PSD şi PNL au negociat Statutul parlamentarilor: incompatibilii îşi vor pierde mandatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii incompatibili care nu contestă deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îşi vor pierde mandatul, potrivit ultimei variante a statutului, negociată de PSD şi PNL. Parlamentarii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru contestaţie.

UPDATE Parlamentul a aprobat ca termenul de contestare a raportului ANI să fie de 45 de zile.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, cu 298 de voturi „pentru", 101 voturi „împotrivă" şi 36 de abţineri, Raportul la cererea de reeaxaminarea şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut.

Comisia parlamentară pentru statutul senatorilor şi deputaţilor a operat, miercuri, modificările propuse la raportul iniţial asupra Statutului parlamentarilor, fiind majorat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate, de la 15 la 45 de zile.

Această modificare a fost votată în plen cu 294 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri.
PDL s-a opus adoptării acestei modificări, senatorul Cristian Rădulescu precizând că astfel se introduce un termen de 45 de zile, care face o diferenţă faţă de termenul de 15 zile prevăzut de Codul de procedură civilă pentru toţi cetăţenii şi creează o diferenţiere între parlamentari şi ceilalţi cetăţeni.

UPDATE Comisia de statut a adoptat amendamentul potrivit căruia parlamentarii incompatibili îşi vor pierde mandatul dacă nu contestă deciziile ANI.

Totuşi, spre deosebire de ceilalţi demnitari care au la dispoziţie 15 zile pentru a contesta deciziile ANI, senatorii şi deputaţii vor avea 45.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu, a anunţat  că, după expirarea termenului de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta raportul ANI privind situaţia de incompatibilitate, senatorul sau deputatul îşi va pierde mandatul în situaţia în care nu contestă în instanţă raportul ANI. El a mai menţionat că în procedura de comunicare a raportului a fost introdusă şi prevederea ca documentul să fie transmis de către ANI Camerei din care parlamentarul face parte, iar în situaţia în care acesta refuză să ia la cunoştinţă raportul, va fi făcut un anunţ în plenul Camerei respective a Parlamentului.

UPDATE Raportul a fost retrimis la comisia de statut pentru a opera modificările negociate de liderii grupurilor parlamentare.

UPDATE Termenul în care raportul ANI privind o situaţie de incompatibitate poate fi contestat de către cel vizat ar putea creşte de la 15 la 45 de zile, conform unei declaraţii făcute miercuri de către preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

Întrebat dacă parlamentarii USL au căzut de acord pentru prelungirea la 45 de zile a termenului în care poate fi contestat raportul ANI privind incompatibilitatea, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat: "În principiu, da. Vom vedea exact ce s-a convenit finalmente în grupul de lucru, în Comisia de Statut".

Potrivit amendamentului negociat de PSD şi PNL, parlamentarii declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate au la dispoziţie 45 de zile să conteste decizia.Dacă nu fac acest pas ei îşi vor pierde mandatul. Termenul decurge de la momentul luării la cunoştinţă a deciziei ANI.

ANI va înştiinţa, de asemenea, Camera din care face parte senatorul sau deputatul respectiv.

Statutul deputaţilor şi senatorilor va fi discutat, astăzi, de plenul reunit al Parlamentului.

Eliminarea articolului care făcea posibilă pierderea mandatului în cazul unei decizii a ANI a stârnit numeroase controverse.

Astfel, comisiile juridice reunite au votat, recent, cu o majoritate covârşitoare eliminarea articolului prin care un parlamentar îşi pierde mandatul prin necontestare în instanţă a raportului ANI, prin care s-a constatat incompatibilitatea acestuia.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu (PNL), cel mai vehement contestatar al acestui articol, şi care a avut un rol decisiv în retrimiterea statutului la comisiile juridice, a susţinut că această prevedere este neconstituţională.

CE A CERUT ŞEFUL STATULUI

Cererea de reexaminare a fost introdusă pe ordinea de zi de miercuri a şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor a fost retrimisă de şeful statului Parlamentului spre reexaminare.

Unul dintre argumentele preşedintelui face referire la faptul că noul act normativ îi permite unui parlamentar să-şi păstreze mandatul chiar dacă a fost declarat incompatibil de ANI, iar decizia nu a fost contestată în 15 zile. Ba, mai mult, şeful statului critica procedura privind declararea incompatibilităţii unui parlamentar, în sensul că, la nivelul Parlamentului, comisiile ar urma să aibă ultimul cuvânt după verificări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite