Liviu Dragnea îi ia Codul Fiscal din braţe lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea nu-l lasă pe Victor Ponta să-şi asume măsurile care prind la electorat FOTO Adevărul
Liviu Dragnea nu-l lasă pe Victor Ponta să-şi asume măsurile care prind la electorat FOTO Adevărul

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, vrea ca partidul să-şi asume modificările la noul Cod Fiscal, nu Guvernul. Dragnea şi-ar putea găsi un aliat-surpriză: Călin Popescu Tăriceanu.

Lupta mocnită dintre Liviu Dragnea şi Victor Ponta se reaprinde cu ocazia noului Cod Fiscal. Săptămâna trecută, la negocierile dintre partide în care s-a convenit scăderea TVA la 20%, din partea PSD a participat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, însă acesta a fost mai degrabă perceput ca reprezentantul lui Victor Ponta. 

În plus, cota de 20% convenită pe TVA fusese propusă chiar de Victor Ponta, astfel încât acum pare o victorie obţinută direct de premier. Potrivit unor surse din PSD, pe Liviu Dragnea l-a deranjat faptul că Guvernul şi-a asumat victoria în faţa liberalilor pe tema noului Cod Fiscal înaintea partidului. Aşa că, proaspăt întors din vacanţă, preşedintele executiv al PSD a convocat pentru această dimineaţă întrunirea Biroului Permanent, înainte ca noul Fiscal să fie votat în plenul Senatului. 

„Liviu Dragnea îi va cere ministrului Teodorovici să spună public că PSD susţine 20% cota de TVA, că doar se apropie alegerile şi la anul oamenii trebuie să voteze PSD, nu Guvernul“,  au afirmat surse din PSD pentru „Adevărul“. 

Strategia lui Dragnea

Nu este pentru prima dată când Liviu Dragnea cheamă miniştrii să dea raport la partid. Aşa s-a întâmplat şi în cazul rectificării bugetare, când tot Eugen Teodorovici a explicat conducerii PSD ce ministere mai primesc bani şi de unde se mai taie. Acum, Liviu Dragnea a pus din nou frână Guvernului, spunând că cifrele convenite pe Codul Fiscal încă nu sunt bătute în cuie, iar decizia finală se va lua în această dimineaţă, la întâlnirea liderilor partidelor de coaliţie. 

„Nu s-a ajuns la o soluţie, s-a ajuns la o propunere. În primul rând, sunt mulţumit că ideea lansată de mine a dat roade, în sensul că am propus să încercăm să creăm un alt climat politic în România, nu un climat bazat pe scandal, tensiune şi contraziceri permanente, ci un climat în care cel puţin marile teme ale societăţii să fie în oarecare consens. Că propunerea la care s-a ajuns poate deveni soluţia finală sau mai poate fi nuanţată este cu totul altceva. Vom avea întâlnirea liderilor politici care va decide acest lucru. Pentru mine, este mulţumitor faptul că ce am propus s-a întâmplat“, a declarat Liviu Dragnea, încercând să-şi asume „paternitatea“ noului Cod Fiscal. Liviu Dragnea va susţine astăzi că reducerea TVA a fost convenită de conducerea PSD, iar Guvernul pune în aplicare decizia partidului.

Tăriceanu mârâie la Ponta

La întâlnirea de mâine, Dragnea s-ar putea alia, surprinzător, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „Am discutat cu Liviu Dragnea şi cu ceilalţi colegi. Am convenit pentru luni, în cursul dimineţii, să facem o reuniune a coaliţiei şi să stabilim un punct de vedere comun“, a arătat Tăriceanu.

Deşi este un apropiat al premierului Victor Ponta, liderul ALDE nu a fost de acord ca noua cotă de TVA să fie de 20%, ci vrea reducerea la 19%. „Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să reducem mai puţin TVA-ul, eu cred din contră, că este nevoie pentru economie să repornim motorul consumului, care a fost grav afectat în perioada crizei economice de măsurile întreprinse de cuplul Băsescu-Boc. De aceea, cred că reducerea la 19% este obiectivul dezirabil în acest moment şi nu atenuarea acestei reduceri a TVA-ului“, a insistat Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, din raţiuni strict electorale, Dragnea, împreună cu Tăriceanu,  i-ar putea forţa mâna lui Ponta să accepte ca TVA să coboare până la 19%.

Aleşii, chemaţi din vacanţă

Senatul se va reuni astăzi, de la ora 15.00, în sesiune extraordinară, pentru a vota din nou Codul Fiscal, după ce preşedintele Iohannis a întors legea în Parlament. Marţi este programat votul în Camera Deputaţilor, apoi Codul Fiscal va ajunge din nou pe masa preşedintelui pentru promulgare. Pentru a vota Codul Fiscal, parlamentarii şi-au scurtat vacanţa cu o săptămână. 

Partidele vor să cârpească bugetul

Liderii partidelor politice au ajuns joi la un compromis privind noua formă a noului Cod Fiscal, ce urmează să fie supus săptămâna aceasta votului în sesiune extraordinară şi trimis ulterior preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. 

Întrucât impactul reducerilor de taxe propuse în varianta retrimsă de Iohannis în Parlament asupra bugetului este unul semnificativ, mai ales dacă luăm în calcul seria de măsuri sociale adoptate sau promise de Guvern, partidele au căzut de acord asupra unor modificări ce urmează să fie aduse proiectului. 

Astfel, reducerea TVA de la 24% la 19%, prevăzută în forma iniţială a proiectului, va suferi modificări. Reprezentanţii partidelor propun ca scăderea TVA să fie operată în două trepte, de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% de la 1ianuarie 2017. Reducerea cotei de TVA până la 19% ar fi avut un impact de 9 miliarde de lei asupra bugetului. În condiţiile în care un punct de TVA este echivalentul a 1,8 miliarde de lei, scăderea TVA la 20% de la începutul anului viitor va avea un impact bugetar brut de 7,2 miliarde de lei. 

De asemenea, partidele propun amânarea eliminării accizei suplimentare la carburanţi (7 eurocenţi/litru) până la 1 ianuarie 2017. În varianta iniţială a Codului Fiscal, eliminarea era prevăzută de la începutul anului viitor. Aplicarea măsurii de la 1 ianuarie 2016 ar fi avut un impact asupra bugetului statului de 2,7 miliarde de lei, fără TVA, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. 

În schimb, rămân nemodificate în noul Cod Fiscal următoarele măsuri: eliminarea taxei pe construcţiile speciale, cu impact de un miliard de euro asupra bugetului, şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. 

Teodorovici: Deficitul bugetar va scădea la 2%

Ministrul Finanţelor a arătat la sfârşitul săptămânii trecute că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% din PIB în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului. „Cifrele de astăzi, în urma discuţiilor pe cele două măsuri, sunt aproximative. Undeva la 0,5-0,6% este reducerea deficitului faţă de ce era estimat iniţial, deci 2% va fi deficitul, deci nu ne vom încadra în acea ţintă de 1,2% impactul fiscal“, a declarat Teodorovici.

Ulterior, ministrul Finanţelor a declarat că România poate depăşi „temporar“ nivelul asumat de deficit bugetar, cu condiţia ca Guvernul să prezinte mecanismele de corecţie pe care la va aplica pentru a reveni la ce s-a asumat anterior şi să precizeze perioada de depăşire a deficitului. 

„Noi avem o lege a răspunderii fiscal-bugetare care are acolo un articol care spune foarte clar că, în situaţiile de depăşire a unui deficit asumat de România, putem să avem mecanisme de corecţie pe care le prezentăm şi pe care le aplicăm. Prin lege, suntem lăsaţi, oricare ar fi Guvernul, să avem astfel de depăşiri, sa zicem temporare, a unui astfel de deficit. Guvernul îşi asumă acest lucru, are un plan de asfel de măsuri, spune foarte clar pe ce perioadă are o astfel de creştere, deviere de la ceea ce şi-a asumat, şi cu măsuri foarte clare revine la ceea ce anterior şi-a asumat“, a afirmat Eugen Teodorovici, la România TV. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite