Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, subiect de discuţie în timpul vizitei lui Aurescu la Washington
0Consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu a dezbătut cu oficiali americani modalităţile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, în cadrul unei vizite de lucru la Washington efectuate în perioada 28-30 iunie.
În cadrul vizitei, Bogdan Aurescu a avut întâlniri cu Charles Kupchan, consilier al preşedintelui SUA şi senior director pentru Afaceri Europene în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Rose Gottemoeller, sub-secretar de stat pentru securitate internaţională şi controlul armamentelor la Departamentul de Stat şi recent desemnată în calitate de Secretar General adjunct al NATO, Hoyt Yee şi Bridget Brink, adjuncţi ai asistentului secretarului de stat pentru Afaceri Europene şi Euro-asiatice, James Townsend, adjunct al asistentului secretarului apărării pentru NATO şi Europa din cadrul Pentagonului.
„În cadrul reuniunilor au fost discutate modalităţi de dezvoltare şi aprofundare a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, pe toate dimensiunile sale, inclusiv în contextul aniversarii, în acest an, a 5 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre cele două ţări, precum şi al împlinirii, anul viitor, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului, în 1997“, se arată în comunicatul emis de Ambasada României în Statele Unite ale Americii.
De asemenea, în contextul Summit-ului NATO de la Varşovia au fost abordate obiectivele şi priorităţile României şi ale Statelor Unite. Printre subiectele de discuţie s-au mai aflat cele legate de contextul politic şi de securitate regional, cu accent pe situaţiile din Republica Moldova şi Ucraina.
Vizita la Washington a consilierului prezidenţial Bogdan Aurescu a mai cuprins şi întâlniri cu Eric Stewart, preşedintele AMRO (Consiliul de Afaceri România-SUA), respectiv cu reprezentanţi ai unor importante think-tank-uri din capitala americană: generalul James Jones, preşedintele consiliului director al Atlantic Council, Damon Wilson, vicepreşedinte executiv al Atlantic Council, Heather Conley, vicepreşedinte al Center for Strategic and International Studies. În cadrul discuţiilor au fost examinate oportunităţile de cooperare cu România şi au fost analizate evoluţiile actuale de securitate, mai ales în perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, respectiv efectele Brexit asupra relaţiei transatlantice.
De asemenea, Bogdan Aurescu a participat în calitate de vorbitor principal la o masă rotundă organizată de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (Center for European Policy Analysis - CEPA) cu tema „Aşteptările României înaintea Summit-ul NATO de la Varşovia”.