezii. În mijlocul bulevardului tronează, pe două insule de asfalt, aşezate faţă în faţă, imaginile principalilor doi candidaţi: Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Trecătorii de la Unirii nu se sinchisesc, însă, de noile decoruri. Întrebăm o tânără care se nimereşte prin preajmă dacă simte că a început campania şi răspunde, plictisită: "Abia azi? Parcă a început de nu mai ţin minte când şi nu se mai termină odată! Oricum, eu cred că doar naivii au impresia că mai pot schimba ceva în ţara asta dacă fac politică sau merg la vot. Schimbă medicii, schimbă ştiinţa. Nu politicienii", ne spune ea, pedantă.
La polul opus, un pensionar care acceptă să stea de vorbă cu noi ne spune că nu a ratat niciun tur de scrutin. "Simţiţi că s-a schimbat ceva?", îl întrebăm, iar el se încurcă.
"S-o fi schimbat, ce să zic. Acum suntem în Uniunea Europeană, călătorim, pe vremuri nu era aşa. Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, s-au schimbat lucrurile, dar nu în bine, trăim mai rău, politicienii sunt mai corupţi", ne spune el, dezamăgit. Îşi revine, însă, când îl întrebăm dacă votează şi anul ăsta.
"Dacă mă ţine Dumnezeu în viaţă, merg, cum să nu merg? Nu ştim cine iese, doar atât: că Băsescu nu mai are cum să fie preşedinte", conchide el.
Citeşte şi:
Alegeri prezidenţiale 2014. Cine sunt campionii vorbelor la startul pentru Cotroceni