Reacţii după anunţul Regelui Mihai. Ce spun Iliescu şi Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţii după anunţul Regelui Mihai. Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, copreşedinţii PNL, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, au transmis mesaje de solidaritate cu Regele Mihai I, după ce Consiliul Regal a anunţat că suveranul suferă de cancer, motiv pentru care Principesa Margareta va prelua toate atribuţiile regale.

UPDATE: Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat, de asemenea, la anunţul referitor la diagnosticul care i-a fost pus Regelui Mihai. „Am aflat cu profundă îngrijorare despre problemele de sănătate ale Maiestăţii Sale, Regele Mihai, care trece prin momente dificile. Îi urez multă sănătate şi puterea de a trece de această cumpănă a vieţii. Prezenţa sa în spaţiul public românesc a fost un exemplu de echilibru, şi a contribuit la crearea unui climat de normalitate. Sper să revină cât mai repede cu putinţă la proiectele sale“, a scris Iliescu site-ul personal.


Reacţia lui Dacian Cioloş la vestea că Regele Mihai se retrage din cauza bolii

„Sunt profund îngrijorat de veştile legate de starea de sănătate a Majestăţii Sale Regele Mihai I. În aceste momente dificile, îi transmit un gând bun, de optimism şi sănătate. Îi doresc să îi dea Dumnezeu putere, energie şi să-l sprijine cu iubire, aşa cum Majestatea Sa a dăruit iubire, speranţă şi a sprijinit poporul său de-a lungul deceniilor”, a scris, miercuri seara, şeful Guvernului pe pagina sa de Facebook.

Reacţia lui Klaus Iohannis la vestea că Regele Mihai se retrage din cauza bolii

„Am primit cu îngrijorare vestea deteriorării stării de sănătate a Majestăţii Sale Regelui Mihai. Îmi doresc ca Regele să aibă puterea să treacă peste aceste momente dificile şi îmi exprim nădejdea că Familia Regală va rămâne şi pe viitor acelaşi reper deosebit de speranţă şi solidaritate. Este important ca, mai ales în aceste clipe grele, să nu uităm exemplul vrednic de curaj şi dăruire pus în slujba naţiunii de către Majestatea Sa Regele încă din 1927“, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebool.

Reacţia lui Quintus la vestea că Regele Mihai se retrage din cauza bolii 

„Îmi amintesc foarte bine că una din primele mele reacţii publice am făcut-o la 8 noiembrie 1945, când am participat la manifestarea de protest şi de solidaritate cu Majestatea Sa, la Ploieşti. Aşa s-a întâmplat să înceapă viaţa mea, cu o primă arestare, chiar la o participare, dar nu numai că am participat, am condus manifestarea de aici pentru acest tânăr rege de atunci şi atât de bătrân astăzi şi de stimat la noi şi în toată lumea şi mai ales în familiile regale din Europa'“, a povestit, pentru Mediafax, Mircea Ionescu Quintus.

Preşedintele de onoare al PNL l-a cunoscut persnal pe Regele Mihai. „Am trăit foarte mult în paralel, ne-am cunoscut, fără îndoială, am fost la dânsul invitat în vizită de mai multe ori. În ultimul timp, de când nu mai este în ţară, mă rog, interesul familiei regale nu s-a mai manifestat în privinţa mea şi era normal, dar trebuie să spun că istoria ţării noastre şi destinele ţării şi poporului nostru sunt atât de strâns legate de viaţa şi de atitudinile sale, încât, ca orice român, astăzi, atât de bătrân ce sunt, trebuie să-mi plec fruntea, să îi mulţumesc şi să-i urez în această viaţă, mai puţin publică, sănătate şi să fie multă, multă vreme în fruntea Casei Regale din ţara noastră“, a mai arătat seniorul liberal.

Reacţia lui Blaga şi a Alinei Gorghiu la vestea că Regele Mihai se retrage din cauza bolii 

image

Video

Regele Mihai - Principesa Margareta 24 ianuarie 2016 FOTO Familiaregala.ro

Cu toate că nu este un adept al monarhiei, copreşedintele PNL Vasile Blaga spune că este întristat de anunţul Consiliului Regal. „Este, în primul rând, un lucru care ne întristează pentru că Regele Mihai a avut un rol esenţial în parcursul celui de al Doilea Război Mondial şi a fost unul dintre personalităţile la care românii s-au raportat şi asta ne întristează pe toţi, indiferent dacă eşti sau nu eşti monarhist. Eu nu sunt monarhist, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să recunoaştem meritele extraordinare ale Regelui Mihai. Eu îi doresc totuşi să treacă peste acest moment extrem de greu“, a spus Blaga, pentru Mediafax.

Şi copreşedintele PNL Alina Gorghiu a făcut un apel la rugăciune. „Să ne rugăm pentru Regele Mihai, asa cum Majestatea Sa s-a rugat pentru poporul român“, a scris şi copreşedintele Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Regele Mihai, în vârstă de 94 de ani, suferă de o formă gravă de cancer. Majestatea sa a suferit o intervenţie chirurgicală şi va urma „un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public“. Casa Regală desemnat-o pe principesa Margareta să îl reprezinte în toate acţiunile publice, după cum a anunţat Consiliul Regal.

„În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei“, se arată în mesajul Regelui Mihai I.

Reacţia lui Valeriu Zgonea la vestea că Regele Mihai se retrage din cauza bolii

Singurul social-democrat care a reacţionat la aflarea anunţului referitor la Regele Mihai a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. 

„Suntem alături de Casa Regală în aceste momente de grea încercare, iar rugile noastre se îndreaptă pline de speranţă către Majestatea Sa, Regele Mihai. Retragerea Sa din viaţa publică reprezintă o mare pierdere pentru fiecare dintre noi”“, a scris Zgonea pe pagina de Facebooj

Citeşte şi:

Regele Mihai e bolnav de cancer şi se retrage din viaţa publică. Principesa Margareta preia atribuţiile regale

Tristeţe în comunitatea regaliştilor din Timişoara: „A fost un şoc vestea bolii Regelui Mihai, dar mai ales diagnosticul”

Regaliştii speră într-o minune care l-ar putea salva pe Regele Mihai: „Vestea este şocantă pentru toată lumea. Nu avem decât soluţia rugăciunii către Dumnezeu”

Apropiat al Regelui Mihai, din Vrancea: „Pe Margareta nu o văd ca pe un continuator al regelui, nici ca pe o personalitate capabilă să ia decizii“

Cum vede liderul regaliştilor din Maramureş retragerea Regelui Mihai din viaţa publică: „Nu se poate compara o activitate regală cu una princiară”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite