Noul preşedinte al AEP, instalat de PSD, a suspendat toate controalele care vizau finanţarea partidelor. DNA anchetează PSD privind banii primiţi de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD sunt vizaţi de
Liderii PSD sunt vizaţi de

Noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, instalat în funcţie de PSD în urmă cu două săptămâni, a dispus suspendarea tuturor verificărilor efectuate de AEP la partidele politice privind subvenţiile primite de la bugetul de stat în ultimii doi ani. AEP va face controale simultan cu Curtea de Conturi, însă abia în toamnă. PSD este vizat de o anchetă a DNA privind modul în care a cheltuit banii publici.

Explicaţiile noului preşedinte al AEP prin intermediul uni comunicat de presă: 

1. Controalele la toate formaţiunile politice privind subvenţiiile de la bugetul statului primite de acestea în anul 2017 au fost demarate în luna noiembrie a anului trecut.

2. Niciunul dintre aceste controale nu a fost finalizat, acestea urmând să se materializeze după realizarea controalelor conform prevederilor legale, împreună şi simultan cu Curtea de Conturi a României.
Precizăm că, potrivit art. 42 alin. (2) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată cu modificările şi completările ulterioare, controlul privind subvenţiile de la bugetul de stat va fi efectuat în mod simultan şi de Curtea de Conturi a României, conform dispoziţiilor Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a României, republicată cu modificările şi completările ulterioare. 

Mai menţionăm că, prin Protocolul de colaborare încheiat în iunie 2012 între Autoritatea Electorală Permanentă şi Curtea de Conturi a României, cele două instituţii trebuie să includă în planul de control al fiecăreia în parte perioadele în care se vor  desfăşura controale simultane la sediile centrale ale partidelor politice care primesc subvenţii de la bugetul de stat. Documentul mai prevede că, pe parcursul lunii octombrie a fiecărui an, cele două instituţii trebuie să decidă, în cadrul unei întâlniri de lucru, calendarul acţiunilor de control simultan la partidele politice finanţate de la bugetul de stat, pentru anul următor.

3. În data de 16.01.2019, Curtea de Conturi a României a transmis Autorităţii Electorale că plenul său a aprobat planul de control al subvenţiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice în anii 2017 şi 2018, respectiv perioada 26.08 – 12.11.2019.

4. În data de 12.03.2019, Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat Curţii de Conturi a României o întâlnire de lucru în vederea stabilirii calendarului acţiunilor de control simultan pentru fiecare formaţiune politică supusă controlului, în perioada propusă de Curtea de Conturi a României.

„În concluzie, verificările efectuate de către departamentul de specialitate al AEP la partidele politice privind subvenţiile primite de la bugetul statului în anii 2017 şi 2018 au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale şi vor fi reluate, împreună şi simultan cu Curtea de Conturi a României, conform unui calendar de control agreat de ambele părţi“, se arată într-un comunicat al AEP. 

Cum s-a aliat Curtea de Conturi cu PSD

Curtea de Conturi, condusă de unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, s-a sincronizat cu PSD pentru a bloca controlul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) care viza modul în care social-democraţii au cheltuit subvenţia primită de la stat, arată un document obţinut de „Adevărul“. Nici AEP n-a fost total independentă: unii funcţionari şi-au făcut treaba - şi au pătit cu funcţia, alţii au răspuns la comenzi politice
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite