Tăriceanu: Mi s-a propus să preiau şefia PNL. Am avut o discuţie cu preşedintele. Iohannis: Discuţia nu s-a referit la PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinţii ALDE FOTO Inquam Photo
Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinţii ALDE FOTO Inquam Photo

Copreşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin au anunţat că vor forma o majoritate parlamentară cu PSD şi că nu iau în calcul să negocieze cu alte formaţiuni politice. Tăriceanu a spus că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis şi că au existat oferte pentru a se ralia unei formule de guvernare anti-PSD. Iohannis a confirmat discuţia cu Tăriceanu, dar a arătat că nu s-a referit la PNL sau la viitorul premier.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis: Am avut o discuţie cu domnul Tăriceanu, o discuţie informală, o discuţie politică şi nu s-a referit la PNL. Nu am discutat aşa ceva (despre premier - n.r.), nici nu era cazul, va fi după consultări.

Întrebat de jurnalişti despre ceea ce a discutat cu liderul ALDE, Klaus Iohannis a spus că nu doreşte să intre în detaliile acestei discuţii. Întrebat dacă a discutat cu Tăriceanu despre desemnarea acestuia ca prim-ministru, şeful statului a răspuns. Întrebat dacă a avut discuţii cu alţi lideri politici, cum ar fi Traian Băsescu, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Asta nu o să vă spun”.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, dar nu la Palatul Cotroceni, iar în această perioadă ”anumite contacte nu ar trebui să surprindă pe nimeni”.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Vom face majoritate cu PSD. În niciun caz nu au cum să conteze pe participarea noastră. Electoratul liberal ne-a dat un mandat de încredere. Opţiunile liberale pe care le avem - apărarea drepturilor şi libertăţilor individuale. Sunt lucruri de la care nu facem rabat şi au devenit un element de identificare pentru noi. Au fost numeroase încercări de a fi convinşi să ne raliem unei formule de centru-dreapta. Ofertele au început ca la licitaţie. Ni s-a oferit din ce în ce mai mult doar să ne convingă să acceptăm. Mi s-a propus chiar să preiau conducerea PNL. Privesc cu mâhnire la ce se întâmplă. Nu voi face concesii acolo unde nu este nevoie. Aceste propuneri din partea PNL nu le putem lua în considerare. Eu a trebuit să suport nenumărate jigniri, vorbe umilitoare, din partea unor oameni din PNL. Eu sunt dispus întotdeauna la un dialog. Nu mă interesează să am o funcţie de preşedinte. Noi aparţinem familiei liberale. 

Orice opţiune trebuie să plece de la opţiunea electoratului. Cei care doresc să ni se alăture sunt bine veniţi. Îi aşteptăm alături de noi. Suntem în momentul de faţă în discuţii cu cei de la PSD. Negociem programul de guvernare. Sunt câteva chestiuni la care noi ţinem foarte mult. Plecăm de la câteva lucrui esenţiale şi anume restabilirea suveranităţii depline a României. Am văzut Românie o ţară euro-conformă. Tot ce se decide la Bruxelles, noi aprobăm. Interesul naţional nu se poate transforma nicăieri. 

Am văzut ştiri că ne-am fi întâlnit cu preşedintele Iohannis. Astăzi, în niciun caz. Preşedintele este la Bruxelles. Poate anumite contacte nu trebuie să surprindă pe nimeni. Am avut o discuţie cu preşedintele şi mai mult de atât nu am ce să spun. Nu a fost o întâlnire instituţională. Vom merge cu o propunere comună cu PSD. Miniştrii vor fi politici, iar răspunderea o poartă şi partidul şi programul de guvernare. 


Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat joi că a avut în cursul zilei o discuţie cu liderii ALDE referitoare la programul de guvernare, arătând că Guvernul va fi format din PSD şi ALDE şi că cele două partide vor semna şi un protocol. „Azi am avut prima întâlnire cu ALDE, am mai avut discuţii cu domnul Tăriceanu, dar am hotărât să aşteptăm repartizarea mandatelor. Discuţia de astăzi a fost pe marginea programului de guvernare. Urmează ca mâine şi poimâine colegi din ambele partide să lucreze la compatibilizarea programul de guvernare“, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD a a mai vorbit despre posibile presiuni asupra lui Călin Popescu Tăriceanu. „Am discutat şi despre zvonurile, nu ştiu dacă au fost sau sunt presiuni asupra domnului Tăriceanu. Alianţa de guvernare este PSD-ALDE, nu există niciun fel de ezitare nici din partea noastră, nici din partea partenerilor noştri. PSD nu merge singur în guvernare. Vorbim de guvern şi membri în Guvern de la PSD şi ALDE“, a mai declarat Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite