Patronatele din presă cer subvenţii şi facilităţi ca în UE. O primă propunere de ordonanţă a ajuns pe masa Executivului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Difuzorii şi editurile de presă din România solicită Guvernului să adopte mai multe măsuri, similare cu cele existente deja în Europa, care ar scoate industria din colaps: abonamente subvenţionate, scutiri de impozite sau vouchere pentru benzină, hârtie de ziar ori energie electrică.

Patronatul Difuzorilor de Presă (PDP) a fost primul care a depus la Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă cu „măsuri de susţinere a difuzării presei scrise şi a distribuţiei de abonamente“. Ulterior, s-au alăturat acestui demers şi editurile de presă, prin Patronatul Presei din România - Romedia. „Nu vrem să obţinem nimic din ceea ce difuzorii şi editurile de presă din celelalte state membre ale Uniunii Europene nu au obţinut deja. În ţări precum Austria, Danemarca, Franţa, Ungaria etc. există de mult timp aceste facilităţi acordate de guvern presei tipărite. Nu mai vrem să fim codaşii şi săracii Europei“, a declarat Valentin Popescu, preşedintele Romedia, pentru „România liberă“.

Difuzorii de presă cer Guvernului următoarele facilităţi: subvenţionarea preţului unor abonamente anuale la cotidianele şi săptămânalele centrale şi locale, corespunzător unei cote de 10% din tirajul mediu lunar înregistrat în anul anterior; abonamentele subvenţionate să fie distribuite către şcoli, spitale, cămine de bătrâni, biblioteci şi penitenciare; scutirea de la plata impozitului pentru sediile administrative, depozitele, magazinele, chioş-curile şi autovehiculele folosite în distribuţia de presă pe perioada 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2026; stabilirea unei chirii de ocupare a domeniului public de maximum 0,5 lei/mp/zi pentru spaţiile pe care sunt amplasate magazinele şi chioşcurile de presă; vouchere pentru 50% din cheltuielile cu benzina, energia electrică şi gazele naturale consumate de maşinile, sediile, depozitele, magazinele şi chioşcurile implicate în difuzarea presei; înfiinţarea unui Fond Special pentru Mass-Media, prin plata lunară a unei cote de 2% din adaosul stabilit de toţi comercianţii de alcool din ţară.

La rândul lor, editurile de presă, pe lângă revendicările comune cu cele ale difuzorilor privind scutirea de impozite pentru sedii administrative şi maşini, au o serie de propuneri care le privesc strict pe ele, de pildă: vouchere pentru 50% din chel-tuielile pentru hârtia de ziar, consumabile tipografice şi abonamente de telecomunicaţii; programe de subvenţionare pentru proiecte jurnalistice de anvergură; subvenţii pentru dotări IT, mentenanţă şi servicii în vederea tranziţiei de la varianta tipărită la online; TVA de 6,5% la publicitate.

Potrivit unui raport al difuzorilor de presă, industria de profil este, în acest moment, la pământ. În urmă cu zece ani, în România existau aproximativ 8.000 de punc-te de difuzare a presei, iar acum mai sunt doar 3.500, arată raportul citat de paginademedia.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite