PSD şi PNL le-au mărit salariile primarilor de la 1 aprilie, deşi oricum ar fi primit majorări de la 1 iulie. Un liberal a lăudat-o pe Olguţa Vasilescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2017 prin care indemnizaţiile consilierilor locali şi judeţeni, primarilor şi viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene sunt majorate cu 30% a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, cu 22 voturi „pentru”, 33 de voturi „împotrivă” şi 8 abţineri. Aleşii nu au mai avut răbdare, în condiţiile în care de la 1 iulie ar intra în vigoare Legea salarizării unitare.

Deputaţii au văzut marţi de acord să treacă proiectul de lege prin care sunt crescute salariile aleşilor locali, în condiţiile în care au fost doar 32 de voturi „împotrivă“ şi opt abţineri. Parlamentul era for decizional pentur acest proiect de lege. Parlamentarii nu au mai avut răbdare să intre în vigoare Legea salarizării unitare la 1 iulie, iniţiativă deja depusă la Parlament. Aşadar, majorarea va fi pe termen scurt. Când va intra în vigoare Legea salarizării unitare aleşii noi ar intra pe altă grilă de salarizare, aşadar majorarea ar fi foar pentru lunile aprilie-iunie. Însă, rămâne de văzut dacă preşedintele Iohannis va promulga sau nu această lege, fiind posibilă reîntoarcerea ei în Parlament.

Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat luni, în cadrul şedinţei Comisiei, că indemnizaţiile consilierilor locali şi judeţeni, primarilor şi viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene sunt majorate cu 30% până când legea salarizării unitare va intra „în linie dreaptă”.

„Am dat raport Ordonanţei 9/2017. În primul rând sunt doleanţele celor din sistemul de apărare şi ordine publică, siguranţă naţională, precum şi din sistemul penitenciar, care se află la Ministerul Justiţiei. În urma aplicărilor succesive a măririlor de salarii minime, ei au rămas cu solda de bază undeva la 700 de lei, ceea ce era anormal. Am adus-o începând cu luna aprilie la nivelul salariului minim, astfel încât şi poliţiştii, şi cei din armată să beneficieze de măririle salariale promise. De asemenea, în urma unui amendament şi cu sprijinul doamnei ministru al Muncii am adoptat şi mărirea salariilor primarilor şi viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene cu 30%, începând cu luna aprilie, până când legea salarizării va intra în linie dreaptă", a declarat preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, potrivit News.ro. 

Deputatul PNL Corneliu Olar, fost primar cu cinci mandate, a propus amendamentul cu privire la majorarea aleşilor locali, propunre susţinută şi de PSD. „Nu credeam că doamna Olguţa o să fie de acord, dar o felicit pentru asta. Vedeţi dumneavoastră cum s-au unit doi primari din partide diferite să susţina o iniţiativă nomală pentru primari. Ştiţi că au plecat primari în străinătate să muncească din cauza salariilor,” a spus Corneliu Olar, deputat PNL.

"Deşi în comisie se discutase că o să pice amendamentul nostru, PSD nu voia să ne susţină, doamna ministru a spus că susţine amendamentul. Atunci s-a votat în unanimitate. Primarii erau oarecum frustraţi, aveau salarii foarte mici şi aşteptăm de la ei performanţe. Nu era nici constituţional, nici moral să ţii un primar cu un salariu mic, el nu are niciun spor iar salariul primarilor era depăşit de mulţi profesori, de poliţistul din comună, ceea ce nu este normal", a mai afirmat Corneliu Olar.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite