Războiul candidaţilor la Primăria Capitalei. Cine a câştigat confruntarea de la Antena 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii cu şanse la Primăria Capitalei
Candidaţii cu şanse la Primăria Capitalei

În a doua dezbatere electorală, candidatul PNL Cătălin Predoiu a fost cel care a reuşit să puncteze cel mai mult, în timp de Gabriela Firea, prin susţinătorii care au însoţit-o, şi-a consolidat electoratul PSD, care coincide cu publicul Antenelor. Nicuşor Dan s-a prezentat ca o alternativă reală  la partidele politice, susţin specialiştii în comunicare consultaţi de Adevărul.

A doua dezbatere electorală l-a adus, în premieră, pe Cătălin Predoiu în acelaşi studio cu Gabriela Firea, Nicuşor Dan şi Daniel Barbu, principalii contracandidaţi la Primăria Capitalei. Primele mesaje transmise de candidaţi au fost prin modul în care şi-au alcătuit echipa de susţinători. Gabriela Firea a optat pentru personalităţi din mai multe domenii, printre care actriţa Rodica Popescu Bitănescu, Nicuşor Dan a fost sprijinit de reprezentanţi ai societăţii civile, Cătălin Predoiu i-a avut în spatele său pe candidaţii PNL de la Sectoare, iar alături de Daniel Barbu au fost colegii săi din ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu.

„Cred că Gabriela Firea a mers pe idea tradiţională a transferului de simpatie. A adus oameni care sunt simpatizaţi pentru un motiv sau altul, aşa cum au făcut mai mulţi candidaţi PSD. Predoiu a vrut să arate că vine cu o nouă garnititură la Primărie. Deşi are pe lista de consilieri membri actuali ai Consiliului General, nu i-a adus pe aceia, ci pe cei noi. Nicuşor Dan a transmis mesajul că reprezintă societatea civilă, că vine de acolo şi că este susţinut de societatea civilă. A preferat să vină cu oameni simpli, tocmai pentru a tranmsite mesajul că oamenii simpli ar trebui să se simtă reprezentaţi. A încercat să anihilzeze atributul de hipser care i se pune. Daniel Barbu a venit cu Tăriceanu care acum este la DNA“, a comentat sociologul Mircea Kivu, pentru „Adevărul“.

„Şi eu m-am gândit la Cântarea Rmâniei“
Susţinătorii candidaţilor au intervenit în timpul emisiunii pentru a explica motivele pentru care candidatul lor merită să câştige. Laudele actriţei Rodica Popescu Bitănescu pentru Gabriel Firea au generat un moment de tensiune între Nicuşor Dan şi candidatul PSD. „Eu am venit aici ca să o susţin clar pe Gabriela Firea. De ce? Pentru că o cunosc. Când eram pregătită să nu mă mai prezint la vot, deodată mi-a trezit interesul Gabriela Firea. Ea ştie să asculte oamenii, ştie să găsească soluţia cea mai bună pentru tot şi iubeşte actorii. A fost foarte încolţită în seara asta, dar te-ai descurcat extraordinar, eşti grozavă“, a ţinut să precizeze actriţa.

Susţinătorii candidatului USB, Nicuşor Dan, printre care şi jurnalistul Liviu Mihaiu, au vociferat în sală, iar Gabriela Firea a a ţinut să intervină, arătând că „dacă nu ai bun simţ, degeaba avem multă carte“. În replică, Nicuşor Dan a spus că osanalele ridicate de actriţă Gabrielei Firea îi aduc aminte de „Epoca de aur“, afirmaţie care a scos-o din sărite pe Rodica Popescu Bitănescu. „Familia mea a făcut puşcărie politică. Tata a fost închis ca ţărănist. Eu am făcut foamea, frigul şi frica, ce n-ai făcut dumneata la vârsta dumitale. Te rog foarte mult să te controlezi de aici înainte când vorbeşti, să nu mai faci acuzaţii, că nu cunoşti viaţa mea personală. Ai văzut vreo piesă de-a mea, domnul Dănuţ? N-ai văzut“, a spus actriţa.

Sociologul Alfred Bulai crede că Gabriela Firea a ieşit câştigătoare din disputa cu Nicuşor Dan care a avut-o în prim-plan pe Rodica Popescu Bitănescu. „Niciun politician nu va câştiga cu un actor. Ca să nu mai spun că este şi o femeie în vârstă. Sunt lucruri care se fac şi lucruri care nu se fac“, a spus Bulai, reproşându-i lui Nicuşor Dan schimbul de replici cu Rodica Popescu Bitănescu.

Mircea Kivu arată că remarca lui Nicuşor Dan a fost pertinentă, însă interpretarea publicului Antenei 3 a fost în defavoarea sa, având în vedere simpatia pentru Rodica Popescu Bitănescu. „Şi eu când am ascultat-o pe Rodică Bitănescu m-am gândit la «Cântarea României». A deranjat tentaţia aceasta totalitară a Rodicăi Bitănescu de a vorbi în numele unei categorii, a actorilor. Publicul mai tânăr cred că a fost deranjat de laudele acestea excesive. Dacă privim din punctul de vedere al Antenelor, unde oameni de genul Rodica Popescu Bitănescu sunt apreciate, cred că Nicuşor Dan şi susţinătorii săi au avut de pierdut“, a precizat Kivu. Sociologul crede că Firea a fost dezavantajată când actriţa Anca Sigartău a comparat-o într-un sens pozitiv cu primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, urmărită penal de DNA. „Anca Sigartău a dat cu bâta în baltă când asemuit-o cu Olguţa Vasilescu“, a spus Kivu.

„Predoiu a câştigat câteva procente“
Per ansamblu, surpriza dezbaterii a fost Cătălin Predoiu, care, pentru prima dată în studioul Antenei 3, a reuşit să-şi pună în dificultate principala contracandidată, pe Gabriela Firea. Predoiu i-a adus aminte cum, în calitate de purtător de cuvânt al campaniei lui Vctor Ponta, Firea a dezinformat populaţia arătând o ambasadă goală de la Liverpool, spunând că era de fapt la Londra, acolo unde coada se întindea pe zeci de metri. Predoiu i-a cerut lui Firea să-şi prezinte scuze pentru umilinţa îndurată de românii din Diaspora în noiembrie 2014, însă Firea a arătat că a fost, la rându-i dezinformată. În ciuda insistenţelor lui Predoiu, Firea nu a pronunţat cuvântul „scuze“, spunând că a făcut-o deja de mai multe ori. „Domnul Predoiu a ieşit bine în mai multe momente, dar era de aşteptat pentru că are o anumită expertiză. A câştigat puţină simpatie domnul Predoiu, care nu stă deocamdată aşa bine. Cred că a câştigat câteva procente“, a comentat Bulai.

Cu toate astea, câştigul se raportează însă la publicul unei televiziuni, iar Firea, prin celelalte momente, şi-a consolidat voturile aduse de publicul Antenei 3 , care este tradiţional de stânga. „Dacă ne gândim la publicul Antenei 3, cred că Firea a ieşit cel mai bine pentru că a ştiut să se victimizeze cum că ea ar fi ţinta atacurilor tuturor candidaţilor“, a concluzionat Kivu.

Specialistul în comunicare politică, Adi Zăbavă, crede că Predoiu a ieşit învingător în prima dezbateer la care a participat, însă momentul de la Antena 3 este insuficient pentru ca Predoiu să recupereze diferenţa dintre el şi Firea. „Cătălin Predoiu a câştigat dezbaterea electorală. Însă treaba complicată acum începe. Dacă această percepţie asupra emisiunii nu se şi viralizează, dacă nu există un follow-up de mesaj şi pentru momente cheie, dacă apelul pentru candidaţii de dreapta nu e perceput la nivel mare, atunci prestaţia de aseară rămâne o tresărire de orgoliu dintr-o campanie anostă si fără repercusiuni asupra rezultatului“, a spus Adi Zăbavă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite