Parlamentarii vor să le ofere copiilor din şcoli periuţe şi pastă de dinţi gratuite. Ce impact bugetar ar avea legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşcolarii şi şcolarii din clasele I-VIII vor primi produse de igienă orală. FOTO Corina Macavei
Preşcolarii şi şcolarii din clasele I-VIII vor primi produse de igienă orală. FOTO Corina Macavei

Parlamentarii din PSD şi UNPR continuă acordarea de beneficii potenţialului electorat prin propunerea unei legi prin care să fie acordat în mod gratuit produse de igienă orală în valoare de aproape 50 de lei preşcolarilor  şi şcolarilor din clasele I-VIII.

Mai mulţi deputaţi şi senatori din UNPR şi PSD au înregistrat la Senat, la sfârşitul sesiunii parlamentare din toamnă, o iniţiativă legislativă prin care preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat să li se acorde produse de igienă orală, constând în paste şi periuţe de dinţi în valoare de 50 de lei pe an. Potrivit unuia dinntre articole „fondurile  pentru acordarea  produselor pentru igiena orală şi cheltuielile generate de transmiterea acestor produse beneficiarilor se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Educaţiei Naţionale ce va fi suplimentat cu sumele necesare“. 

În plus, în cazul în care prevederile iniţiativei nu vor fi respectate, responsabilul unităţii va fi sancţionat diciplinar sau administrativ. 

Introducerea unei asemenea măsuri de prevenţie ar permite asigurarea sănătăţii dentare, susţin iniţiatorii în expunerea de motive. „80% din români au probleme dentare, Şapte din zece au carii, patru din zece au probleme legate de placa dentară, trei din zece au halitoză sau sensibilitate dentară. Aproape jumătate (49%) nu au mers la stomatolog în ultimul an, iar 9% nu au fost niciodată. Majoritatea copiilor au carii: 75% pe dinţii temporari, iar patru din zece pe dentiţia definitivă”, se arată în expunerea de motive. 

Potrivit studiului de impact menţionat de deputatull UNPR Tudor Ciuhodaru, pentru punerea în practică a unei măsuri de acest fel ar fi necesar anual 800.000 ISR (un ISR - Indice Social de Referinţă - reprezintă 500 de lei). Practic, la un calcul al sumei necesare pentru o asemenea măsură, potrivit iniţiatorului Tudor Ciuhodaru, ar fi de aproximativ 400 de milioane. Totuşi, la un calcul simplu al alocării sumei de 50 de lei pentru fiecare preşcolar şi şcolar din clasele I-VIII, suma rezultată ar fi de 112 milioane de lei anual.  

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul ar urma să aprobe prin hotărâre, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Ministerului Familiei şi Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice, normele metodologice de aplicare a legii unde vor fi precizate: cine se ocupă de achiziţionarea produselor, modalitatea de repartizare către beneficiari şi metodele de evaluare a eficienţei măsurilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite