PNL îl avertizează pe Teorodovici „să nu se joace cu focul”: Inflaţia din România este opera guvernării incompetente PSD-ALDE, nu a importurilor din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Naţional Liberal îl avertizează pe ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici „să nu se joace cu focul”.
Partidul Naţional Liberal îl avertizează pe ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici „să nu se joace cu focul”.

Partidul Naţional Liberal a transmis vineri un comunicat de presă prin care a comentat declaraţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, potrivit cărora  România ar trebui să îşi reducă dependenţa de Uniunea Europeană. PNL „consideră revoltătoare” aceste afirmaţii şi susţine că abordarea lui Eugen Teodorovici „este total incompatibilă cu obiectivul naţional de aderare la moneda Euro”.


PNL a emis vineri un comunicat de presă prin care a criticat declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici în cadrul unei emisiuni televizate. Liberalii consideră afirmaţiile actualului ministru ca fiind „anti-europene” şi îl avertizează pe acesta „să nu se joace cu focul”.

„Considerăm revoltătoare declaraţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, cu privire la reducerea dependenţei economice a României faţă de piaţa unică europeană. În condiţiile primei reuniuni a Comisiei Naţionale pentru trecerea la zona euro, actualul ministru de Finanţe a devoalat o abordare anti-europeană, atribuind într-un mod îngust eşecul actualei guvernări faptului că România ar avea o dependenţă prea mare de importurile din spaţiul european, găsind astfel cauza inflaţiei", se arată în comunicatul PNL.

Totodată, liderii opoziţiei au susţinut că ministrul de Finanţe „nu cunoaşte principiile Uniunii Europene” şi avertizează că abordarea acestuia ar fi „total incompatibilă cu acest obiectiv naţional”.

„Îi atragem atenţia domnului Teodorovici să nu se joace cu focul! Inflaţia din România este opera exclusivă a guvernării incompetente a PSD-ALDE, întrucât piaţa internă nu a făcut faţă consumului stimulat în mod iresponsabil. Problema inflaţiei nu stă în posibilitatea importurilor realizate din spaţiul UE, ci în lipsa de investiţii şi de competitivitate internă a României în sprijinul cărora PSD-ALDE nu face nimic. Aderarea României la moneda Euro înseamnă finalizarea procesului de integrare în Uniunea Europeană şi în piaţa comună, iar abordarea domnului Teodorovici este total incompatibilă cu acest obiectiv naţional. Totodată, îl informăm pe actualul ministru de Finanţe, întrucât se pare că nu cunoaşte principiile Uniunii Europene, că un stat membru nu poate institui blocade economice altor state UE decât dacă doreşte să se izoleze şi să se îndepărteze de spaţiul european", au subliniat liberalii.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi seară, la Antena 3, că România nu este în situaţia de a fi afectată de o criză economică, dar este important ca investiţiile să fie stimulate şi ca România să-şi reducă dependenţa de Uniunea Europeană (UE), iar Comisia Europeană (CE) trebuie să vegheze la modul în care concurează între ele statele membre.

„Eu în 2009 am spus că acea criză am creat-o noi, ca ţară. Nu eram în situaţia de a fi aşa afectaţi la nivel economic dacă nu ar fi fost luate măsurile acelea stupide, de tăieri de venituri şi nu numai. Eu nu cred că România e într-o astfel de situaţie, nu cred că urmează o astfel de situaţie. Că, la nivel internaţional, pot apărea variaţii, este inevitabil. Ideea e ca noi, ca economie, să ne consolidăm, să dăm drumul cu adevărat la investiţii publice şi să atragem investiţii private, astfel încât România să nu mai aibă acea dependenţă de spaţiul Uniunii Europene”, a spus ministrul, la Antena 3.

Potrivit ministrului, Comisia Europeană „trebuie să vegheze la modul în care statele europene concurează între ele”.

„Noi ne canibalizăm ca state, în Europa, în loc să ne completăm reciproc. O să explic oficialilor europeni că îmi doresc pentru România ceea ce îşi doresc pentru ţările lor. O să luăm fiecare produs şi o să analizăm din ce cauze avem deficite comerciale”, a mai spus Teodorovici.
Ministrul mai consideră şi că inflaţia va scădea până la finalul acestui an. „Probabil că va mai creşte foarte puţin, apoi o va lua în jos. Acum suntem undeva la 5%, până la sfârşitul anului vom fi la 3,1%, aşa cum am estimat", a afirmat Teodorovici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite