Proiect de modificare a Codului Penal: Cei care plagiază riscă închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

După ce scriitorul Andrei Pleşu a propus, în cadrul unei dezbateri a GDS, depunerea titlurilor de doctor în semn de protest faţă de cei care le-au obţinut ilegal, senatorul Valeriu Todiraşcu a iniţiat un proiect de lege de modificare a Codului Penal, care să prevadă aplicarea cu închisoare sau amendă penală şi retragerea diplomei sau a titlului obţinut prin plagiat.

„Acum plagiatul poate fi pedepsit în România doar pentru furt intelectual şi numai în cazul în care autorul lucrării reclamă aşa ceva, conform Legii nr.8/1996 a drepturilor de autor şi drepturile conexe“, arată îniţiatorul, senatorul Valeriu Todiraşcu.

Astfel, Partidul Noua Republică, prin senatorul său Valeriu Todiraşcu, a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind asimilarea în Codul penal a plagiatului cu înşelăciunea. Proiectul are în vedere modificarea Codului Penal astfel încât să prevadă aplicarea unei pedepse cu închisoarea sau amendă penală şi retragerea diplomei sau titlului obţinut prin plagiat, dacă utilizarea plagiatului a avut un rol determinant în acordarea acelei diplome sau titlu.

Comisia Europeană a fost solicitată în anul 2014 să se pronunţe dacă plagiatul, utilizat pentru obţinerea unei diplome sau titlu academic este incriminat ca înşelăciune în ţările membre UE şi dacă acest tip de sancţionare ar fi util să fie generalizat în UE pentru reducerea numărului de diplome şi titluri academice obţinute printr-o astfel de fraudă.

”Voi răspunde îngrijorărilor exprimate cu privire la combaterea plagiatului comis în scopul obţinerii unei diplome sau a unui titlu academic. Comisia Europeană este de acord că acest comportament este dăunător nu doar pentru autorul lucrării plagiate, ci şi pentru instituţiile care conferă plagiatorului avantajul nemeritat”, a fost răspunsul vicepreşedintelui Comisiei Europene pe probleme de justiţie, Viviane Reding, din septembrie 2014.

„Legea trebuie să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră sau nu prejudiciat sau dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obţine un beneficiu prin fraudă, în dauna societăţii în ansamblul său şi al tuturor celor care au obţinut diplome omologe pe cale cinstită“, mai spune iniţiatorul.

Soluţia lui Pleşu: renunţarea la doctorat

Scriitorul Andrei Pleşu a lansat, marţi, în cadrul unei dezbateri a GDS pe tema plagiatului, o idee către cei care au titluri de doctor, spunând că ar putea cu toţii să îşi depună aceste titluri, suspendându-şi calitatea pe care le-o conferă până când vor face acest lucru toţi cei care au plagiat.

Scriitorul Andrei Pleşu a vorbit despre o "formă de prostie" care a apărut în jurul premierului Victor Ponta.

„Această formă de prostie care a apărut în jurul lui Victor Ponta când el şi ministreasa Educaţiei au explicat că pe vremea când a făcut el doctoratul nu exista o lege a ghilimelelor", a spus Pleşu, citat de Mediafax.

În cadrul dezbaterii, scriitorul a lansat şi o idee către toţi cei care au obţinut corect titlul de doctor în România, întrebându-i dacă nu ar putea să-şi depună cu toţii titlurile obţinute pentru a-i forţa şi pe cei care au plagiat să facă acest lucru.

„Hai să ne depunem toţi titlurile şi să spunem că până nu le depun toţi cei care au plagiat sau până nu se corectează acest lucru ne suspendăm această calitate", a spus Andrei Pleşu.

Rectorul UB: Plagiatul nu se pedepseşte în România

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, care a participat de asemenea la dezbatere, a făcut o analiză şi a constatat că plagiatul este în creştere peste tot în lume, mai ales în România, unde fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită. 

Mircea Dumitru a spus, la dezbaterea „Plagiatul ca stare a naţiunii", că vorbeşte în calitate de profesor care coordonează doctorate, ci nu ca rector al Universităţii Bucureşti, şi că, din punctul său de vedere, ceea ce se întâmplă în prezent prin lipsa unor reguli instituţionale care să facă imposibil plagiatul reprezintă de fapt o „plagă academică generalizată".

Acesta a precizat că a făcut o analiză pentru a vedea ce se întâmplă şi în alte ţări şi a constatat că peste tot se înregistrează o creştere a cazurilor de plagiat, dar că în România situaţia este cu atât mai gravă cu cât fapta nu este pedepsită nici măcar atunci când este descoperită.

El a amintit că în cazul în care există o suspiciune de plagiat demnitarii pot fi judecaţi doar de către Comisia Naţională de Etică, iar până acum aceasta a ales să ascundă adevărul.

Mircea Dumitru a mai spus că în România ar fi necesară întărirea autonomiei universităţilor, dar şi o reglementare mult mai strictă în domeniu, spunând că va propune Parlamentului să iniţieze retragerea din lege a prevederii potrivit căreia doar Comisia de etică să se poată ocupa de demnitari.

„Universitatea ar trebui să facă asta. Trebuie să impunem o legislaţie specifică pentru a împiedica să se mai întâmple acest lucru", a spus rectorul Universităţii Bucureşti.

Acesta a făcut referire şi la lucrările pe care le scriu deţinuţii cu scopul de a li se reduce pedeapsa, apreciind că această prevedere legală „este o ruşine".

El a spus că oricine scrie lucrări ştiinţifice ştie că are nevoie de doi, trei, patru, chiar cinci ani pentru a scrie o carte, iar dacă se doreşte ca cercetarea ştiinţifică să nu fie aruncată în derizoriu, trebuie să se ia măsuri pentru a avea o legislaţie specifică.

„Cazuri flagrante de plagiate ordinare nu ar trebui să mai apară", a spus Mircea Dumitru.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite