PNL a sesizat CCR în legătură cu înfiinţarea Comisiei speciale pentru legile securităţii naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ovidiu Raeţchi este unul dintre reprezentanţii PNL în Comisia specială care a criticat lipsa transparenţei în cadrul Comisiei.
Deputatul Ovidiu Raeţchi este unul dintre reprezentanţii PNL în Comisia specială care a criticat lipsa transparenţei în cadrul Comisiei.

PNL a depus la Curtea Constituţională a României sesizarea privind hotărârea Parlamentului de înfiinţare a Comisiei speciale pentru legile securităţii naţionale. Între considerentele sesizate Curţii Constituţionale de către liberali se numără lipsa de claritate şi precizie a obiectivului definit al comisiei speciale, fapt care generează impredictibilitate cu privire la procedura de legiferare.

Partidul Naţional Liberal a depus la Curtea Constituţională sesizarea ce vizează hotărârea Parlamentului de a înfiinţa Comisia specială pentru legile securităţii naţionale. Printre motivaţiile prezentate de liberali se numără lipsa de claritate şi precizie a obiectivuluui definit al comisiei speciale, fapt care ar genera impredictibilitate cu privire la procedura de legiferare, dar şi îngrădirea accesului mass-media la lucrările comisiei speciale sau încălcarea prevederilor constituţionale privitoare la iniţierea propunerilor legislative.

„Aşa cum am arătat şi în alte sesizări de neconstituţionalitate referitoare la constituirea unor comisii parlamentare speciale, prin modul în care sunt formulate dispoziţiile de la art. 1 alin. (1) lit. b) şi lit. d) nu rezultă cu claritate şi precizie care este rolul acestei Comisii speciale prin raportare la rolul comisiilor permanente ale celor două Camere cu atribuţii în domeniul actelor normative cu incidenţă asupra domeniului securităţii naţionale, prin raportare la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în special cele de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, se arată în sesizare.

Totodată, liberalii consideră că nu este clar dacă această Comisie specială „avizează acte normative complexe”, aflate în prezent în procedură parlamentară, „elaborează propuneri legislative” sau doar analizează cadrul normativ actual în domeniul securităţii naţionale.

„Considerăm că nu se poate deduce care este scopul vizat de art. 1 din Hotărârea Parlamentului nr. 19/2018. Lipsa de claritate şi precizie a acestui scop prin raportare la celelalte obiective ale Comisiei speciale generează impredictibilitate cu privire la procedura ulterioară de legiferare pe care trebuie să o urmeze cele două Camere. Fie este vorba de o comisie specială ce elaborează propuneri legislative noi, caz în care procedura legislativă nu ar mai trebui să parcurgă etapa obligatorie a avizării de către comisiile permanente ale celor două Camere, fie este vorba de o comisie sui-generis, care se adaugă în procedura avizării legilor de către comisiile permanente. Această neclaritate este de natură să conducă la încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie, întrucât lasă loc arbitrariului şi incertitudinii în procesul de legiferare. Totodată, dispoziţiile din art. 1 alin. (1) lit. d) sunt imprecise, creând impredictibilitate în aplicare. Astfel, în situaţia în care un act normativ care va intra în procedură legislativă chiar la finalul duratei de funcţionare a Comisiei speciale şi este transmis respectivei Comisii nu este clar dacă această situaţie va conduce fie la prelungirea duratei de funcţionare a comisiei, fie la lipsa dezbaterii respectivului act în cadrul Comisiei şi, deci, la încălcarea propriei hotărâri de înfiinţare. Prin lipsa de claritate şi precizie a obiectivului reglementat la art. 1 alin. (1) lit. d) prin raportare la celelalte obiective ale acestei Comisii speciale se încalcă şi dispoziţiile art. 64 alin. (4) din Constituţie, raportat la art. 4 alin. (2) şi art. 8 alin. (1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrucât nu rezultă scopul efectiv pentru care această comisie a fost înfiinţată şi creează confuzie între rolul comisiilor permanente ale celor două Camere şi rolul Comisiei speciale comune a celor două Camere”, explică liberalii.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite