Mircea Geoană, în The New York Times: „În România, credinţa pentru globalizare încă supravieţuieşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seara, The New York Times a publicat un text semnat de Mircea Geoană, fost candidat la preşedinţie şi fost ambasador al României în Statele Unite. Politicianul a scris despre protestele din România ca urmare OUG 13, situaţia geopolitică în care se află ţara noastră şi a subliniat existenţa unei atitudini deschise către globalizare.

Mircea Geoană a spus despre protestele din Bucureşti şi din restul oraşelor din ţară că, deşi acestea ar fi putut să pară la început doar o întoarcere a locuitorilor către o demagogie a partidelor de dreapta, ele de fapt au semnificat cu totul altceva. „Mişcarea reprezintă de fapt un semnal în faţa lumii că, în acest colţ al Europei, democraţia şi idealurile ei sunt în viaţă şi sănătoase – că structura civică distrusă de opresiune comunistă s-a vindecat şi că oamenii încearcă să-şi perfecţioneze democraţia, nu să o slăbească” a scris Mircea Geoană.

Acesta a mai explicat că protestele au fost ţintite către o ordonanţă de urgenţă care ar fi dat peste cap zeci de ani şi victorii împotriva corupţiei din România. Politicianul a mai menţionat o serie de probleme cu efect de domino, care au dus la emigraţia a milioane de tineri către alte ţări din Uniunea Europeană sau Statele Unite şi Canada. „Chiar şi aşa, au fost destui tineri români care au rămas în frig pe străzi şi care au forţat guvernul să abandoneze celebra ordonanţă” a adăugat fostul ambasador.

Mircea Geoană a mai argumentat că acestea nu au fost primele proteste spontane din România împotriva puterii şi le-a amintit pe cele pentru Roşia Montană, precum şi pe cele după incendiul de la Colectiv. Acesta a subliniat că manifestaţiile din ţară deşi seamănă cu ce se întâmplă în Europa şi în America, originile şi scopurile sunt total diferite şi caută o Uniune Europeană mai solidă şi o implicare americană respectiv NATO mai mare în regiunea noastră.

„Aici, valul furios de opinii nu se revarsă pe frica faţă de străini. Ci caută să continue curăţarea unui grup politic care este încă legat de mulţi baroni ce distrag fondurile publice din investiţii în sănătate, educaţie şi infrastructură, de care avem nevoie cu disperare” a mai scris Mircea Geoană.

Aceasta este marea realizare a acelor zile friguroase si confuze, mult mai importantă decât problematica politică ce se dezbătea: O parte uriaşă şi influentă a României a declarat – în sfârşit – faptul că suntem o parte integrală a Vestului democratic. Toţi ar trebui să preţuim acest lucru

Fostul ambasador a mai argumentat că această atitudine are rădăcini istorice, culturale şi politice şi că în prezent România se află într-un punct sensibil, întucât ar fi afectată de de orice schimbare geopolitică. Geoană a menţionat şi Republica Moldova, care prin alegerea unui preşedinte pro-rus a renunţat la integrarea europeană şi speră la o integrare în Uniunea Euroasiatică.

„Totuşi, există un gând care-i uneşte pe toţi  tinerii protestatari urbani, mulţi români stabiliţi în afară precum şi toate partidele politice: O Românie puternică se naşte din interior, cu o guvernare bună şi cu încrederea că viitorul nostru este legat cu un Vest puternic şi unit” notează Mircea Geoană, adăugând că acestui scop „corupţia reprezintă un virus letal”.

Un alt punct pe care fostul ambasador a vrut să-l atingă a fost o parte dintre titlurile negative care au apărut în presa internaţională despre proteste, precum şi unele declaraţii ale politicienilor care au spus că manifestanţii au fost scoţi în stradă de către George Soroş. Geoană apreciază în articol că persoanele care au ieşit în faţa Guvernului şi au stat cu telefonul aprins ştiu cel mai bine, şi că protestatarii nu sunt uniţi de o ideologie ci de o dorinţă pentru o doză mai mare de democraţie, transparenţă şi deschidere către Vest – „peştele de la cap se împute”.

„Aceasta este marea realizare a acelor zile friguroase si confuze, mult mai importantă decât problematica politică ce se dezbătea: O parte uriaşă şi influentă a României a declarat – în sfârşit – faptul că suntem o parte integrală a Vestului democratic. Toţi ar trebui să preţuim acest lucru” a conchis Mircea Geoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite