Maghiarii sărbătoresc Revoluţia de la 1848 „Ne dorim o convieţuire interetnică paşnică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea maghiară din judeţul Hunedoara a aniversat, vineri, Revoluţia de la 1848. La ceremonie au participat liderii ai UDMR,  oficialităţi judeţene şi locale, precum şi ai bisericilor maghiare din judeţul Hunedoara.

Ceremonia a debutat la ora 10.00, ca în fiecare an la Simeria cu depuneri de coroane la monumentul eroilor paşoptişti amplasată în curtea Bisericii Romano – Catolice, urmat de programul cultural susţinut de elevii la Grupul Şcolar "Téglás Gábor" din Deva.

Manifestările din municipiul Deva s-au încheiat la ora 15.00, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Reformat din municipiu unde oficialităţi ale judeţului au depus coroane de flori elogiind prin discursuri festive importaţa evenimentelor Revoluţiei paşoptiste. Astfel, au rostit discursuri festive deputatul european Iuliu Winkler, vicepreşedintele Consiliui Judeţean Hunedoara Tiberiu Balint, iar mesajul premierului Victor Ponta a fost citit de prefectul Sorin-Adrian Vasilescu.

În mesajul său premierul şi-a manifestat încrederea în continuare  se va colabora ”la fel de bine ca şi până acum, în spiritul valorilor europene şi în interesul tuturor cetăţenilor”.

La Hunedoara manifestările au început de la ora 16.00 cu depuneri de coroane la statuia poetului Petőfi Sándor de la Biserica Reformată, momentul fiind urmat de un program cultural festiv în Sala Bethlen din Castelului Huniazilor, pregătit de prof. Aranka Takács preşedinte al UDMR mun. Hunedoara.

La Petroşani au  fost depuse coroane de flori la monumentul închinat eroilor revoluţiei din curtea Bisericii romano-catolice în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale din Petroşani şi a oraşului înfrăţit Varpalota, evenimentul fiind urmat de un program cultural festiv la Biserica Unitariană.

La Lupeni, festivităţile aniversare au debutat la Biserica Unitariană cu un program artistic, urmat de un moment comemorativ la Biserica Romano – Catolică. Celor peste 200 de participanţi li s-au adresat prin discursuri clericii bisericilor maghiare din localitate, consilierul local David Benedekfi preşedinte al organizaţiei locale a UDMR precum şi directorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport Lőrincz Széll care a evocat importnţa istorică a evenimentelor de la 1848,

Prezent la manifestările organizate la Simeria, Deva şi Lupeni, fostul Secretar General al Guvernului, Attila Dézsi a evidenţiat în discursul său că înaltele principii ale Revoluţiei de la 1848 nu au pierit din sufletul oamenilor. „Voinţa populară, unitatea în aspiraţii de atunci neputând fi înfrânte nici măcar prin puterea armelor, menţionând de asemenea că în ultimul secol Valea Jiului şi judeţul Hunedoara a constituit un model de convieţuire interetnică paşnică şi de conlucrare pentru interesul general al tuturor cetăţenilor din judeţul nostru”

Ceremoniile de comemorare  vor continua şi în următoarele zile la Streisângeorgiu, la Orăştie, Petrila, şi  Brad.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite