Parlamentarii vor să doteze Jandarmeria cu arme şi substanţe speciale pentru neutralizarea animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

65 de parlamentari ai PSD, ALDE, dar şi din PNL, vor dotarea Jandarmeriei Române cu arme şi substanţe speciale prin care să poată neutraliza animalele care ameninţă viaţa oamenilor. Iniţiativa a fost depusă pentru a preveni ajungerea la situaţiile din trecut când autorităţile au fost nevoite să omoare diferite animale pe care nu le-a putut neutraliza din lipsă de mijloace.

„Având în vedere prevederile legale actuale şi mecanismele de semnalare prin Sistemul 112, Jandarmeria Română este autoritatea care coordonează acţiunile de intervenţie în cazul animalelor periculoase. Dar, deşi jandarmii se deplasează la faţa locului, aceştia nu dispun de mijloacele tehnice necesare pentru a alunga sau imobiliza animalele respective. În aceste condiţii, modul de acţiune al acestora constă de multe ori, în încercarea de a alunga animalele prin producerea unor zgomote puternice, neputându-se întreprinde măsuri concrete pentru evitarea producerii altor situaţii asemănătoare ca de exemplu tranchilizarea în vederea relocării acestora” , se arată în expunerea de motive semnată de 60 de aleşi ai PSD, trei ai ALDE şi doi ai PNL, al cărui principal iniţiator e senatorul social-democrat Viorel Salan.

Arme, dispozitive, mijloace de protecţie
În Legea 550 din 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române va fi adugat un nou articol. „În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jadarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru:

a) Îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor sau bunurilor acestora;

b) Imobilizarea animalelor a căror viaţă sau integritate corporală este pusă în percol în urma unei intervenţii umane.”, se arată în proiectul de lege susţinut de zeci de social democraţi.

Practic, această iniţiativă ar permite dotarea Jandarmeriei cu dispozite şi substanţe speciale pentru intervenţii atunci când au de-a face cu animale agresive sau sălbatice ajunse în localităţi. Un astfel de caz a fost cel al ursului ucis la Sibiu toamna trecută, când autorităţile care au intervenit au eşuat în tranchilizarea animalului. Mai mult, potrivit declaraţiilor unor surse oficiale, autorităţile nu dispuneau de suficiente arme pentru a neutraliza ursul fără a-l ucide.

Atenţia faţă de presă
Asemenea explicaţii sunt date şi de iniţiatorii legii, conştienţi că uneori autorităţile, din lipsă de resurse, ies cu imaginea „şifonată“ după intervenţii precum cea de la Sibiu. „Există o aşteptare din partea cetăţenilor pentru creşterea gradului de siguranţă în contextul mediatizării cazurilor în care animalele sălbatice de talie mare au atacat oameni sau bunuri ale acestora, punându-le viaţa în pericol sau producându-le grave prejudicii materiale“, mai arată iniţiativa al cărui principal iniţiator e senatorul Viorel Salan.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite