Nicolicea vrea să fie şi judecător în Parlament. Deputatul cere modificarea Regulamentului pentru ca deputaţii indisciplinaţi să fie suspendaţi o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea. FOTO Inquam Photos
Eugen Nicolicea. FOTO Inquam Photos

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus, miercuri, o propunere de modificare a Regulamentului prin care deputaţii cu abateri disciplinare, adică oamenii care ar „bloca activitatea parlamentară“, ar putea fi suspendaţi de la activităţile parlamentare între două şi treizeci de zile lucrătoare. Raportul pentru suspendarea acestora ar trece tocmai prin mâinile lui Nicolicea, preşedinte al Comisiei juridice din Cameră.

„Deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să respecte prevederile regulamentelor, să se supună normelor de conduită civilizată, de curtoazie şi de disciplină parlamentară şi să nu aibă atitudini sau să folosească expresii sau cuvinte injurioase, ofensatoare sau calomnioase“, se arată în expunerea de motive a lui Nicolicea, potrivit unui document obţinut de G4Media. 

Proiectul adaugă două noi abateri disciplinare parlamentare: perturbarea activităţii parlamentare prin nerespectarea normelor de conduită, de curtoazie şi de disciplină parlamentară, dar şi blocarea activităţii parlamentare.

Fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare.

Propunerea lui Nicolicea vine pe fondul nemulţumirilor tot mai mare ale PSD faţă de USR, care prin diferite metode au încetinit dezbaterile pe legile Justiţiei şi pe modificările la Codul de procedură penală. 

Suspendarea unui deputat ar urma să fie decisă în plen, prin votul deputaţilor, ceea ce e foarte uşor pentru majoritate, în condiţiile în care au aproape 60% dintre aleşi alături de ei. Anterior, cazul deputatului care încalcă  Regulamentul e dezbătut de Comisia juridică, unde preşedinte e Nicolicea, structură care întocmeşte raportul care stă la baza suspendării unui ales. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite