PSD va depune un proiect care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie, printre care taxa radio-TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii vor depune luni la Parlament un proiect de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, de la 1 ianuarie 2017, între care taxa radio-TV, taxe consulare, sau cele pentru eliberarea paşaportului temporar.

"Mâine (luni - n.r.) voi depune la parlament, împreună cu colegii mei, un proiect de lege pentru eliminarea a 102 taxe nefiscale care înseamnă mai puţină birocraţie şi mai mulţi bani pentru cetăţeni. Dincolo de banii pe care îi cheltuie românii, cel mai rău lucru este umilinţa la care sunt supuşi, nervii cu care se încarcă fiecare român când trebuie să plătească o taxă. Am decis, împreună cu colegii mei, să nu mai aşteptăm marea debirocratizare mult trâmbiţată de tehnocraţi. Nu vrem să aşteptăm ca aceste taxe să existe nici anul viitor, mâine vom depune la parlament şi avem convingerea ca vom găsi în parlament destulă susţinere astfel încât de la 1 ianuarie aceste taxe să nu existe", a declarat Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit liderului PSD, între taxele nefiscale care urmează să fie eliminate, dacă proiectul de lege va fi adoptat, ar fi: taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, taxe la registrul comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Sursele de venit
Liviu Dragnea a arătat că o absorbţie coerentă a fondurilor europene, cuplată cu veniturile rezultate din implementarea Fondului Suvern de Investiţii şi cu o politică de investiţii şi programe publice prin care se vor injecta bani în economia reală, vor face ca măsurile propuse de PSD să poată fi aplicate.  În următorii patru ani, programul PSD va duce la creşterea PIB cu 33,7%. 

Relaxare fiscală
PSD vrea ca cei cu un salariu brut mai mic de 2.000 de lei să nu mai plătească impozit pe venit (faţă de 16% cât este acum) iar cei cu un salariu de peste 2.000 de lei brut pe lună să plătească un impozit pe venit de doar 10% (faţă de 16% cât este acum). De asemenea, PSD promite reducerea CAS la 25% şi a CASS la 10%. În total, contribuţiile salariale vor înregistra o scădere de 4.25%.

Niciun pensionar nu va mai plăti contribuţia CASS (aceasta fiind suportată de la bugetul de stat). Cei care desfăşoară activităţi independente (jurnalişti, medici, scriitori, avocaţi, arhitecţi, contabili, persoanele fizice autorizate) care produc un venit anual de sub 24.000 de lei vor fi scutiţi de impozitul pe venit iar cei care depăşesc plafonul de 24.0000 de lei vor plăti doar 10% impozit pe venit faţă de 16% în prezent. Pentru această categorie de contribuabili se va depune o singură declaraţie fiscală pe an.

Agricultorii nu vor mai plăti impozit pe teren agricol, cu condiţia ca acest teren să fie lucrat. Dacă un teren nu va fi lucrat doi ani consecutivi, agricultorii vor plăti un impozit de 100 de lei pe hectar.  De asemenea, cei cu autoturisme având o capacitate mai mică de 1.600 de cm3 nu vor mai plăti impozit.

Firmele nu vor mai plăti impozit pe dividende iar centrele de cercetare-dezvoltare vor fi scutite de plata impozitului pe profit pentru o perioadă de 10 ani. De asemenea, după efectele pozitive înregistrate în urma scăderii TVA-ului pentru alimente, PSD propune acum scăderea TVA general de la 20% la 18%. TVA-ul pentru publicitate va fi de 9% în loc de 20% iar TVA-ul pentru vânzarea de locuinţe va fi 0.

Creşteri de salarii şi pensii
PSD îşi propune creşterea salariului minim pe economie cu 40% în perioada 2016-2020 (de la 1.250 de lei la 1.750 de lei în 2020). Măsura ar urma să sprijine dezvoltarea economiei reale prin creşterea puterii de cumpărare. Urmând aceeaşi logică, PSD vrea să crească în medie salariile bugetarilor cu 56%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite