Pentru crime de război şi masacrarea civililor în războiul cu Ucraina, Rusia ar trebui să fie complet izolată de lumea civilizată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce descoperă ucrainenii după retragerea trupelor ruse din zona Kiev cutremură întreaga planetă. Civili executaţi fără milă, femei violate şi apoi incendiate, scene de Ev mediu, nu de secol XXI. Un genocid în toată regula. Lumea civilizată se arată oripilată, pe bună dreptate. Dar ce măsuri ia să oprească masacrul, să salveze ce se mai poate salva din populaţia civilă a Ucrainei? Sunt doar două soluţii.

O lovitură militară, nenucleara, devastatoare la adresa puterii ruse, sau izolarea completă a Rusiei pe plan mondial. După cele găsite la Bucea, Irpin şi alte localităţi, nu cred că mai e loc de negocieri şi „înţelegeri”. Este necesară o ripostă dură, necruţătoare, a lumii libere, care să demonstreze unei ţări agresoare că nu poate convieţui cu lumea civilizată.

Rusia nu are nicio scuză pentru agresiunea din Ucraina

Expertul militar Hari Bucur-Marcu explică prin ce se caracterizează agresiunea Rusiei imporiva Ucrainei

Războiul din Ucraina este „iraţional şi barbar”. Războiul va lua sfârşit când „naţiunea rusă va recunoaşte că a fost prinsă în flagrant ca naţiune criminală şi va cere ajutorul lumii civilizate”.

Războiul este „neprovocat, nejustificat şi ilegal deoarece este un război de agresiune, ceea ce constituie cea mai gravă infracţiune din dreptul internaţional.”

Nimic nu poate justifica acest război. Argumente cu „denazificarea”, ”demilitarizarea” şi că ucrainenii sunt ultra naţionalişti s-au dezumflat şi nu mai sunt repetate de conducerea Rusiei.

Ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei vedem oripilaţi de 39 de zile. Problema este că lumea civilizată se dovedeşte neputincioasă în a opri acest masacru, acest război care seamănă cu războiul lui Hitler.

Ce poate face lumea liberă?

Ajută e adevărat, armata şi poporul ucrainian cu armament şi echipamente militare, respectiv ajutoare umanitare, pentru ucrainenii rămaşi în Ucraina sau pentru refugiaţi. Nu este de ajuns. Războiul acesta ilogic poate continua încă multă vreme, cu alte zeci de mii de morţi. UE, America şi NATO, nu trebuie să mai permită acest masacru odios.

Înţeleg că un război direct Rusia-NATO este prea periculos, pentru că poate degenera rapid în război nuclear. UE şi America, precum şi alte ţări care s-ar ralia unor măsuri drastice, trebuie să realizeze atunci completa eliminare a Rusiei din relaţiile economice, financiare, comerciale, culturale internaţionale. Poate societatea rusă, elita conducătoare, conducerea militară vor înţelege preţul pe care trebuie să-l plătească pentru miile de civili omorâţi barbar în Ucraina. Ce ar înseamnă această izolare?

  • Ruperea totală a relaţiilor diplomatice, retragerea ambasadorilor ţărilor din UE şi America de la Moscova, expulzarea tuturor diplomaţilor ruşi.
  • Expulzarea Rusiei şi a tuturor diplomaţilor săi din organisme internaţionale în care ţările UE şi America au majoritate.
  • Încetarea oricărei relaţii comerciale şi financiare cu Rusia, incluziv în comerţul cu petrol şi gaze. Unele ţări precum Germania, Italia şi altele vor fi afectate pe termen scurt, fără îndoială, dar altă cale nu există.
  • Retragerea din Rusia a tuturor companiilor cu originea în ţări din UE şi America, sub ameninţarea unor sancţiuni grele din partea guvernelor ţărilor de origine.
  • Aducerea în ţările din jurul Rusiei, aparţinând de NATO, a unor echipamente militare şi militari in număr suficient de mare, astfel încât Rusia să priceapă că nu are nicio şansă dacă trece graniţa vreunei ţări NATO.
  • Ajutorarea armatei ucrainene în ritm alert, cu cele mai moderne mijloace militare de luptă, fie şi ofensive, pentru a o ajuta să distrugă forţă armată a Rusiei. Chiar avioane, elicoptere, tancuri, rachete. În cazul în care aceste ajutoare militare vor fi atacate la graniţa ţărilor NATO, reacţia NATO trebuie să fie devastatoare. 
  • Amplificarea campaniei de lămurire a populaţiei ruse cu ceea ce face Rusia în Ucraina, utilizând mijloace eficiente şi sofisticate de comunicare radio şi prin internet.

Preşedintele Zelenschi are dreptate când spune că reacţia lumii civilizate este slabă şi fricoasă. Cu un asasin nebun, care a omorât deja mii de oameni, nu stai la târguială. Înainte de a fi prea târziu, şi înainte ca preţul plătit de lumea liberă să fie catastrofal, dacă se ajunge la război nuclear.

În cazul în care se aşteaptă ca Putin să eşueze şi să piardă războiul din Ucraina, nu există nicio siguranţă că nu va apela, în final, la arme nucleare, fie şi ele tactice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite