Dragnea, la Adevărul Live: Alegerile nu sunt pentru a-i găsi un loc de muncă lui Cioloş. Eu nu vreau un premier european, vreau un premier român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Davin Muntean
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Davin Muntean

La Adevărul Live, preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a răspuns preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut ca viitorul premier să nu aibă probleme penale. Liderul PSD a explicat de ce a tăiat taxele radio-TV şi a prezentat principalele măsuri din programul de guvernare. Liviu Dragnea a evitat să spună pe cine va susţine premier după alegeri, dar un lucru e clar: vrea „un prim-minsitru român, nu european“.

Adevărul: Klaus Iohannis s-a referit la viitorul premier spunând că nu vrea penali. 

Dragnea: Cred că deja are o problemă cât casa. Tocmai s-a făcut o plângere penală pe numele lui Dacian Cioloş pentru Cuminţenia Pământului. Deci are o problemă uriaşă. Am citit ce a spus Iohannis aici în studio, dar nu de pe acest scaun, pentru că eu v-am rugat să schimbaţi scaunele. Dar aceste alegeri nu sunt pentru a găsi un loc de muncă pentru Dacian Cioloş sau pentru a angaja un paznic la Guvern. Aceste alegeri sunt despre îndrăzneala de a crede în poporul nostru şi de a crede în noi. Oamenii vin la vot pentru că vor o viaţă mai bună.Oamenii nu vin să voteze pentru ca ulterior nişte şmecheri să tranzacţioneze voturile lor prin nişte înţelegeri oculte, prin unghere, ca şi cum votul lor ar fi degeaba. Atitudinea premierului şi a preşedintelui care au criticat legea tăierii celor 100 de taxe este de neînţeles. Cine a crezut că românii sunt uşor de înşelat sau de minţit au luat o mare păcăleală. Ceea ce m-a deranjat în plus la preşedinte, la Guvern şi la PNL, dar în special la preşedinte, eu n-am reuşit să văd în doi ani de zile un gest prin care să arate că îi pasă de români. 

Va ţine cont PSD de doleanţa preşedintelui de a nu desemna un premier penal?

Eu v-am spus pentru ce sunt aceste alegeri. După 11 decembrie, partidele se întâlnesc şi încearcă să formeze o majoritate. Votul din 11 decembrie va da răspunsul la toate întrebările. 

Dacă aţi fi preşedintele României aţi numi un premier penal?

Reduceţi discuţia la ceva jignitor pentru români. Românii au avut încredere în Traian Băsescu, dar eu nu-mi permit să cert. Traian Băsescu a fost ales prin vot, dar indiferent ce treaba ai cu unul, trebuie să vezi ce vrea poporul. Klaus Iohannis a fost ales fiind trimis în judecată. Eu nu mi-aş permite ca preşedinte să le spun românilor cu cine să voteze sau mai ales cu cine să nu voteze. Aşa au votat şi la locale, aşa vor face şi acum. Am auzit că vor un premier european. Eu poate sunt retrograd, dar eu vreau un premier român. 

Cine va fi acel premier?

Asta vor hotărî românii în 11 decembrie. 

Vasile Dâncu, Corina Creţu, Sorin Mosă. Pe cine aţi susţine pentru funcţia de premier?

Dacă vreţi să ţinem toată emsiunea aşa, eu n-am nicio problemă. Sunt oameni ale căror nume sunt vehiculate de alţii şi sunt nume care sunt vehiculate chiar de unii dintre ei, care se autopropun. Cei de la PNL nu au avut niciodată un program de guvernare, de fiecare dată au spus nu votaţi PSD. 

Dar oamenii aşteaptă şi un nume. 

Când o să modificaţi Constituţia şi o să fie alegeri pentru funcţia de premier, ceea ce poate că n-ar fi o idee rea, atunci o să avem o discuţie şi despre persoane. Pe noi ne interesează programul de guvernare, pentru că oamenii pot fi schimbaţi.

Pe vremea lui Adrian Năstase, în PSD erau nişte departamente. Deci programul este făcut de nişte specialişti. 

De mulţi oameni. Pe programul economic, am lucrat şi cu oameni din partid, şi cu oameni din afara partidului, chiar şi cu oameni din afara ţării. Cred că am fost în jur de 14 inşi care am lucrat la programul economic. Toţi pot fi miniştri. Ce fa, îi prezint pe toţi dintre ei ca miniştri? Oricare poate fi ministru. Programul va fi pus în practică de cei care au lucrat la el. Le-am spus tuturor că nu vreau să fie în program nicio propoziţie care să nu aibă sursa de finanţare şi impactul bugetar. Au fost multe alte măsuri pe care le-am tăiat din program pentru că ieşeam din plapumă. Toată legislaţia aferentă pentru acest program va fi gata în 30 de zile după alegeri, deci până la 1 februarie. Multe măsuri vor intra în vigoare din 2017. 

V-aţi uitat peste programul lui Cioloş?

Am văzut un cartel al televiziunilor care îl preiau pe domnul Cioloş, ca nu cumva să se piardă aceste informaţii „vitale“. Nu este un program de guvernare, este un set de gânduri. 

Aceste gânduri nu coincid cu cele ale PSD?

Sigur că da. Dar nu e suficient să vină cineva să spună să fie bine ca să nu fie rău. Eu vreau să-mi arate cum face. Dacă se întâmplă ceva, Doamne fereşte!, şi aveţi nevoie de un medic. Aveţi un medic cu care mergeţi la bere, dar în care nu aveţi mare încredere, şi unul cu care nu sunteţi prieten dar ştiţi că e cel mai bun. La care mergeţi?

La Viena sau la Istanbul.

Noi vrem să facem un spital gigant în România, unde să fie nivelul cel mai înalt de act medical din Europa. Plus alte 8 spitale regionale. 

Am auzit şi la PNL intenţia de a face spitale. 

Sunt spitale pe care noi le-am promovat şi care s-au finalizat, inclusiv la Alexandria. Ei vorbesc despe spitale regionale, dar nu ştiu despre ce vorbesc. Eu am  negociat planul pentru spitale regionale cu cei de la DigiRegio. Dar cu trei spitale regionale nu rezolvi problema în România, dacă nu modernizezi şi spitalele municipale. 

De unde vor veni banii la Fondul naţional de investiţii, pe care l-aţi anunţat?

Acest fond va prelua acţiunile tuturor companiilor de stat profitabile. Statul român va fi tot timpul acţionar unic, asta înseamnă un portofoliu între 35 şi 45 miliarde de lei. Dau un exemplu: TAROM. Ne urcăm în avion şi ne întoarcem pentru că avem o problemă. Acest fond poate investi acolo, poate dezvolta compania. Vom face şi 6 centre de colectare şi prelucrare a lânii, pentru că ciobanii în acest moment aruncă lâna. 

Veţi mai face privatizări?

Cu foarte multă grijă şi cu foarte multă atenţie. 

Taxele pe care le-aţi puspe Facebook nu ies 102.

Sunt exact 102 taxe tăiate. Sunt 102 taxe, nimeni nu a criticat asta.

De ce v-aţi răzgândit cu taxa TVR peste noapte? La comisia de buget se votase într-un fel, a doua zi, în plen, altfel.

A fost foarte mare efervescenţă. În noapte aia, am primti mai multe ionformaţii despre funcţionarea acestor două instituţii, TVR şi Radio, şi despre ce se întâmplă în alte ţări din Europa. Câteva exemple: azi, în Eurpa, sunt ţări ca Spania, Finalnada, Olanda, Cipru, Estonia, Andorra care nu au taxe TV. Unele ţări nu au avut deloc, altele au avut şi au eliminat-o. SUA şi Canada nu au taxe TV. S-a vorbit că aceste taxe afectează bugetul acestor instituţii. la Radio vorbim de un buget de 95 de milioane de euro, un buget foarte bun, chiar dacă Radio are un preşedintele foarte vorbăreţ. La această oră, aproape jumătate din bugetul Radioului vine de la bugetul de stat. Şi la TVR, 30% din buget vine tot de la bugetul de stat, bani care vin tot de la noi. Deci din buzunarul drept dăm taxa TVR, iar din buzunarul stâng dăm la bugetul de stat. Vi se pare normal ca un director din TVR să primească 4.000 de euro cadou de ziua lui? Vom pune în legea bugetului de stat două lucruri: pentru Radio, se va prevede 21 de lei pe cap de locuitor. Deci 422 de milioane de lei pentru Radio. 

Guvernul spune că nu are aceşti bani.

Guvernul spune multe prostii. Pentru TVR, vom pune în bugetul de stat 34 de lei pe cap de locuitor. Asta înseamnă 671 de milioane de lei. Deci fiecare conducerea nu va mai avea problema să meargă la Ministerul de Finanţe să le pună bani pentru că taxa nu le ajunge. Asta înseamnă mai mulţi bani pentru ei. TVR are 154 de milioane de euro datorie. Ce facem cu ea? Nu este uşor să bagi în insolvenţă televiziunea publică. S-au spus foarte multe minciuni, chiar preşedintele a spus că e rău că românii rămân cu mai mulţi bani în buzunar.

Ca să fim exacţi, a spus că trebuie o discuţie serioasă pe probelam tăierii taxelor.

În acest moment, preşedintele este agent electoral pentru PNL. 

Credeţi că a încălcat Constituţia?

Eu cred că da, dar nu sunt constituţionalist. 

Se împlineşte un an de la Colectiv.

Vă poare rău că aţi plecat de la guvernare?

Îmi pare rău că au murit acei oameni. Prezenţa la guvernare e nimic. Viaţa oamenillor e importantă. În rest, trebuie să vorbească procurorii. 

Au apărut câteva candidaturi controversate.Spre exemplu, fiica lui Mircea Cosma la Prahova. 

Poate exista posibiliattea ca pe un loc neeligibil să fie ceva care... Dar clar vorbim despre un loc neeligibil. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite