Scandal pe legea defăimării. Mai întâi a fost adoptată, apoi a fost respinsă din cauza deputaţilor chiulangii. Dragnea: O să revin cu o nouă lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea defăimării, într-o formă modificată consistent faţă de proiectul iniţial, a fost respinsă, miercuri, de Camera Deputaţilor, chiar dacă 152 de deputaţi au votat „pentru“ şi doar 105 „împotrivă“. Explicaţia: nu a existat o majoritate a celor care au spus „prezent“ la începutul şedinţei, penru că, ulterior, unii deputaţi au plecat din sală. După schimburi dure de replici, Liviu Dragnea  a anunţat va reveni cu un proiect similar.

UPDATE Liviu Dragnea, după ce legea a fost respinsă: Am ascultat cu răbdare prestaţiile de la acest microfon. Le mulţumesc celor care au votat pentru. Le mulţumesc şi celor care au prestat de la acest microfon, cu virulenţă. Au arătat că societatea are nevoie de toleranţă, nu de ură. Am sesizat că la Camera s-a luat un sistem pentru vot care pune sub semnul întrebării toate voturile. O lege pică, datorită sau din cauza, cartelelor. Aceasta e o lege la care eu ţin foarte mult (ţipete din sală). Asemenea manifestări cred că se fac în altă parte.   

Eu nu vreau ca această lege să fie votată prin încălcări ale Regulamentului sau să fie sub semnul întrebări. O să reiau procedură şi o să revin în Parlament cu ea. De data aceasta o să mă asigur că trece. I-aş sugera unei doamne să nu-mi mai pronunţe niciodată numele ( cu trimitere la Alina Gorghiu- n.r.)

UPDATE Spre deosebire de majoritatea social-democraţilor care sunt îşi exprimă nemulţumirea faţă de contestarea procedurii de vot, Victor Ponta se amuză copios în urma conversaţiilor pe care le poartă cu diverşi colegi din jurul băncii sale .

UPDATE Mihai Sturzu, politician neafiliat, a lansat un atac asupra legii susţinute de Liviu Dragnea. „Astăzi asistăm la un nou atac asupra democraţiei. Domnule preşedinte de şedinţă, respectaţi votul de azi! Acceptaţi că legea nu a trecut“, a afirmat Sturzu.

UPDATE Gheorghe Neacşu, lider de grup al PSD: „Dacă am discuta de oameni, nu de cartele, ar trebui ca suma celor care au votat să dea numărul exact parlamentari din sală. Acest sistem nefericit permite ca o parte din parlamentari să fie prezenţi doar prin intermediul carterelor. Nu ştiu dacă nu e un fel de vot multiplu.

UPDATE Bogdan Duvăz, deputat PSD: „Domnilor, contează majoritatea din numărul celor prezenţi în sală, nu numărul celor care s-au înscris la începutul zilei”

UPDATE Deputaţii Mişcării Populare au anunţat că vor ieşi din sală dacă se reia votul

UPDATE Sistemul de vot electronic nu mai merge. Florin Iordache: „Suntem 301, dar pot vota doar 153?“

UPDATE Florin Pâslaru de la PSD i-a solicitat preşedintelui de şedinţă să facă vot prin apel nominal pentru a stabili cine e sau nu în sală. Motivul: sunt mai multe cartele în sală decât numărul de parlamentari.

UPDATE Liberalii au contestat votul spunând că prezenţi erau 315 deputaţi, iar majoritatea nu a fost constituită, deşi fusese anunţată trecerea legii.

UPDATE PNL a anunţat că va contesta legea la Curtea Constituţională.

UPDATE Legea defăimării, într-o formă modificată consistent faţă de proiectul iniţial şi redenumită legea promovării toleranţei, a fost adoptată, miercuri, de Parlament, după ce 152 de deputaţi au votat „pentru“, 105 „împotrivă“, iar 24 s-au abţinut. În timpul numărării voturilor, preşedintele de şedinţă, social-democratul Florin Iordache, şi-a exprimat deplina satisfacţie printr-o remarcă care a adus zâmbetul pe faţa celor de la tribună. „Ungurii se abţin. Şi, ce dacă! Tot trece”, a spus Iordache 

UPDATE Iniţiatorul legii, Liviu Dragnea, nu a fost prezent la dezbateri. Acesta a preferat să meargă la Senat pentru a-l asculta pe pe premierul Dacian Cioloş care a fost chemat de senatori pentru a da explicaţii în cazul evacuării sediului Antenei 3 

UPDATE Gabriel Andronache, deputat PNL: „Legea privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup sau legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup sau legea defăimării, aşa cum am numit-o noi, PNL, trebuie respinsă pentru că este neconstituţională. Iniţiatorul a propus o reglementare care conţinea norme ce instituiau cenzura atât în spaţiul public, cât şi în spaţiul privat, încălcând cel puţin patru drepturi fundamentale prevăzute de Constituţia României — dreptul la viaţă privată, dreptul la liberă exprimare, libertatea conştiinţei şi dreptul la informare. (...) Pe lângă această prevedere era instituită o poliţie a cuvântului care putea controla şi amenda orice cetăţean din România pentru o simplă afirmaţie, în contextul legal propus până şi Ilie Moromete ar fi fost sancţionat“, a declarat Gabriel Andronache, în plenul Camerei Deputaţilor. 

UPDATE Liderul liberalilor, Eugen Nicolăescu a cerut scoaterea acestui proiect de lege de pe ordinea de zi. Nicolescu susţine că nu a fost respectat Regulamentul camerei Deputaţilor. „Raportul a fost întocmit luni seară. Tot atunci a fost distribuit. Legea spune că un proiect poate fi adus în plen după cinci zile de la distribuire. Nu suntem în situaţia asta. Nu se îndeplinesc prevederile regulamentare“, a punctat liberalul. 

Deputatul Florin Pâslaru a subliniat, la rândul său, că Regulamentul Camerei Deputaţilor, a fost respectat. „Luni, am discutat că merge la Comisie pentru o zi. Nimeni nu a avut de comentat. A fost pe site cu modificările timp de trei zile. Cred că s-a respectat. Repet, e vorba de retrimitere la comisii, aşa că suntem în procedură legală “, a spus Pâslaru. 

Până la urmă, s-a supus la vot scoaterea legii de pe ordinea de zi, dar liberalii nu au putut să strângă o majoritate, iar proiectul rămâne să fie votat după ora 12.30  


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a amendat controversatul proiect de lege care pedepsea defăimarea socială, în sensul în care a eliminat toate articolele referitoare la defăimare, incitare la ură şi discriminare, dar şi amenzile prevăzute în forma iniţială. Totodată, Dragnea i-a dat un alt nume proiectului de lege. 

„Se va înfiinţa, în cadrul CNCD, un departament care va urmări promovarea toleranţei, este vorba de promovarea şi garantarea toleranţei prin trei mijloace şi domenii: prin educaţie, prin sistemul administraţiei publice şi prin presă, prin posturile publice. Nu vreau ca această lege să aibă un caracter sancţionatoriu, din această lege am eliminat şi noţiunea de defăimare, este o lege pentru promovarea toleranţei şi a demnităţii umane. Se vor elabora ghiduri de bune practici“, a arătat Liviu Dragnea, luni, prezent la Comisiile de specialitate reunite.

Comisia Juridică şi Comisia pentru Drepturile omului de la Camera Deputaţilor au eliminat luni toate articolele referitoare la defăimare, incitare la ură şi discriminare socială, precum şi amenzile prevăzute în proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea.

Totodată, Dragnea a schimbat şi titlul proiectului de lege în legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup.

Pe de altă parte, zeci de deputaţi şi senatori ai PSD au iniţiat un proiect de lege pentru introducerea în noul Cod Penal a pedepselor pentru dispreţul manifestat faţă de însemnele naţionale ale României. Prin dispreţ se înţelege defăimare, lipsă de consideraţie sau de stimă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite