PSD a împins moţiunea PNL după europarlamentare. Zgonea: Dezbaterea va avea loc lunea viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis, luni, ca moţiunea de cenzură depusă de PNL să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc în 26 mai, imediat după alegerile europarlamentare, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Zgonea a precizat că Birourile Permanente reunite au luat această decizie, luni, cu 11 voturi "pentru", 8 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri. Printre cei care s-au abţinu a fost şi preşedintele Senatului, fostul liberal Călin Popescu Tăriceanu. „Nu am vrut să înclin balanţa într-o direcţie sau alta, aşa încât am lăsat majoritatea şi iniţiatorii să hotărască", a motivat Tăriceanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că la şedinţa Birourilor Permanente reunite de luni, ca şi la precedenta, membrii PSD, PC şi UNPR au fost prezenţi. El a arătat că reprezentanţii opoziţiei trebuie să înţeleagă că trebuie să fie prezenţi la şedinţă pentru a asigura cvorumul, în condiţiile în care şedinţa Birourilor Permanente funcţionează în baza cvorumului. "Rog membrii opoziţiei să înţeleagă că domniile lor trebuie să vină să fie prezenţi, că de aceea şi sunt plătiţi, nu trebuie să vină guvernarea, noi când eram în opoziţie veneam noi toţi ca să putem să avem cvorum", a spus Zgonea.

„Îmi pare rău că opoziţia e mânată de un preşedinte care nu se trezeşte. De aceea am şi pus şedinţa Birourilor Permanente reunite la ora 12.00, ca să fie şi domnul Antonescu prezent la televizor măcar, să asculte sau să-i răspundă domnului Scutaru la telefon sau domnului Haşotti“, a mai spus el.

El i-a transmis lui Antonescu să citească articolul 38 referitor la cvorumul de şedinţă.

„Îi reamintesc domnului Antonescu că atunci când venea pe la Senat exista articolul 38 care spune că e obligatoriu cvorumul, iar şedinţele Birourilor Permanente reunite se ţin cu cvorum. (....) Din punctul nostru de vedere, respectăm procedurile regulamentare şi constituţionale. Regulamentul nu a fost încălcat“, a conchis Zgonea.

„Decizia, încălcare de Regulament

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că decizia Birourilor Permanente Reunite încalcă Regulamentul şedinţelor commune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Liderul PNL a spus, într-o conferinţă de presă, că majoritatea „a impus“ decizia ca moţiunea de cenzură iniţiată de PNL să fie citită joi, şi nu astăzi sau mâine, ceea ce reprezintă o încălcare a Regulamentului şi Constituţiei.

„Ea confirmă ceea ce noi am bănuit de la început şi am spus, şi anume teama lui Victor Ponta şi a asociaţilor săi din Guvern şi din majoritate de a face o dezbatere publică, parlamentară, asupra temelor de fond ale guvernării. Aşa cum pe parcursul acestei campanii electorale Victor Ponta şi oamenii săi au încercat să evite conţinutul dezbaterii, să evite lucrurile care cu adevărat îi interesează pe oameni, care cu adevărat au influenţă asupra vieţii lor, şi în privinţa moţiunii de cenzură, deşi beneficiind de majoritate pe care o descrie foarte solidă şi foarte loailă, Victor Ponta nu a avut curaj să poarte această dezbatere“, a declarat Antonescu.

Liderul PNL a susşinut că premierul Victor Ponta şi „anexele PSD”„se tem de o dezbatere serioasă pe situaţia economică, dar şi despre faptul că premierul „patronează personal şi protejează acţiunile sau intenţiile de acţiune în sensul corupţiei, feudalizării României, în sensul lotizării pesediste a acestei ţări“.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de PNL şi a mai fost semnată şi de restul parlamentarilor din Opoziţie.

Moţiunea a fost depusă la Parlament marţi. Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Însă Regulamentul a fost ignorat de conducerea celor două camere şi abia astăzi s-a decis calendarul moţiunii. Liberalii intenţionau să dea o lovitură d eimaginea pe ultima sută a campaniei pentru alegerile europarlamentare, însă majoritatea PSD din Parlament le-a stricat planurile şi au împins moţiunera până după scrutinul european. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite