Parlamentul dezbate astăzi bugetul pe 2015. Opoziţia critică proiectul. Ponta: Nu voi răspunde la jigniri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului se reuneşte astăzi pentru a începe dezbaterile pe marginea proiectului de buget pe 2015. Premierul Victor Ponta a anunţat că va fi prezent în Parlament, începând cu ora 10.30.

UPDATE Parlamentarii PSD vor vota proiectul de buget pe 2015 pe motiv că este unul “sănătos”, în timp ce cei de la PNL au anunţat, vineri, în plenul Parlamentului, că nu-l susţin deoarece este un buget “nerealist, mincinos”, iar UDMR va decide după dezbateri, potrivit Mediafax.

“Primul-ministru a venit cu un buget sănătos, să-l votaţi cu gândul la cei care ne-au trimis aici şi mai puţin cu gândul la răfuielile politice”, a afirmat Viorel Ştefan, deputat PSD.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu s-a arătat îngrijorat de forma în care arată bugetul pe 2015.  “Acest buget este o improvizaţie de la un capăt la altul, este nerealist, neprofesionist şi mincinos, este un plagiat marca Ponta a celui din 2014 şi este chiar mai rău. Ne spulberă orice speranţă de mai bine. Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect croit iresponsabil”, a spus Nicolăescu.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că partidul din care face parte nu va vota proiectul de Buget. “PDL nu va vota, pentru că este un buget împotriva românilor”, a spus Ialomiţianu. Senatorul UDMR Alexandru Vegh a anunţat că UDMR va decide cum va vota în urma dezbaterilor din plenul reunit.

Victor Ponta: Vreau să rog toţi membrii Parlamentului ca, după discuţiile politice, să sprijine ministrul Finanţelor în discuţiile pe amenadmente şi cât mai curând şi cât mai bun să avem un buget pentru România. Ideea că nu avem buget, cu siguranţă, este cea mai rea dintre toate. Vreau să mulţumesc tuturor membrilor Parlamentului care au luat cuvântul, să confirm faptul că nu voi răspunde nici la jigniri, nici la insulte, să mulţumesc domnului Nicolăescu care m-a ajutat la construcţia bugetului pe 2014, pentru că eraţi ministru atunci şi cred că în acelaşi fel putem să lucrăm respectându-ne în viitor. Spun încă o dată că mulţumesc pentru votul din comisii, acolo unde a fost aproape unanimitate în anumite situaţii.Proiectul de buget restabileşte adevărul legat de starea noastră ca ţară: creştere economică de trei ani de zile. Mulţumesc tuturor parlamentarilor care au sprijinit bugetul în comisiile de specialitate.  Respect decizia politică care vor vota, din considerente politice, împotiva proiectului de buget.

Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, după trei zile de dezbateri. Conform calendarului creionat de conducerea Parlamentului, bugetul pe 2015 va fi adoptat duminică, în aceeiaşi zi în care preşedintele ales, Klaus Iohannis, va depune jurământul de învestitură.

Din bugetul de stat, Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015. „Acolo unde există - şi vă rog pe toţi miniştri să explicaţi acest lucru, pentru că, până la urmă, e explicaţia noastră să explicăm - acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget", spunea premierul Ponta, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite