Ordonanţa primarilor traseişti, respinsă în Parlament. Câţi primari au schimbat partidul fără a-şi pierde mandatul în septembrie 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, în şedinţa plenului de luni, proiectul legii de respingere a OUG 55/2014, care a permis aleşilor locali să treacă de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul. Mai precis, peste 500 de primari au trecut de la un partid la altul fără a putea fi sancţionaţi timp de 45 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial.

Senatorii au reexaminat actul normativ ca urmare a deciziei CCR care a stabilit că prevederile legii de aprobare a OUG 55/2014 sunt neconstituţionale.

Plenul Senatului şi-a însuşit, cu 104 voturi „pentru” şi trei abţineri, raportul Comisiei pentru constituţionalitate din Senat care a acordat un raport de admitere proiectului legii de respingere a OUG 55/2014.

Camera Deputaţilor a adoptat, în februarie 2015, ca prim for sesizat, proiectul legii de respingere a OUG 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală.

Din cei 3.180 de primari din România, circa 540 şi-au schimbat partidul în perioada 2 septembrie 2014 - 17 octombrie 2014, fără a fi în pericol de a-şi pierde mandatul. Dintre aceştia 404 s-au dus la PSD, partid care a pierdut doar trei primari într-o lună şi jumătate. Judeţele cele mai afectate de traseism au fost Giurgiu (73% dintre primari au trădat), Neamţ, Buzău şi Dolj. La polul opus se află judeţele Sibiu, Mehedinţi, Ilfov şi Covasna.

Ce au spus partidele

Fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu, a remarcat faptul că dezbaterea pe această ordonanţă vine cam târziu. „Uşor inutilă dezbaterea pentru că efectele juridice nu mai pot fi reglementate aşa cum a cerut Curtea Constituţională. N-avem cum să uităm că a fost cel mai mare negoţ cu primari, marca Dragnea, post-Revoluţie. A fost o ordonanţă de urgenţă care va lăsa cicatrici multă vreme. V-a luat doi ani şi aproape jumătate să dezbateţi o lege declarată neconstituţională. Deciziile Curţii sunt importante doar atunci când vă convin. Când nu vă convin, ţineţi ordonanţele la sertar”, a declarat senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Social-democratul Titus Corlăţean, ministru de Externe în august 2014, când a fost adoptată OUG 55, a încercat să ofere o explicaţie în sprijinul actului normativ. „În 2012, acel fenomen politic numit USL a intrat în alegeri şi a câştigat un scor consistent care a prefigurat scorul de la parlamentare. După ruperea USL au fost foarte serioase probleme pentru unii dintre primarii şi consilierii aleşi pe listele USL”, a declarat Corlăţean.

În cadrul dezbaterilor a intervenit şi senatoarea USR Florina Presadă, activist civic în 2014 când a fost adoptată OUG 55. „Ne amintim de comportamentul antidemocratic al PSD. Ce s-a întâmplat prin acea ordonanţă de urgenţă a fost încălcarea unui vot democratic“, a declarat Presadă. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite