Adevărul Live. Vicepremierul Vasile Dîncu: Nu am niciun fel de proiect politic de a candida sau de a mă insera într-un partid politic
0Vicepremierul Vasile Dîncu a discutat, la Adevărul Live, despre reforma pe care o pregăteşte Guvernul Cioloş în administraţie, dar şi despre viitorul său politic după alegerile parlamentare din toamnă.
Principalele declaraţii:
Guvernul a lansat strategia pentru Dezvoltarea Funcţiei publice.
Este un document esenţial pentru modernizarea statului român. Se lucrează de şapte ani. Au lucrat şi celelalte Guverne. Sunt elemente esenţiale care definesc funcţionarul public. Contractul social între stat şi cetăţean este o criză majoră. Cetăţeanul plăteşte, dar nu are sentimentul echivalentului. Statul este obez, birocratizat. Ca urmare a acestei strategii va fi un Cod al administraţiei care va conţine 11 legi.
Încercăm să simplificăm administrativ. Este vorba şi de modul în care avem arhitectura administraţiei publice. Despre statul local se vorbeşte tot mai mult. Suntem un stat supra-centralizat. Vom modifica ANFP, care va deveni Agenţie de resurse umane, cu o bază a tuturor funcţionarilor publici. Tot aici avem organizarea profesiei de lucrător în admnistraţie publică. Avem o piramidă inversată. Cei mai mulţi au peste 50 de ani. Nu avem un viitor.
Va fi o instituţie centrală care va construi parteneriate cu universităţile din Româna pentru a nu îi mai aduce pe toţi la Bucureşti. Va avea un nucleu central care va pregăti înalţii funcţionari publici. Aproape jumătate din fucnţionarii publici sunt în administraţia centrală. Prin descentralizare, jumătate se vor duce în administraţia locală, dacă vom reuşi să facem acest proiect.
De ce este importantă pentru oameni această strategie?
Este vorba de a pune în alt raport cetăţeanul faţă de stat. Reformele au avut în centru funcţionarul public. Accentul se pune pe serviciu public acum. Să existe un ghişeu unic. În domeniul autorizaţiior de construcţii, vom schimba legea peste trei săptămâni. Autorizaţia de construcţii se dă pentru un an de zile, vom da pentru doi ani de zile. Salariul unui funcţionar va fi legat de performanţă.
Cum veţi implementa această strategie pentru că Guvernul are un mandat limitat? Funcţionarii publici sunt numiţi politic.
Am preluat observaţiile partidelor. Am prezentat această strategie comisiilor parlamentare. Ca principii, toată lumea este de acord. Până acum, am găsit înţelegere la toate partidele. Principala problemă a fost incompetenţa celor puşi acolo. Nu contează cum ajunge acolo.
Vor fi disponibilizări?
O o să facem o analiză, să vedem cine sunt indispensabilii şi cine nu. Nu vom aplica politici discriminatorii.
Nu ar trebui ca unii dintre miniştri să-şi continue proiectele şi după alegeri?
Nu cred că este absolut necesar. Cred că ce vom lăsa noi este un lucru sistematic, coerent, uşor de pus în aplicare. Ar fi ideal ca cei care sunt şefii unui proiect să meargă mai departe. Datoria noastră este să lăsăm scaunele goale în noiembrie. Nu cred că ar fi un lucru rău ca partidele să coopteze dintre miniştri, dar este o chestiune de opţiune personală. Cred că partidele se vor gândi şi la eficienţa guvernării.
Sunteţi interesat să candidaţi în toamnă?
Şi eu am declarat că nu mă interesează. Eu am acceptat această funcţie şi nu am niciun fel de proiect politic de a candida sau a mă insera într-un partid politic.
Dacă un partid vă va cere să continuaţi ca miniştru sau vicepremier?
Nu ştiu ce aş răspunde.
Cât de posibil este ca un Guvern de tehnocraţi să continue după alegeri?
Şansele sunt foarte mici ca un Guvern tehnocrat să continue. Probabil că viitorul ar putea să ducă la posibilitatea ca unii dintre experţii actualului Guvern să meargă mai departe.
Aţi vorbit de patru stadioane vcare ar urma să fie modernizate în vederea rganizării Euro 2020. Cum stăm cu proiectul acesta?
Acest proiect este o condiţionaltate pe care Guvernul a semnat-o. În acest an lucrăm la proiect şi la studiul de fezabilitate. S-a făcut un plan de lucrări pentru a corespunde cerinţelor aceste stadioane.