Iohannis a vizitat arhivele Securităţii. Dosarul lui Vişinescu a ajuns în mâna preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, în cursul dimineţii, arhivele păstrate de CNSAS la Popeşti-Leordeni. Iohannis a susţinut, ieri, că aceste arhive vor avea o contribuţie importantă la crearea unui Muzeu al Comunismului.

Vizita preşedintelui a început în jurul orei 10.00.

"Am dorit să fac o vizită la arhivele CNSAS fiindcă aici se găseşte documentarea pentru o parte importantă din istoria noastră. Ţin la un Muzeu al Comunismului în România şi, cu siguranţă, această arhivă va contribui cu piese la acel muzeu, dar şi cu concluzii.

Am convenit cu conducerea să primesc un memoriu din partea lor cu cele mai importante probleme cu care se confruntă şi urmează o întâlnire în cadrul căreia vom dezbate aceste probleme. E vorba de o reconciliere a noastră cu istoria recentă. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum", a spus preşedintele.

Reprezentanţii CNSAS i-au prezentat şefului statului, la finalul vizitei, câteva dosare ”edificatoare” pentru arhiva CNSAS, anunţă Mediafax.

Unul dintre aceste dosare, intitulat ”dosar personal” şi având antetul Ministerului Afacerilor Interne, avea trecut pe copertă numele lui Mihai Alexandru Vişinescu. Un alt dosar era pe numele lui Gheorghe Enoiu, intitulat tot ”dosar personal”, şi având specificaţia ”cadre MAI”.

Claudiu Octavian Secaşiu i-a prezentat şefului statului dosarele, aflate pe o masă, în interiorul depozitului de arhive, precizând că printre ele se află şi ”dosare interesante de cadre, care au ajuns mai greu la CNSAS”.

Secaşiu s-a referit la dosarul unui torţionar celebru, Gheorghe Enoiu, ”care a ajuns în instanţă abia după ce CNSAS a reuşit, printr-un protocol cu Ministerul de Interne, să intre în posesia lui”.

”Altfel, era un cerc închis şi dosarele nu puteau fi studiate pentru a fi transmise instanţei”, a spus Secaşiu despre acest dosar.

Un alt document prezentat şefului statului a fost o ”carte neagră” despre organizaţia Legionară, făcută în timpul colonelului Crăciun, sub forma unei Evanghelii, potrivit lui Secaşiu.

Iohannis a mai văzut un document privind deportatea medicilor germani din România, o statistică făcută privind ponderea populaţiei germane care a fost dusă la muncă în URSS. Octavian Secaşiu a afirmat că, în urma unei percheziţii făcută la Biserica Neagră, s-a recuperat un recensământ făcut de Biserica Evanghelică, care a reuşit inventarierea, pe localităţi, a populaţiei care a fost ridicată şi deportată în URSS şi a celei care a reuşit să se întoarcă

Alexandru Vişinescu şi Gheorghe Enoiu sunt doi ”torţionari” deveniţi cunoscuţi în ultima perioadă şi în cazul cărora justiţia a deschis dosare penale.

Baronul Nicuşor se agaţă de pulpana lui Iohannis: Cum vrea şeful CJ Constanţa să scape de dosarul cu ANI

PRECEDENT  Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine că sentinţa favorabilă lui Klaus Iohannis, dată de Curtea Supremă în dosarul de incompatibilitate, creează un „precedent favorabil” pentru aleşii locali. Însă baronul de Constanţa se înşeală: juridic, situaţia sa e diferită de cea a lui Iohannis

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite