Kaplan: Putin ştie că NATO protejează aliaţii de invazie, dar nu şi de acţiuni subversive de cumpărare a media sau a băncilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul Stratfor Robert Kaplan, desemnat unul dintre "primii 100 gânditori ai lumii" de către Foreign Policy,  a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianţei de o invazie terestră, dar nu şi de acţiuni subversive, prin cumpărarea instituţiilor media sau a băncilor.

"Ceea ce vrea preşedintele rus este o zonă tampon trandiţională în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varşovia. Acesta a fost prea scump şi de aceea s-a prăbuşit Uniunea Sovietică. El vrea o zonă tampon tradiţională, de influenţă, cuvântul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca în Europa Centrală şi de Est şi în Caucaz să aibă o situaţie similară celei pe care o avea URSS în Finlanda în timpul Războiului Rece, când politica externă finlandeză era, într-o anumită măsură, deţinută de URSS. Li se permitea să fie capitalişti şi democraţi, dar în alte zone nu erau independenţi deloc", a declarat, joi, la Bucureşti, analistul Stratfor Robert Kaplan, care şi-a lansat, la MAE, volumul "Răzbunarea geografiei".

Analistul a subliniat că Ucraina, ca loc de naştere al Rusiei, este mai importantă pentru Moscova decât este pentru Europa şi pentru SUA, astfel că ruşii vor fi "mai agresivi pentru a o păstra".

Totodată, Kaplan a subliniat că Putin "a calculat probabil corect" că Europa nu va lua "sancţiuni semnificative" împotriva Rusiei, din cauza dependenţei energetice şi a implicării economice în Rusia. "Şi probabil că are dreptate, atât timp cât nu trimite trupe în Ucraina, ceea ce-i puţin probabil", a spus Robert Kaplan.

"Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii. Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor", a avertizat analistul american.

"De aceea, cred că provocarea strategică pentru România şi vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acţiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acţiuni subversive lente în următorii cinci ani", a mai spus el.

Robert Kaplan, desemnat în 2011 de către Foreign Policy printre "Primii 100 de gânditori ai lumii"", şi-a lansat la Bucureşti volumul "Răzbunarea geografiei", anunţând că următoarea sa carte va fi despre România. La festivitatea de lansare au fost prezenţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, consilierul prezidenţial Iulian Fota, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, şi senatorul PSD Mircea Geoană. 

Kaplan şi România

Robert Kaplan a fost numit persona non grata de catre regimul lui Ceausescu pentru ca a criticat dur Romania prin comparatie cu Rusia lui Stalin. Conform hotnews.ro, analistul a revenit în România în 2002, la Sibiu, unde a participat la o conferinţă despre viitorul Romaniei si al Balcanilor. La conferinţa din urmă cu 12 ani, Kaplan susţinea că dezechilibrul politic, terorismul, războaiele nu sunt generate de săracie, ci dimpotrivă, motorul instabilităţii este dezvoltarea. Kaplan susţinea că urbanizarea rapida a oraşelor este un factor generator de haos, oferind exemplul statelor din Africa si Orientul Mijlociu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite