Primele epurări. Dragnea şi Grindeanu îşi elimină unul altuia oamenii fideli. Premierul i-a demis pe fostul aghiotant al liderului PSD şi alţi trei secretari de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Sorin Grindeanu l-a înlocuit vineri din funcţia de secretar general al Guvernului pe Mihai Busuioc, unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea. În locul lui Busuioc a fost instalat Victor Ponta, rivalul lui Dragnea. În acest timp, Sevil Shhaideh, fidelă lui Dragnea, a lăsat-o pe Rovana Plumb fără putere de decizie în Ministerul Fondurilor Europene. Plumb era singurul ministru din Guvernul Grindeanu apropiat de Victor Ponta.

Deputatul PSD Victor Ponta a fost numit vineri în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de un secretar de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc, fostul secretar general. Joi seară, Mihai Busuioc, unul dintre oamenii apropiaţi de Liviu Dragnea, a refuzat să contrasemneze decizia de înlocuire a sa din funcţie cu Victor Ponta, rivalul lui Dragnea în partid.

Deşi pare absurd, aşa e legea: secretarul general nu poate fi demis fără acordul său. Până la urmă, Grindeanu a găsit o cale juridică de a se descotorosi de Busuioc. Oficial, decizia de înlocuire a fost luată "având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului". 

Prin numirea în fruntea Secretariatului General al Guvernului, Ponta şi-a atras excluderea din partid. Conducere PSD a decis miercuri că orice social-democrat care va accepta o funcţie în Guvernul Grindeanu va fi exclus de partid. 

În timp ce Grindeanu îl schimba pe Busuioc din funcţie, ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, a semnat un ordin de ministru prin care atribuţiile de ministru delegat pentru Fondurilor Europene, Rovana Plumb, vor fi exercitate de către secretarul de stat Luminiţa Zezeanu. Rovana Plumb este singurul minsitru din Cabinetul Grindeanu care face  parte din tabăra lui Victor Ponta. De altfel, ea a fost aleasă de Dragnea ministru delegat pentru Fonduri Europene tocmai pentru a calma aripa Ponta din PSD. 

”Începând cu data prezentului ordin, doamna secretar de stat Luminiţa Zezeanu va exercita atribuţiile delegate ministrului delegat pentru Fonduri Europene prin ordinul vicepremierului nr. 2290/ 2017, precum şi oricare alte atribuţii ale ministrului delegat pentru Fondurile Europene şi va semn pentru şi în numele ministrului delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb”, se arată în articolul 1 al ordinului semnat de Sevil Shhaideh. Ordinul de ministru intră imediat în vigoare.

L-a demis şi pe aghiotantul lui Dragnea

Premierul Sorin Grindeanu a demis-o, vineri, din funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, pe Andreea Lambru, ea fiind acuzată, potrivit unui comunicat al Executivului, că a blocat, alături de Mihai Busuioc, deciziile prim-ministrului. Demiterea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ioana-Andreea Lambru (31 de ani) a fost, în perioada 2009-2011, şefa de cabinet a lui Radu Stroe, care ocupa pe atunci funcţia de secretar general al PNL. În mai 2011, Lambru a fost desemnată secretar general adjunct al PNL. Ulterior, în noiembrie 2012, a fost numită secretar general adjunct al Guvernului, post din care a fost eliberată din funcţie în iulie 2014, prin decizie a premierului Victor Ponta.

Tot vineri, premierul Sorin Grindeanu a demis, vineri, patru secretari de stat, printre care Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea, şi Adrian Ionuţ Dragnea, fost deputat şi preşedinte al CJ Teleorman, care a ocupat funcţia după plecarea lui Dragnea. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.

Conflictul dintre Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu a escaldat în momentul în care premierul Sorin Grindeanu, căruia PSD a votat, în Comitetul Executiv Naţional, să-i retragă sprijinul politic, a refuzat să-şi dea demisia din funcţia de conducere a Guvernului. Joi seară, într-o conferinţă de presă după cea de-a două şedinţă a CExN a PSD, premierul a declarat că-şi va da demisia doar dacă şi Dragnea o va face.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite