Prima postare a lui Adrian Năstase pe blog, după eliberare: „Mă reobişnuiesc să nu mai aud dimineaţa sunetele celor doua uşi de metal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase, la ieşirea din penitenciarul Jilava FOTO Marian Iliescu
Adrian Năstase, la ieşirea din penitenciarul Jilava FOTO Marian Iliescu

Fostul premier a scris sâmbătă, pe blogul său personal, primul mesaj după eliberarea din închisoare. Cu titlul „Acasă“, Adrian Năstase a vorbit despre prima zi petrecută cu familia, dar a ţinut să explice asemănarea pe care acesta a făcut-o între dosarele sale şi cele ale deţinuţilor politici din anii comunismului.

În prima sa postare pe blogul personal, Adrian Năstase a caracterizat ziua de 21 august, cea în care a fost eliberat din închisoare, drept una „complicată“, menţionând care au fost marile greutăţi: „dezbaterea de la trbunalul Buftea, aşteptarea, despărţirea de ceilalţi «pacienţi» – cu care imparţisem săptămâni şi luni de viaţă în claustrarea de pe «scurta» din penitenciar, ieşirea pe porţile închisorii, întâlnirea cu jurnaliştii şi, mai ales, reîntâlnirea cu familia“.

În postarea sa, Adrian Năstase explică de ce a considerat că există o asemănare între dosarele sale şi cele ale foştilor deţinuţi politici închişi în perioada comunistă, o comparaţie pe care spune că o regretă. Fostul premier recunoaşte că dosarele sale nu sunt politice - „ termopanele, bideurile, «trofeul calitaţii» nu sunt politice“ -, însă, spune el, scopul proceselor a fost unul politic: „Lipsirea de libertate şi eliminarea din spaţiul politic a unui adversar care, după alegerile din 2004, era în continuare preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte executiv al PSD şi posibil candidat la urmatoarele prezidenţiale. Chiar nu este clar ce s-a intamplat?“, a argumentat Adrian Năstase, spunând că şi în perioada comuniste se folosea tehnica acuzaţiilor de drept comun pentru a acoperi finalitatea politică.

 „Există o anumita confuzie între noţiunile de deţinut politic, dosare politice (sau cu finalitate politică) şi condiţiile de detenţie. În opinia mea, au existat, din păcate, dosare cu finalitate politica si dupa Revoluţie. Ele au avut ca scop scoaterea de pe «teren» a adversarilor politici. (…) Eu am argumentat de ce dosarele mele aveau o finalitate politică – de la plângerea către parchet a Monei Muscă şi a co-preşedintilor Alianţei DA până la orchestrarea unor procese mamut cu aproape 1000 de martori şi care au dus la condamnarea mea pe baza unor probe indirecte şi prin raţionamente «logico-juridice» sau pe baza unor bancnote -«corp delict» tipărite dupa 2 ani în SUA. Unii au spus ca dosarele in care am fost condamnat nu sunt politice, că sunt de drept comun. E adevărat, termopanele, bideurile, «trofeul calitaţii» nu sunt politice în sine dar scopul acestor procese a fost politic – lipsirea de libertate şi eliminarea din spaţiul politic a unui adversar care, după alegerile din 2004, era în continuare preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte executiv al PSD şi posibil candidat la urmatoarele prezidenţiale. Chiar nu este clar ce s-a intamplat? Şi în perioada comunistă se folosea tehnica acuzaţiilor de drept comun (homosexualitate, etc) pentru a acoperi finalitatea politică.“, a scris Adrian Năstase.

Diferenţa însă dintre foştii deţinuţi politici şi situaţia încarcerării lui se referă la condiţiile de detenţie, a mai spus Adrian Năstase. „În perioada anilor ’50 si ’60 – în special – aceste condiţii erau cumplite. (..) Am fost în câteva rânduri la Fortul 13 de la Jilava şi stiu ce spun (dincolo de memoriile unor dţtinuţi care au trecut prin acele locuri). După trecerea penitenciarelor de la Ministerul de interne la Ministerul justiţiei, după Revoluţie, condiţiile de detenţie în penitenciare s-au schimbat radical“, a explicat fostul premier.

Adrian Năstase se află împreună cu familia sa la Cornu, unde se bucură de liniştea locului: „Mă re-obişnuiesc să nu mai aud dimineaţa sunetele celor doua uşi de metal care rămâneau închise pe timpul nopţii. Ma re-obşnuiesc să nu mai aud, din curtea de plimbare, înjurături sordide. A fost încă o încercare…“

Fostul premier a fost eliberat condiţionat joi, 21 august, după ce a executat o treime din pedeapsă. Decizia a fost luat de Tribunalul Ilfov, care a refuzat contestaţia din partea DNA. Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare, în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite