Ponta, despre Băsescu: „Nu se poate obişnui cu gândul că nu mai are un guvern de slugi. Nu pot simţi decât dispreţ pentru el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a comentat luni seara, la Antena 3, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la numirea viitorului ministru al Transporturilor şi la privatizarea CFR Marfă, afirmând că şeful statului „nu se poate obişnui cu gândul că nu mai are un guvern de slugi“.

Premierul Ponta a intervenit în direct din Madrid pentru a comenta cele mai recente declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu referitoare la numirea viitorului ministru al Transporturilor şi a declarat că şeful statului a început, de fapt, campania pentru Mişcarea Populară. 

Săptămâna trecută, Biroul Politic Naţional al PNL l-a nominalizat pe Ovidiu Silaghi pentru funcţia de ministru al Transporturilor, în condiţiile în care el a deţinut aceeaşi funcţie şi în primul guvern condus de Victor Ponta. 

După ce premierul a trimis preşedintelui propunerea venită din partea PNL, şeful statului a  anunţat că va oferi un răspuns definitiv în data de 23 august, iar până atunci premierul Ponta va asigura interimatul. 

Băsescu şi-a motivat decizia invocând slabele performanţe ale lui Ovidiu Silaghi din perioada în care acesta din urmă a fost ministru al Transporturilor, problemele sale cu Agenţia Naţională de Integritate şi misiunea dificilă pe care liberalul ar trebui să o ducă la bun sfârşit dacă ar deveni ministru - privatizarea CFR Marfă. 

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta

Despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu: 

Firul iubirii nu a existat, decât la presă. A fost vina mea, că nu am explicat mai bine. Pentru domnul Băsescu pot simţi repulsie, dispreţ, lehamite.În acest moment, România are nişte lucruri importante de făcut. Am reuşit, am rezolvat - cel puţin legislativ - problema cu restituirile, am oprit hoţiile de la ANAF, i-am gonit pe hoţomanii ăia ai lui Videanu. 

Că ai tot timpul un personaj politic ca Băsescu care face ce a făcut mereu: scandal, ceartă, doar pentru că are mâine o lansare de partid. E în campanie. Aşa făcea şi anul trecut. 

Fiecare face ce poate, eu nu îl bag în seamă şi aştept, ca pe o uşurare pentru ţară, să-şi termine odată mandatul. 

Domnul Băsescu, din păcate pentru el, nu se poate obişnui că nu mai are un guvern de slugi. Nu mă interesează părerea lui despre ce se întâmplă cu fondurile europene, despre cum era CFR Marfă - pentru că în 2008 era pe profit, din 2009 a trecut pe pierdere. E ultimul om care ne poate da sfaturi. 

Cred că nu trebuie să îl băgăm în seamă prea mult, bagă beţe-n roate. 

De câte ori fac un lucru bun pentru România, preşedintele Băsescu e foarte nervos. 

Despre repatrierea lui Omar Hayssam: 

Toţi reprezentanţii statului român care au fost implicaţi în operaţiunea de aducere în faţa Justiţiei - nu era Băsescu pe post de Rambo, care aduce bandiţi - era un om care a fost adus în ţară să ispăşească pedeapsa. În acest act au fost implicaţi angajaţi ai diverselor ministere şi ai serviciilor de informaţii şi am precizat oficial că tot ce au făcut aceşti oameni a fost în baza legii. Că nu aveau autorizaţie din ţările arabe, aia e altceva. Au existat toate hotărârile necesare, legale. 

Cum s-a transformat operaţiunea într-un film prost poliţist, probabil că voiau să facă ceva tot pentru partidul Mişcarea Populară, o prostie mare de tot. 

Sunt o serie de informaţii pe care toţi avem obligaţia să le punem la dispoziţia judecătorului. Aş fi ridicol să fac o conferinţă cu steagul României în spate şi să spun poveşti, aş fi absolut ridicol. 

Cred că preşedintelui Băsescu îi e foarte frică de ce va spune Hayssam. Sunt foarte relaxat. Din acest motiv, în urmă cu câteva săptămâni, am spus imediat să îl aducem. 

De ce s-a grăbit preşedintele, la ora şapte, să dea comunicat? De ce toţi s-au repezit să scrie pe blog la nouă dimineaţa, tot felul de prostii? Cum a aflat doamna Udrea informaţii secrete despre operaţiune? Astea ţin de neseriozitatea celor care lucrează la Cotroceni. Sper ca acest episod să se încheie prin a-i felicita pe cei care au avut o contribuţie, iar cei care vor să facă din asta o chestie politică să tacă din gură. 

Toată povestea cu recuperarea jurnaliştilor... s-ar putea să fie lucruri pe care preşedintele nu ni le-a spus. Poate le aflăm acum de la Hayssam. S-a grăbit să acopere, cumva. Când ţi-e frică de ceva, vorbeşti primul. Eu zic să spună de toată lumea. O să afle judecătorul. 

Despre întâlnirea cu prim-ministrul Mariano Rajoy şi cu regele Juan Carlos al Spaniei: 

Am auzit enorm de multe vorbe frumoase despre românii  din Spania şi nu mi s-au părut cuvinte spuse din politeţe. Cred că cei de aici îi privesc pe români mai  bine decât ne gândim noi de acasă. Comunitatea românească din Spania este integrată, apreciată. Românii din Spania fac o imagine bună României. 

image

   Premierul Victor Ponta alături de Majestatea Sa, Juan Carlos al Spaniei FOTO gov.ro

Am discutat elemente politice, economice şi am spus că nu se poate ca Spania, ţara în care un milion de români îşi trăiesc viaţa, să fie una ca toate celelalte. Am stabilit azi cu premierul Rajoy să avem aceste întâlniri o dată pe an. În Madrid trăiesc 220.000 de români. Cred că Spania, Franţa, Italia, ţările de care ne leagă cultura, tradiţia trebuie să aibă o atenţie specială pentru România. 

Avem în România, în acest moment, câteva dintre marile companii spaniole care au nevoie să găsească noi pieţe, să lucreze în România. 

Am mai discutat alt lucru, ca o bancă mare de investiţii din Spania să vină în România. Ţine de dezvoltarea relaţiilor economice. 

De la 1 ianuarie, toate restricţiile pe piaţa muncii vor fi ridicate şi atunci probabil că şi ultimele proceduri legale vor fi întocmite. De la Majestatea Sa, la premier şi la preşedintele regiunii, mesajul a fost identic: comunitatea de români este cea mai bine integrată. Pentru prima dată, nu am vorbit despre problemele românilor. Toţi mi-au spus că muncesc românii, plătesc taxe.

Regiunea Madrid este cea mai dinamică din punct de vedere economic, iar faptul că au o forţă de muncă bine pregătită, că românii învaţă atât de repede limba spaniolă sunt lucruri de bine. Nu mi-a ridicat nimeni probleme. Ni s-a spus că e o relaţie foarte bună cu poliţia din România, dar nu e un fenomen. De atlfel şi presa spaniolă ne tratează cu mult mai mare simpatie decât cea britanică, de exemplu. 

Am făcut şi o mică glumă, am spus că şi în Spania, dar şi în România, social-democraţii preferă monarhia, în comparaţie cu un preşedinte. 

Spania a ştiut mai bine ca România să folosească intrarea în UE pentru a avea o voce importantă la nivel european. Spania, în condiţii dificile, nu s-a întors împotriva altora. Eu nu am văzut să spună că o duc greu din cauza românilor. Am văzut că diferenţa s-a făcut foarte clar între milionul de români care muncesc cinstit şi cei foarte puţini care, eventual, comit fapte ilegale sau fură din bancomate. Nu a făcut nimeni o astfel de generalizare. 

Vreau să arătăm că şi românii din România pot face lucruri bune. 

Le mulţumesc românilor din Spania şi îmi doresc ca toate lucrurile bune pe care ei le-au învăţat aici să încerce să le folosească dacă şi când vin acasă. 

Încercăm, pe cât posibil, să sprijinim zona de infrastructură, să avem de fiecare dată un regim nediscriminatoriu, să sărim în ajutor când au nevoie de ajutor. În rest, să nu-i încurcăm. 

Despre vizitele în străinătate:

Nu există coincidenţe, a fost o intenţie evidentă a Guvernului românesc, dar şi un mare interes. Cereri de vizite sunt multe, dar România a dispărut de pe harta diplomatică în ultimii cinci, şase, şapte ani. Nu cred că cineva a ştiut de la domnul Tăriceanu încoace dacă România are un prim-ministru şi, în momentul în care nu ai relaţii de tot felul, nu vine nimeni să te roage. 

Acest tur de forţă - vorbim de Berlin, Paris, Viena, Roma, Madrid - prin el vreau să rebranduiesc România în faţa partenerilor noştri europeni. Apoi ne supărăm că nimeni nu ştie nimeni nimic despre România. Peste tot, impresia a fost pozitivă. Eu vreau să prezint România aşa cum suntem, nu mai frumos.

Ceea ce e important e altceva: ne-au deblocat toate programele de finanţare pe care le blocaseră în noiembrie 2011. 

Acum două zile, Comisia Europeană a prezentat faimosul raport MCV şi a zis că, pe Justiţie, toate lucrurile sunt bine. Că trebuie să ne pregătim mai bine, este perfect adevărat. 

Despre economie:

Suntem pe locul patru în Europa la producţia de autoturisme şi piese. E o industrie care a mers prost. Pe agricultură, anul acesta, probabil, vom avea una dintre cele mai mari creşteri - aţi văzut că şi FMI şi CE au acceptat o creştere a prognozei, în special datorită agriculturii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite