UPDATE Dezbaterea sesizării lui Băsescu privind Legea referendumului, amânată pentru 14 noiembrie
0Curtea Constituţională ar fi trebuit să discute miercuri sesizarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la neconstituţionalitatea modificărilor aduse Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care pragul de participare a fost redus la 30% din alegătorii înscrişi pe liste.
UPDATE Curtea Constituţională a amânat, miercuri, dezbaterile privind sesizarea preşedintelui pentru 14 noiembrie.
Potrivit preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, şedinţa s-a amânat deoarece au lipsit trei dintre membrii Curţii.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea în urmă cu aproximativ o lună, pe motiv că legea modificată ar permite posibilitatea adoptării, prin referendum, a unor măsuri lipsite de legitimitate populară. Totodată, el afirmă că pragul de 30% ar fi neconstituţional, deoarece manifestarea suveranităţii poporului se asigură doar prin participarea majorităţii cetăţenilor la consultarea populară, respectiv a 50% plus unu dintre alegători.
“Majoritatea decidentă trebuie să se raporteze la un anumit nivel de reprezentativitate sub aspectul participării la vot pentru ca hotărârea finală să se bucure de legitimitatea necesară, iar un prag de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente nu poate să confere o asemenea legitimitate”, precizează Băsescu.
Potrivit liderului de la Cotroceni, posibilitatea modificării Constituţiei sau demiterii preşedintelui României prin referendum cu un cvorum de 30% “ar însemna o gravă nesocotire a voinţei cetăţenilor prin al cărei vot majoritar a fost adoptată Constituţia sau a fost ales preşedintele României”.
La jumătatea lunii octombrie, premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă decizia CCR referitoare la sesizarea preşedintelui privind neconstituţionalitatea modificărilor şi completărilor aduse Legii 3/2000.
“Trebuie să transmitem către Comisia de la Veneţia forma finală a modificărilor la Constituţie. Sunt convins că în perioada următoare, la un moment dat, se va strânge comisia şi va transmite această formă finală. Aştept şi eu 23 octombrie să ne spună CCR dacă ceea ce a spus în iunie mai e valabil în octombrie. Poate că nu mai e. Eu nu aş fi aşa surprins. Evident că după aceea ne strângem în comisie şi putem să transmitem către Comisia de la Veneţia modificările”, a declarat Ponta.
Înainte de a sesiza CCR, preşedintele Băsescu a retrimis legea Parlamentului, spre a fi reexaminată, însă Legislativul a trimis-o înapoi la Cotroceni.
Dacă CCR nu-şi va modifica decizia anterioară, şeful statului va avea la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga. Apoi, la un an de la promulgare, Guvernul poate organiza referendum pentru modificarea Constituţiei.