Iohannis: L-am pierdut pe Helmut Kohl, un mare om de stat, lider european şi o sursă de inspiraţie pentru noi toţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, pe Twitter, un mesaj de condoleanţă după decesul fostului cancelar german Helmut Kohl, afirmând că el a fost un "mare om de stat", un lider şi o "sursă de inspiraţie" pentru toţi.

"Astăzi l-am pierdut pe Helmut Kohl, un mare om de stat, lider european şi o sursă de inspiraţie pentru noi doţi. Sincerele mele condoleanţe poporului german", se arată în mesajul şefului statului, postat pe Twitter.

Helmut Kohl, cancelar al Germaniei între 1982-1998, aproape că nu a mai apărut în public, după căderea sa pe scări, în 2008, urmată un an mai târziu de un accident vascular cerebral, care l-a slăbit puternic, imobilizându-l practic într-un scaun cu rotile. În anul 2012 a suferit o operaţie dificilă pe cord. 

Helmut Kohl a deţinut patru mandate consecutive de cancelar în perioada 1982-1998. Pe lângă rolul jucat în reunificarea Germaniei, Kohl s-a evidenţiat şi prin promovarea proiectului monedei comune euro, alături de fostul preşedinte francez Francois Mitterand. În ultimii ani, el s-a arătat un susţinător al ideii aprofundării integrării europene. 

Helmut Josef Michael Kohl, născut pe 3 aprilie 1930 la Ludwigshafen, a aderat la vârsta de 17 ani la Uniunea Creştin-Democrată, CDU. 

A studiat istoria şi dreptul, iar în 1953 şi-a susţinut teza de doctorat. În tot acest răstimp a fost şi foarte activ politic. La vârsta de 39 de ani, Helmut Kohl a devenit cel mai tânăr premier de land în Renania-Palatinat.

 În 1976 a fost propus de Uniunea Creştin-Democrată / Creştin-Socială, CDU/CSU, drept candidat pentru funcţia de cancelar federal, la alegerile pentru Bundestag. Deşi a obţinut 48,6 la sută din voturi, nu a reuşit să destrame coaliţia social-liberală de la Bonn, aflată sub conducerea cancelarului Helmut Schmidt.

Şase ani mai târziu însă, pe 1 octombrie 1982, Helmut Kohl şi-a atins ţelul. Nu prin voinţa poporului, ci în urma unui vot de neîncredere contra cancelarului social-democrat Schmidt. Kohl a reuşit să-l convingă pe liderul FDP, Hans-Dietrich Genscher să rupă coaliţia cu social-democraţii. Cu ajutorul liberalilor, aşadar, Kohl a ajuns cancelar. Printr-o procedură controversată, Kohl a determinat organizarea de alegeri anticipate câteva luni mai târziu, pe care le-a câştigat.

Pe 1 octombrie 1982, Helmut Kohl devenea cancelar al Germaniei. Avea să deţină cel mai lung mandat de cancelar din istoria Republicii Federale.

Helmut Kohl este considerat unul dintre cei mai puternici cancelari germani de la Bismark încoace, iar reuşite sale sunt comparabile astăzi doar cu cele ale protejatei sale, Angela Merkel, care a fost numită în 2015 - pentru al zecelea an consecutiv - cea mai puternică femeie din lume. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite