Parteneriatul civil, respins de Senat. Ce promitea Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea d asigurări toamna trecută că se va rezolva problema parteneriatului civil. FOTO Inquam Photos
Liviu Dragnea d asigurări toamna trecută că se va rezolva problema parteneriatului civil. FOTO Inquam Photos

Senatul a respins, luni, două proiecte de lege care prevedeau că persoanele de acelaşi sex puteau încheia în faţa notarului sau la Starea civilă un parteneriat civil în scopul organizării vieţii comune ca familie. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat asigurări toamna trecută că va fi adoptată o lege a parteneriatului civil.

Senatorii au adoptat cu majoritate de voturi rapoarte de respingere pentru cele două proiecte, unul iniţiat de UDMR, USR, PSD şi PNL, printre care deputatul PSD Florin Manole şi liberalul Ovidiu Raeţchi, şi alt proiect iniţiat de un deputaţii ALDE, Andrei Gerea şi Ion Popa, relatează Mediafax

„Parteneriatul civil reprezintă uniunea liber consimţită între două persoane, încheiat în condiţiile legii”, prevede proiectul. Astfel, noţiunea de parteneriat civil este definită în proiect drept „uniunea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex prin declararea sa în faţa ofiţerului de stare civilă în scopul organizării vieţii private comune şi a gospodăririi împreună”, prevedea proiectul de lege iniţiat de deputaţii Andrei Gerea şi Ion Popa.

Spre deosebire de propunerea legislativă a lui Florin Manole şi Ovidiu Raeţchi, proiectul ALDE prevede folosirea unui interpret autorizat, în cazul în care parteneriatul civil este încheiat între cetăţeni străini sau persoane surdomute.

„Nu putem trece peste cerinţele Curţii Europene a Drepturilor Omului care ne obligă să oferim tuturor cuplurilor o recunoaştere şi protecţie legală a relaţiei lor şi să respectăm dreptul fundamental la viaţă privată. Nu putem să ignorăm drepturile şi nevoile copiilor născuţi în afara căsătoriei. Proiectul de lege este benefic tuturor persoanelor care au ales să nu se căsătorească, dar trăiesc împreună, ca soţ şi soţie, de ani şi zeci de ani. Legea parteneriatului civil oferă o formă de protecţie şi partenerilor de acelaşi sex, punând capăt unei discriminări şi marginalizări pe care românii au demonstrat recent că o resping”, spune senatorul USR Vlad Alexandrescu, unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, potrivit mediafax

Senatul a fost primul for sesizat, decizională pentru proiecte fiind Camera Deputaţilor.

Ce promitea Dragnea

În toamna trecută Liviu Dragnea preciza că Parlamentul va adopta o Lege a parteneriatului civil, declaraţie făcută în contextul referendumului pentru familia tradiţională. „Categoric îl susţin, dar nu mâine. Nu mai dau opinii personale, pentru că iar spuneţi că este un proiect al PSD. Aici, din câte ştiu, sunt nişte organizaţii non-guvernamentale care trebuie să-şi spună un punct de vedere şi în faţa grupurilor parlamentare", afirmat Dragnea la 10 octombrie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite