Ponta: PSD doreşte şefi nepolitici la SRI şi SIE. Mă îndoiesc că Iohannis va propune de la PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că social-democraţii îşi doresc ca viitorii directori ai serviciilor de informaţii, respectiv ai SRI şi SIE, să fie nepolitici, el arătând că se îndoieşte de faptul că şeful statului, Klaus Iohannis, va propune de la PSD.

”Ce pot să vă spun, ca preşedinte al PSD, ne-am dori, pentru că vine la vot orice propunere a preşedintelui (Klaus Iohannis, n.r.), ne-am dori ca şefii serviciilor de informaţii - că şi la SIE este funcţia liberă, şi la SRI - să fie persoane nepolitice. Ne-am dori acest lucru şi asta ne-am dori să votăm. Ce va decide preşedintele, nu ştiu să vă spun. Vă va spune domnia sa, cu siguranţă, la momentul oportun”, a spus Ponta.

Întrebat dacă prin oameni nepolitici se referă la cei aflaţi în sistem deja, Ponta a răspuns: ”Nu neapărat. Important e că nu-mi doresc întoarcerea la o practică veche , aceea de a avea oameni politici care să conducă. Eu cred că reformele din ultimi ani au fost în direcţia depolitizării şi nu trebuie întors acest tren”.

Ponta a admis că fostul director al SRI, George Maior, a fost un om politic şi a arătat că, în acest moment, se îndoieşte că Iohannis va face propuneri de oameni de la PSD.

”De acord (cu faptul că Maior a provenit din PSD, n.r.) . Mă îndoiesc că acum domnul Iohannis va propune pe cineva de la PSD, ca să fiu foarte realist”, a spus Ponta.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o.

La şefia SIE se află generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informaţii Externe, care a preluat conducerea interimară a Serviciului, după ce Teodor Meleşcanu şi-a înaintat demisia, în luna septembrie 2014.

Întrebat dacă directorul interimar al SRI, Florian Coldea, ar trebui schimbat în contextul acuzaţiilor făcute de Elena Udrea la adresa sa, Ponta a răspuns că Guvernul nu are legătură cu ”chestia asta”.

Întrebat dacă ar trebui schimbat Coldea acum, Ponta a răspuns: ”Nu Guvernul are vreo legătură cu chestie cu asta. După cum ştiţi foarte bine, serviciile de infomaţii sunt sub supravegherea Parlamentului, iar propunerile (de directori, n.r.) se fac de către preşedinte”.

Întrebat dacă Iohannis îl va schimba pe Coldea, Ponta a replicat: ”E greu să mă întrebaţi pe mine lucruri care ţin de alţii”.

Pe de altă parte, Ponta a mai spus că nu are sentimentul că serviciile secrete s-ar fi implicat în campania pentru alegerile prezidenţiale. Întrebat dacă a simţit că serviciile secrete s-au implicat în favorizarea contracandidatului său în campania pentru prezidenţiale, Ponta a răspuns: ”Nu am niciun fel de sentiment de acest gen şi nu cred că are rost să discutăm de poveşti şi basme”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite