Crin Antonescu: PNL va reveni la guvernare. Cel mai târziu, în ianuarie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a declarat duminică seara, la B1 TV, că în opinia sa liberalii vor reveni la guvernare. Prima parte a lui 2015 este, în opinia liderului liberal, momentul propice.

Principalele declaraţii ale liderului liberal:

Despre ruperea USL:

Am făcut toate eforturile pentru a nu ajunge aici. În momentul în care tendinţele inacceptabile pentru noi s-au dovedit ireversibile, USL s-a rupt.

Au fost mai multe momente. PSD, oameni din PSD, dar nu orice oameni, ci oameni importanţi, canale media sub influenţa PSD au început să atace ideea de candidatură a mea în numele USL foarte devreme. PSD ar fi putut, cred, susţine un candidat cu condiţia să fie siguri că omul respectiv ar fi perfect decorativ, să nu deranjeze nici Guvernul, nici altcineva. Semnele acestea sunt mai vechi şi s-au înmmulţit pe măsură ce a trecut timpul. Roşia Montană a fost primul moment evident, dar foarte repede, în lucrurile care contează, pentru noi s-au acumulat manifestări inacceptabile ale PSD.

Primele mişcări de nemulţumire au venit de la parlamentari liberali, care protestau. În domeniul economic, sigur, lucrurile au fost asumate împreună,inclusiv acciza. Şi chestiunea cu acciza a fost foarte deranjantă, pentru că în momentul în care am discutat introducerea accizei pe baza insistenţelor prim-ministrului, iar la finalul anului s-a dus la Cotroceni şi a ieşit fără acciză, ne-a nemulţumit. Poate o să povestească domnia sa ce a spus, deşi nu mi se pare cea mai credibilă sursă. Din punctul nostru de vedere, reducerea CAS trebuia făcută odată cu creşterea salariului minim.

Povestea ruperii USL a fost veche şi a crescut.

Am avut foarte multe discuţii, speranţe în legătură cu această comunicare la nivel personal. Din punctul meu de vedere, legătura s-a rupt pe 10-11 decembrie 2012. Vorbesc de 2012 deja. Atunci a fost un moment în care eu am înţeles că tot ce am discutat noi, modul de a vedea lucrurile, de a ne raporta la electoral, la aşteptările lui, e unul în care nu ne mai înţelegem.

Despre candidatura la prezidenţiale:

PSD nu ar fi venit la guvernare dacă nu exista USL. Aşa mare cum e , Ponta însuşi a spus că dacă nu era USL ar fi fost cel mai mare partid din opoziţie. Acest partid, mare aşa cum e, semnase un angajament politic pentru că eu eram candidatul cel mai bine poziţionat la momentul în care s-a format USL. Eram convins că lucrurile vor degenera. Le-am spus lui Ponta şi Dragnea: „Haideţi să o lăsăm pe asta cu Preşedinţia!“.  Au negat, neagă şi acum. Sunt în stare să spună că, dacă ne-am întoarce, tot pe mine m-ar susţine. Eu am pledat în partid pentru menţinerea USL. 

Faptul că social-democraţii au făcut majoritate nu e liniştitor. Vor trebui să dea o bătălie grea pentru preşedinţie. În guvernare, această poezie cu o coaliţie, cu Oprea, cu Constantin se va spulbera. Răspunderea, acum, e doar a PSD. Şansa ca viaţa politică să intre pe un făgaş mai sănătos e amânată. A pierdut şi PNL, care acum e în opoziţie. PNL avea dreptul să fie la putere şi iată că nu e, a câştigat alegeri. Asta face şi mai interesantă, mai dramatică bătălia din acest an. Cred că PNL va reveni la guvernare cel mai târziu la începutul anului 2015.

Ei au început vânătoarea, l-au şterpelit pe Tăriceanu. Sigur, e major, are 18 ani, dar au început: “veniţi, vă băgăm la guvernare!”. Acum au început vânătoarea de primari. Toate astea se pot numi tentativă de furt sau chiar furt. Toate astea nu au altă explicaţie decât tendinţa unor mari afaceri clientelare.

Cu Roşia Montană, descentralizarea porturilor, prezenţa şi plasarea unor oameni în preajma tuturor bugetelor şi proiectelor importante, la asta m-am referit. Sigur, nu am formulat o acuzaţie de furt pe numele cuiva. Dacă aş avea dovezi, le-aş semnala. Ghiţă zice să mă adresez procurorilor. Ce să mă adresez ? Înţeleg că are multe procese.

Despre Călin Popescu Tăriceanu:

Nu mă interesează. Tot spuneţi că nu discutăm despre economie… pentru o patologie despre exemplare speciale, de duminică seara, e în regulă, Ipoteza candidaturii lui Tăriceanu la preşedinţie e perfect improbabilă. Domnul Tăriceanu e cu diateza pasivă, trebuie să îl pună cineva ceva. E mai complicat, că trebuie vot. Pe mine mă interesează cum funcţionează Parlamentul, justiţia, raporturile dintre Guvern şi Parlament, ce facem în politica externă. 

Despre europarlamentare :

Deci 25% e ţinta noastră. E o responsabilizare majoră în PNL şi e una care trebuie să înceapă chiar cu preşedintele partidului. Mă supun aceluiaşi regim. Nu există, însă, niciun risc de rupere a PNL. Incercarea lui Ponta, că el e activ în chestiunea asta, a eşuat lamentabil.

PNL nu se va rupe. S-a înscris PSD în cursă, sunt trei partide, marea alianţă. PDL a adus azi până în 300.000 de semnături. Noi avem aproape 1.200.000 de semnături. PNL este al doilea mare partid al ţării, cu structuri. Dacă nu încep prefecţii să facă ce face prefectul la Dolj, îi dă afară. Dacă luăm un scor sub 20%, depun mandatul. Nu e o problemă, nu se va întâmpla asta. Dacă luăm 25%, ar putea fi asta o problemă pentru Ponta ?

Sigur că, fiind candidat oficial al USL, e senzaţional, vă daţi seama că am fost candidatul PSD vreme de un an şi jumătate?

Sigur că, fiind candidat oficial al USL, e senzaţional, vă daţi seama că am fost candidatul PSD vreme de un an şi jumătate?

Fiecare partid va avea candidatul său. E foarte probabil că eu voi fi candidatul PNL. Dacă nu avem rezultat bun la europarlamentare, şansa noastră de a ne bate la Preşedinţie se reduce. Candidatul dreptei, am spus şi când eram candidatul USL, eu sunt un om de dreapta. In măsura în care oameni cu convingeri de dreapta îmi dau votul, voi fi candidatul dreptei. Eu presupun, cum văd lucrurile, că nu numai pentru noi alegerile europarlamentare vor clarifica lucrurile.

Cred că, în mod natural, alegătorii vor face această coaliţie, dacă probabilitatea, în care eu cred, ca un candidat al PSD să intre în turul doi, se confirm.

Despre candidatura lui Mircea Diaconu la euroalegeri :

Dacă premierul s-ar întâlni cu un moderator, vreodată, în interviuri, poate acela l-ar întreba : în 2012, la europarlamentare, de ce Diaconu nu a fost pe listă ? Nu a vrut ? Ponta e incorect în chestiunea asta şi încearcă să mai ciupească ceva din simpatia pentru Mircea Diaconu, pentru el ca actor. Lumea îl percepe drept o victimă şi îl simpatizează. Ponta încearcă să ciupească din chestiunea asta, dar nici în decembrie 2012, nici acum, nu îi permite nu ANI, ci o sentinţă a ÎCCJ, care, ce-i drept, vine în urma procesului cu ANI. Am renunţat la Diaconu cu părere de rău, fără niciun alt gând.

Tinta este tot PNL, pentru că acolo există o campanie de multă vreme, cred că se vede cu ochiul liber. Uneori am sentimentul că i-am luat locul domnului Băsescu. Din păcate, nu va folosi domnului Diaconu.

Despre asocierea lui Becali cu PNL :

Becali a venit la mine şi la Ponta şi a zis :”Domnule, câte voturi trebuie în România să câştigi în România pentru un post de deputat? Eu, Becali, am atâtea?”. Când să opteze pentru un partid, a spus că e prieten cu Hrebenciuc, dar e mai de dreapta. El era un one-man-show, de asta nu stătea la Strasbourg. Eu întotdeauna am pornit de la ideea : câtă vreme nimeni nu obstrucţionează demersurile oricărei instanţe, nu putem socoti un om vinovat până nu e condamnat. Dacă a fost găsit vinovat, din Parlament a plecat la puşcărie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite