Ordonanţa Guvernului Cioloş privind plagiatul, dezbătută şi votată luni de senatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii dezbat şi votează, luni, legea de aprobare a OUG 4/2016, privind plagiatul, după decizia CCR prin care proiectul, modificat radical de parlamentari, a fost declarat neconstituţional, revenindu-se astfel la forma propusă de Guvernul Cioloş.

În afara revenirii la varianta propusă de Guverul Cioloş, deputaţii au introdus un amendament, care prevede că pierderea titlului de doctor devine efectivă şi nu mai produce efecte juridice doar după o decizie definitivă a instanţei, faţă de momentul comunicării dispoziţiei, aşa cum era stipulat iniţial. 

Nouă formă privind încetarea efectelor juridice ale titlului de doctor a fost propusă de deputatul UDMR Szabo Odon şi deputatul USR Stelian Ion.

Sunt eliminate toate articolele adăugate de Parlament la OUG 4/2016, prin care titlurile de doctor erau retrase prin decizii ale Senatelor universităţilor, eliminând astfel competenţele CNATDCU şi ale Consiliului Naţional de Etică. Astfel, se revine astfel la forma Guvernului, din 2016, care preciza că aceste titluri se retrag prin Ministerul Educaţiei. Decizia aleşilor a venit după ce Curtea Constituţională a declarat Legea de aprobare a OUG 4/2016 neconstituţională în integralitate.

Sunt eliminate şi celelalte puncte criticate de CCR, precum reorganizarea instituţiilor care oferă titluri academice, înfiinţarea Colegiului Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, posibilitatea renunţării unilaterale la titlu, dar şi prevederea potrivit căreia orice diplomă de doctorat se analizează potrivit legislaţiei în vigoare în momentul verificării.

CCR a declarat, în octombrie, legea de adoptare a OUG 4/2016 privind plagiatul, în forma adoptată după cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis, neconstituţională în integralitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite