Klaus Iohannis l-a acceptat pe Mihai Tudose: „Trebuie să avem cât se poate de repede un guvern care să rezolve criza pornită de PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru, acceptând astfel propunerea coaliţiei majoritare PSD-ALDE.Şeful statului a motivat decizia pe baza faptului că trebuie depăşită rapid criza politică generată de PSD, "o criză care dăunează grav economiei". De asemenea, şeful statului a susţinut că partidele din Opoziţiei nu au venit cu propuneri pentru Palatul Victoria.

UPDATE Klaus Iohannis: PSD şi ALDE susţin că au în continuare o majoritate în Parlament. Aceste două formaţiuni politice s-au prezentat împreună la consultări şi au înaintat o propunere, în persoana domnului Tudose. Pe de altă parte, criza prin care trecem dăunează grav României, economiei româneşti, imaginii României în lume şi opinia mea este că această criză trebuie terminată foarte repede. Trebuie să avem cât se poate de repede un guvern care să încerce să rezolve problemele apărute din cauza acestei crize pornite din interiorul PSD. În aceste condiţii, îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru care va avea discuţii în zilele următoare şi se va prezenta cu o echipă guvernamentală. Solicit partidelor parlamentare să se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare în cursul acestei săptămâni.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis va anunţa la ora 20.00 dacă-l acceptă pe Mihai Tudose. 

UPDATE Varujan Pambuccian: Grupul minorităţilor aşteaptă decizia lui Iohannis privind premierul. La vot, probabil vom merge tot neunitar.

UPDATE Kelemen Hunor: Există o majoritate (PSD şi ALDE -n.r.) şi principiul majorităţii trebuie să funcţioneze în continuare. Nu facem parte din majoritate şi nu se pune problema să intrăm în coaliţie să facem parte din Executiv. Avem o înţelegere cu PSD – ALDE de colaborare parlamentară. Nu excludem să susţinem Guvernul la învestitutră şi să avem o colaborare parlamentară în continuare. 

UPDATE Traian Băsescu, preşedinte al PMP: Am avut o propunerea pentru funcţia de candidat.  Propunerea e Siegrfried Mureşan, europarlamentar. Sigur, îl comparăm cu propunerea PSD-ALDE. Câteva cuvinte despre el. Este parte a PPE, fiind membru PMP. ste purtator de cuvânt al PPE, este vicepreşinte al Comisiei de buget, este membru la Comisia parlamentară UE - Republica Moldova. 

Cred că propunerea noastră reprezintă generaţia Macron, dar şi generaţia Trudeau. E o propunere care să corespundă nu numai portretului robot al lui Dragnea şi preşedintelui Iohannis, ci corespunde portretului robot al fiecărui cetăţean român. Un politician tânăr, de succes, un politician care deja este extrem de experimentat în utilizarea banilor europeni.

UPDATE Delegaţia PMP a ajuns la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu şi Dorel Onaca sunt prezenţi din partea PMP.

UPDATE Elek Levente, preşedinte interimar: Ştim că (Mihai Tudose - n.r.) este dovedit că a plagiat. Suntem dispuşi să susţinem un guvern non-PSD cu anumite condiţii. Condiţiile pe care noi le impunem sunt continuarea luptei anticorupţie, nominalizarea unui ministru la Justiţie din USR sau din afara USR care să respecte Justiţia  şi modificarea legii electorale, adică alegerea primarilor în două tururi.

Vlad Alexandrescu, senator USR: Analiza USR e că Guvernul grindeanu a căzut pe linia Justiţiei, din pricina că asaltul împotriva statului de drept nu a reuşit. Acest asalt va continua. USR se pronunţă cu fermitate împotriva instalării unui Guvern PSD-ALDE la cârma ţării. 

UPDATE Delegaţia USR a ajuns la consultările de la Palatul Cotroceni. Printre aceştia sunt preşedintele interimar Elek Levente, deputaţii Dan Barna şi Ion Stelian, precum şi sentorul Vlad Alexandrescu.

UPDATE Ludovic Orban, preşedintele PNL, după consultări: Delegaţia PNL i-a prezentat preşedintelui poziţia politică a partidului adoptată azi la reuniunea BPN. Poziţia noastră a fost aceea că PNL este oricând să-şi asume răspunderea guvernării, dar doar în baza unei majorităţii parlamentare solide, coerente. În urma discuţiilor cu alte partide parlamentare, altele decât PSD, nu s-a ajuns la o asemenea majoritatea. Aşadar, aşteptăm decizia preşedintelui.

Considerăm că încă nu e desemnat un premier. Nu s-a ajuns la un vot în Parlament. Ne implicăm în împiedicarea învestirii unui premier PSD.

UPDATE PMP va merge până la urmă cu propunerea ca Traian Băsescu să fie premier.

UPDATE Delegaţia liberală a ajuns la consultări. Ludovic Orban (preşedinte PNL) şi cei patru prim-vicepreşedinţi sunt prezenţi la întâlnirea: Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Iulia Dumitrescu şi Mircea Hava. PNL nu are propunere de premier. 

UPDATE PMP, partidul condus de Traian Băsescu, va veni la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier, acesta fiind europarlamentarul Siegfried Mureşan, potrivit stiripesurse.ro. Mureşan este în prezent purtătorul de cuvânt al PPE. 

UPDATE Consultările dintre Iohannis şi delegaţia PSD-ALDE, formată din Dragnea şi Tăriceanu, au durat cam 15 minute. Cei doi lideri PSD-ALDE nu au făcut declaraţii în faţa presei la finalul consultărilor, aşa cum se obişnuieşte.

UPDATE Ora 15.00. Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Mihai Tudose este propunerea de premier a coaliţiei PSD-ALDE.

image

FOTO Inquam / Octav Ganea

UPDATE Liberalii au decis luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional, să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis fără o propunere de premier şi cu varianta de a rămâne în opoziţie, ajungând la concluzia că o alianţă cu celelalte partide parlamentare, în afară de PSD, nu le-ar oferi o majoritate solidă pentru guvernare, potrivit unor surse politice.


Preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la consultări, trimiţând liderilor acestora programul discuţiilor la care fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane. Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE sunt chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis. După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

În ceea ce priveşte viitorul şef al Guvernului, Iohannis a spus că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

PSD şi ALDE, coaliţia care săptămâna trecută şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul Guvern la nici jumătate de an de la instalare, revendică din nou dreptul de a forma un Cabinet. Social-democraţii vor stabili luni, în Comitetul executiv, numele persoanei pe care vor să i-o propună preşedintelui Iohannis pentru a fi desemnată drept candodat la funcţia de prim-ministru.

PNL, a doua forţă politică din Parlament, nu a decis deocamdată dacă vor propune sau nu pe cineva pentru funcţia de prim-ministru. După demiterea Guvernului Grindeanu, liderii PNL au hotărât consultarea tuturor organizaţiilor judeţene şi apoi o şedinţă cu toţi liderii de filiale şi cu parlamentarii pentru a decide mandatul cu care delegaţia PNL se va prezenta la Cotroceni.Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în acest sens vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite